«Golden arm»: Ο άνθρωπος που αύξησε τον πληθυσμό της Γης
Βρείτε μας στο
Πρόσωπα

«Golden arm»: Ο άνθρωπος που αύξησε τον πληθυσμό της Γης

Όταν η δική του ζωή σώθηκε, την αφιέρωσε για να δώσει πνοή σε εκατομμύρια άλλες

Όταν ήταν 14 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας, που απαιτούσε την αφαίρεση του ενός πνεύμονα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρειάστηκε μεγάλες δόσεις μετάγγισης αίματος και ύστερα από συνολικά τρεις μήνες περιπέτειας, βγήκε υγιής από το νοσοκομείο.

«Όπως μου είπε ο πατέρας μου, η ζωή μου σώθηκε από κάποιον άγνωστο δωρητή. Είχα χρειαστεί 13 φιάλες αίματος», λέει ο 81χρονος σήμερα Τζέιμς Χάρισον, που από εκείνη την ημέρα κι έπειτα αφιέρωσε τη ζωή του στο να δίνει ζωή σε άλλους. «Τότε υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι από την ηλικία που θα είχα τη δυνατότητα, θα γινόμουν δωρητής αίματος».

Όλα έγιναν δηλαδή για ένα τάμα. Ο Αυστραλός Χάρισον δεν έγινε απλώς δωρητής, αλλά ο πιο γνωστός τέτοιος του κόσμου. Όταν το 1967 πήγε να δώσει για πρώτη φορά αίμα, οι γιατροί εντόπισαν ότι διέθετε μια πολύ ιδιαίτερη γονιδιακή ιδιότητα.

«Golden arm»: Ο άνθρωπος που αύξησε τον πληθυσμό της Γης

Το πλάσμα αίματός του, περιέχει ένα σπάνιο αντίσωμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του Anti-D, ενός φαρμάκου που χορηγείται σε μητέρες των οποίων το αίμα κινδυνεύει να προσβάλει τα αγέννητα μωρά τους.

Είναι οι γυναίκες που πάσχουν από αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα (θρομβοπενία). Στην περίπτωση αυτή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιτεθεί το αίμα της εγκύου στο έμβρυο. Το αντίδοτο στην πάθηση είναι η αντι-D ανοσοσφαιρίνη και η χορήγηση αυτής κατά την περίοδο της κύησης αποτρέπει αυτό τον κίνδυνο.

«Στην Αυστραλία, μέχρι το 1967, υπήρχαν χιλιάδες μωρά που πέθαιναν κάθε χρόνο και οι γιατροί δεν γνώριζαν το γιατί. Ήταν φριχτό αυτό που συνέβαινε. Οι γυναίκες είχαν πολλές αποβολές και πολλά μωρά γεννήθηκαν με εγκεφαλική βλάβη», έχει πει η Τζέμα Φάλκενμαϊρ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ερυθρού Σταυρού της Αυστραλίας.

«Golden arm»: Ο άνθρωπος που αύξησε τον πληθυσμό της Γης

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Αυτό το σπάνιο τύπο αίματος, που οι γιατροί υποπτεύονται ότι μπορεί να προέκυψε από τη μετάγγιση του 1960, ο Χάρισον το μετέτρεψε σε χάρισμα για όλη την Αυστραλία. Μέσα σε 60 χρόνια έδωσε αίμα πάνω 1170 φορές (δηλαδή περίπου μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες) και υπολογίζεται ότι έσωσε τη ζωή περίπου 2,400.000 βρεφών!

Η Αυστραλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανακάλυψαν έναν δότη αίματος με αυτό το αντίσωμα, οπότε o ίδιος ο Χάρισον έφερε «επανάσταση» στην ιατρική. Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε η ευεργετική δράση του αίματος του, αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι σε αυτό που θεώρησε καθήκον του.

Σε αντίθεση με το αίμα, που μπορεί να το δωρίζει κάποιος έως μία φορά το μήνα, το πλάσμα (που περιέχει τα κύτταρα και τα αιμοπετάλια) είναι εφικτό οργανικά να δίδεται έως δύο φορές το μήνα.

Ο άνθρωπος με το «χρυσό χέρι» (golden arm), όπως επονομάστηκε, δεν έχασε ούτε ένα ραντεβού αιμοδοσίας για 60 και πλέον χρόνια! Το έκανε ακόμα και όταν πήγαινε διακοπές, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί από το 2003 κιόλας στο βιβλίο Guinness. Και φυσικά να αναχθεί σε εθνικός ήρωας για τη χώρα του.

«Golden arm»: Ο άνθρωπος που αύξησε τον πληθυσμό της Γης

«Έχω σώσει πολλές ζωές και χάρις εμένα ήρθαν πολλά υγιή παιδιά στον κόσμο. Κατά κάποιο τρόπο έχω αυξήσει τον πληθυσμό κατά εκατομμύρια. Αυτό προφανώς με κάνει να νιώθω καλά», δήλωσε σε τοπικά μέσα Χάρισον, στα μέσα Μαΐου, οπότε και αναγκάστηκε να «συνταξιοδοτηθεί».

Ο λόγος είναι ότι ξεπέρασε το όριο ηλικίας που επιτρέπεται να δίνει κάποιος αίμα. Η τελευταία αιμοδοσία του ήταν από τα πρώτα θέματα στα αυστραλιανά Μ.Μ.Ε. «Είναι μια στενάχωρη μέρα για μένα. Αν μπορούσα, θα συνέχιζα…», δήλωσε o «παππούς» περίπου 2,5 εκατ. ανθρώπων.

Στην Αυστραλία υπάρχουν περίπου 500.000 αιμοδότες, αλλά μόνο 50 που έχουν αυτό το αντιβιοτικό στο αίμα τους. Κάθε παρτίδα του φαρμάκου Anti-D στη χώρα, περιέχει έστω και λίγο από το αίμα του Χάρισον. Μεταφράζεται σε περισσότερες από 3.000.000 φιάλες, που έχουν χορηγηθεί σε μητέρες. Περίπου το 17% των γυναικών που εγκυμονούν, χρειάζονται το συγκεκριμένο αντίσωμα για να διατηρήσουν τα παιδιά τους υγιή.

«Golden arm»: Ο άνθρωπος που αύξησε τον πληθυσμό της Γης

«Ο Τζέιμς ήταν πολύ ξεχωριστός για μας. Κανείς άνθρωπος δεν έχει τόσο ευεργετική επιρροή όσο αυτός. Είναι σπάνιος για το αίμα του, είναι όμως σπάνιος και για την αφοσίωση του να σώζει ζωές», προσθέτει η Φάλκενμαϊρ.

Μία απ’ αυτές τις ζωές ήταν και ενός από τους εγγονούς του, καθώς το δικό του πλάσμα μεταγγίστηκε στην κόρη του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Αρκετοί στη χώρα του τον αναγνωρίζουν στο δρόμο. Από το 1999 άλλωστε έχει παρασημοφορηθεί με το μετάλλιο Τιμής της Αυστραλίας. Κάποιος, κάποτε μάλιστα τον εξέπληξε, σταματώντας τον για να του πει. «Έχω τα δικά σου αντισώματα στο αίμα μου»!

Η 17η Μαΐου του 2018 δεν ήταν στενάχωρη μέρα μόνο για τον ξεχωριστό κύριο Τζέιμς Χάρισον. Ήταν στενάχωρη για όλη την ανθρωπότητα…