Γούντι Χάρελσον: Ο γιος ενός πληρωμένου δολοφόνου τώρα δικαιώνεται

Η καλύτερη φάση της καριέρας του.

Είναι πολλά εκείνα τα πράγματα που συμβαίνουν στην πορεία της ζωής μας και μας καθορίζουν. Όχι μόνο στη στιγμή που γίνονται, αλλά και σε μετέπειτα φάση. Σε συνθήκες που μπορεί να μην τις καταλάβουμε. Για τον καθένα από εμάς υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα και 2-3 πολύ μεγάλα. Αυτά που επικαλύπτουν τα πάντα. Για τον Γούντι Χάρελσον είναι ένα το στοιχείο που επηρέασε με καθολικό τρόπο την πορεία του. Είτε διά της θετικής είτε διά της αρνητικής οδού. Είτε επειδή το έκανε κτήμα του χωρίς ντροπή είτε επειδή το χρησιμοποίησε ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Ο Τσαρλς Χάρελσον ήταν ένας πληρωμένος δολοφόνος που είχε ένα πολύ άσχημο ρεκόρ. Έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην αμερικανική ιστορία που καταδικάζεται για δολοφονία δικαστή. Ήταν ένα κατακάθι της κοινωνίας. Λίγα χρόνια αργότερα μάλιστα ο γιος του ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν στο payroll της CIA. Είχε στοιχεία, αλλά δε μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει. Κάπου ανάμεσα σε αυτά κυκλοφόρησε και μια θεωρία συνωμοσίας ότι ο Τσαρλς ήταν ο ένας από τους δύο που πυροβόλησαν τον Κένεντι.

Όλο αυτό είναι μια σκιά που ανασαίνει στο λαιμό σου και σε γονατίζει ψυχολογικά. Θέλει πολύ δύναμη για να το αποτινάξεις και να χτίσεις κάτι δικό σου. Χωρίς τα σημάδια του παρελθόντος να αλλοιώνουν τις αποφάσεις και τις πράξεις σου. Και ο Γούντι Χάρελσον είναι από τους πιο δυνατούς τύπους που έχει το Χόλιγουντ.

Κι αυτό μεγεθύνεται αν λάβουμε σοβαρά υπ΄όψιν αυτό που είπε κάποτε ο ίδιος σε συνέντευξη του στο Guardian. «Στην Ιαπωνία λένε πως αν γεννηθείς στα γενέθλια του πατέρα σου, δεν είσαι σαν κι αυτόν. Είσαι αυτός. Ήταν σκέτη παράνοια να παρατηρώ πράγματα που έκανε ακριβώς ίδια με μένα. Το πως γελούσε, γκριμάτσες του προσώπου του.»

Γεννημένος στο Τέξας πριν από 56 χρόνια, ο Γούντροου (προς τιμήν του παλιού Προέδρου των ΗΠΑ) πέρασε ένα πρώτο στάδιο στην καριέρα του που έπρεπε να το διαχειριστεί αυτό. Παρά το ότι τότε δεν υπήρχαν social media ώστε να διογκωθεί, η αμερικάνικη κοινωνία και δημόσια σφαίρα έβρισκε τον τρόπο να τα μεγεθύνει όλα. Πώς το διαχειρίστηκε; Το αποδέχτηκε. Γιατί όσο αρνείσαι κάτι, τόσο ο κόσμος δεν μπορεί να το καταπιεί. Θεωρεί πως είσαι υποκριτής. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το ότι ο πατέρας του δεν είχε σχεδόν καμία επαφή με αυτόν και τη μητέρα του από τα 7 του χρόνια και μετά. Παρανομία-φυλακή και φυλακή-παρανομία. Αυτά ήταν τα δρομολόγια του.

Ο Γούντι Χάρελσον ανέλυσε τον ίδιο του τον πατέρα όταν έπαιξε στο Natural Born Killers. Σε μια περίοδο μάλιστα που δεν είχε κοπάσει εντελώς ο θόρυβος από την καταδίκη του. Γεφύρωσε επίσης το χάσμα τους. Μπορεί μέχρι τα 20 του να μην είχαν καμία σχέση, αλλά από κει και μέχρι το θάνατο του Τσαρλς το 2007, ο Γούντι Χάρελσον τον επισκεπτόταν και συζητούσαν ως πατέρας με γιο.

Αυτό ήταν το μεγάλο πράγμα που επέδρασε με τέτοιο τρόπο στη ζωή του που ίσως και ο ίδιος να μην είναι ικανός να μετρήσεις. Αντιλαμβάνεται όμως πως έτσι πάει με αυτά. Ακόμα κι αν εσύ ο ίδιος δε μπορείς να τα τοποθετήσεις, να γίνεις ρασιοναλιστής μαζί τους, η μοίρα τους είναι αυτή.

Αυτό το μεγάλο τον έφερε μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα. Τα μικρά που αναφέραμε. Όπως το γεγονός ότι έχει κάνει γύρω στα 17 διαφορετικά επαγγέλματα στη ζωή του. Ανάμεσα τους ο εκκλησιαστικός βίος – σπούδασε θεολογία για χάρη της μαμάς του που ήταν στην εκκλησία – και ένα θεματικό πάρκο αναψυχής. Κάθε τι χάρισε στον Γούντι Χάρελσον ένα πολύτιμο μάθημα για μελλοντικούς ρόλους του. Ας πούμε, πράγματα που είδε και έκανε στο λούνα παρκ τον βοήθησαν να προσεγγίσει το ρόλο του στο Now You See Me.

Ανοίγω μια παρένθεση εδώ. Αρκετές ώρες της παιδικής του ηλικίας τις περνούσε διαβάζοντας τη Βίβλο στην εκκλησία. Κάποια στιγμή αποστασιοποιήθηκε από την τυφλή πίστη και άρχισε να αμφισβητεί πράγματα. Κι όταν αρχίζεις να αμφισβητείς, τότε είναι που βλέπεις πεντακάθαρα την απελευθέρωση του. Ο Χάρελσον την έπιασε και την έστρεψε αλλού. Έγινε μανιακός βίγκαν. Έπαψε να τρώει ακόμα και τροφές όπως γαλακτοκομικά, αλεύρι κτλ. Ασπάστηκε μια φιλοσοφία ζωής που η τήρηση της σε αποσπά, θέλοντας και μη, από άλλα. Όπως η υποκριτική.

Άλλο μικρό που συνηγόρησε στην ούγια του ήταν που το 1991 έφυγε για να μείνει μερικές εβδομάδες στο Ναϊρόμπι. Να ζει ανάμεσα σε φυλές, σε καλύβες και να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που δεν τον ήξεραν.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο που άλλαξε τα πάντα για εκείνον. Ή, για να είμαι ακριβής, τα επανέφερε στην τροχιά που υποτίθεται έπρεπε να ακολουθήσουν. Το 2014 το True Detective ήταν ένα ρίσκο που πήρε. Μαζί με τον ΜακΚόναχι. Ήταν παραγωγοί και οι δύο, ας μην ξεχνάμε. Και μπορεί ο Μάθιου να πήρε όλη τη δόξα, αλλά 4 χρόνια μετά ο Χάρελσον είναι πιο εδώ από ποτέ.

Βρίσκεται παντού και με καλό τρόπο. Τώρα είναι στο Solo:  A Star Wars Movie. Πριν ήταν το Three Billboards που του έδωσε υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Το War for the Planet of the Apes. Αν πάμε πιο πίσω το Hunger Games.

Πιστεύω πάντοτε ότι αργά ή γρήγορα ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει. Όσα εμπόδια κι αν σου βάζουν άλλοι, όσο κι αν υπάρχουν αυτοί που πατάνε πάνω σου και προπορεύονται, εσύ θα πάρεις την ανταπόδοση της ζωής. Ο Γούντι Χάρελσον είναι 56 ετών και την παίρνει σε αφθονία. Και επαγγελματικά και προσωπικά. Εκεί όπου επί 22 χρόνια καλημερίζει και καληνυχτίζει την ίδια γυναίκα.

Τη στιγμή που όλοι οι φίλοι του έχουν χωρίσει και ξαναφτιάξει τη ζωή τους, αυτός είναι πιστός στην Πηνελόπη του. Είναι κι αυτό μέρος μιας ευλογίας που του ξεδιπλώνεται με άνεση πια. Γιατί την κατέκτησε έχοντας ανακαλύψει όλα τα έπαθλα στις πίστες της ζωής του.