Έρικ Αμπιντάλ: Από νικητής της ζωής, καλυμμένος με γκρίζα σκιά
Βρείτε μας στο

Λένε πως η υγεία είναι το μεγαλύτερο αγαθό όλων. Λένε πως αν έχεις αυτήν, μπορείς να παλέψεις για να φτιάξεις τα πάντα. Και είναι αλήθεια. Είναι όμως αλήθεια ότι για τον οποιονδήποτε άνθρωπο υπάρχει και η έννοια της αξιοπρέπειας. Δεν θέλει να τον λυπούνται, δεν θέλει να νιώθει έρμαιο άλλων, δεν θέλει να ορθώνονται σκιές πάνω από την ηθική του. Κι αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Ο Έρικ Αμπιντάλ κατάφερε να νικήσει στη μάχη για την υγεία του, αλλά τώρα καλείται να δώσει μια εξίσου σημαντική μάχη. Αυτή για την αξιοπρέπεια του. Γιατί είναι από τις περιπτώσεις που το ένα δεν μπορεί να αγνοήσει το άλλο.

Πίσω στο 2012 ο 38χρονος Γάλλος είχε διαγνωστεί με όγκο στο συκώτι. Σταμάτησε πρόωρα το ποδόσφαιρο και περίμενε να βρεθεί ο δότης που θα του δώσει το συκώτι του για να γίνει η μεταμόσχευση και να είναι και συμβατός. Ο δότης βρέθηκε στο πρόσωπο του ξαδέρφου του, του Ζεράρ. Η μεταμόσχευση πέτυχε και ο Έρικ μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή του. Μάλιστα, η Μπαρτσελόνα του έδωσε πριν δύο χρόνια πόστο στον σύλλογο.

Όλα αυτά έμοιαζαν με παραμύθι με happy end. Αλλά το τέλος δεν έρχεται ουσιαστικά ποτέ. Πάντα εμφανίζεται κάτι να το ανατρέψει. Και συνήθως αυτό που εμφανίζεται δεν είναι τόσο happy. Η φήμη ότι το συκώτι που δόθηκε στον Έρικ Αμπιντάλ ήταν προϊόν παράνομου εμπορίου οργάνων και στην ουσία παρέκαμψε τόσους άλλους που βρίσκονταν σε λίστα αναμονής, γεμίζει με σκιές την σωτηρία του πρώην ποδοσφαιριστή.

Έρικ Αμπιντάλ: Από νικητής της ζωής, καλυμμένος με γκρίζα σκιά

Ο ίδιος και η κλινική της Βαρκελώνης όπου έγινε η μεταμόσχευση αρνούνται τα πάντα και διαθέτουν όλα τους τα έγγραφα σε όποιον αμφισβητεί την αξιοπιστία και τη νομιμότητα της διαδικασίας. Όμως υπάρχει μια μουτζούρα στην όλη υπόθεση. Αυτή αφορά τον Σάντρο Ροσέλ.

Ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, ο άνθρωπος που βοήθησε τον Αμπιντάλ για να γίνει η εγχείρηση, βρίσκεται στη φυλακή και θα δικαστεί σε λίγες μέρες με την κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος γύρω από τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας στη Βραζιλία να κάνουν πιο ισχνή την αλήθεια του Γάλλου και της Μπαρτσελόνα. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, δυστυχώς η κοινή γνώμη δεν έχει μάθει να κοιτάζει τις αποδείξεις. Έχει μάθει να παρακολουθεί τη σκιά.