Της Ματίλντας Καλλιοντζή
Ο Άγγλος συγγραφέας Τόμας Καρλάιλ είπε κάποτε πως «το παρόν είναι το ζωντανό άθροισμα ολόκληρου του παρελθόντος».
Μνημεία, δρόμοι και ορόσημα που σήμερα θεωρούνται σήμα κατατεθέν της εκάστοτε περιοχής, εποχής και κουλτούρας κάποτε ήταν απλώς… έργα τέχνης.
Αθήνα – Ακρόπολη
«Οι Έλληνες για να πάνε μπροστά πρέπει να κοιτάζουν πίσω» – Δημήτρης Καμπούρογλου
Ο Παρθενώνας στέκει αγέρωχος πάνω από 2500 χρόνια. Υπήρξε ναός, εκκλησία, τζαμί και πυριτιδαποθήκη. Φυσικά το κόστος του σήμερα είναι ανεκτίμητο, όμως υπολογίζεται πως η κατασκευή του κόστισε όσο 469 τριήρεις.
Ο βράχος της Ακρόπολης υπήρξε ιερός πολύ πριν την κατασκευή του Παρθενώνα, ο οποίος αντικατέστησε παλαιότερους ναούς και πλέον, περίπου 7,5 εκατομμύρια τουρίστες τον επισκέπτονται κάθε χρόνο.
Ο Παρθενώνας κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχει σε σεισμούς, με τις κολώνες να γέρνουν ελαφρώς προς το εσωτερικό του, και είναι το πιο πολύ αντιγραμμένο κτήριο με εκατοντάδες ρέπλικές του σε όλον τον κόσμο.
Το κομβικό σημείο που βρίσκεται ο βράχος αποτρέπει τα πουλιά από το να πετάνε από πάνω του και πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως η κατασκευή του έχει ηλεκτρικές ιδιότητες σαν πυκνωτής, που επηρεάζει και τις λειτουργίες των αεροπλάνων γι αυτό και απαγορεύεται ακόμα και η πτήση drones στην περιοχή.
Βερολίνο – Πύλη του Βρανδεμβούργου
«Κάθε άγιος έχει παρελθόν, κάθε αμαρτωλός μέλλον» – Όσκαρ Γουάιλντ
Βασισμένη στα σχέδια των Προπυλαίων του Παρθενώνα, η Πύλη του Βρανδεμβούργου συμβολίζει την ειρήνη και πολλά από τα γλυπτά που τη διακοσμούν, βασίζονται στους άθλους του Ηρακλή.
Ο Ναπολέων όταν κατέκτησε το Βερολίνο, διέταξε τη μεταφορά του άρματος, που είναι τοποθετημένο στην κορυφή της και απεικονίζει τη θεά Νίκη, στο Παρίσι όμως η ήττα του στο Βατερλό, τον ανάγκασε να το επιστρέψει.
Στις 22 Δεκεμβρίου του 1989 η Πύλη ξανάνοιξε με την πτώση του τοίχους και ο καγκελάριος του Δυτικού Βερολίνου Χέλμουτ Κόλ τη διέσχισε προκειμένου να συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ανατολικού Βερολίνου Χανς Μόντροου.
Λονδίνο – Big Ben
«Ό,τι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος» – Γουίλιαμ Σαίξπηρ
Πολλοί χρησιμοποιούν την ονομασία Μπιγκ Μπεν για να περιγράψουν τον πύργο του ρολογιού όμως στην πραγματικότητα έτσι ονομάζεται η καμπάνα στο εσωτερικό του. Ο πύργος του ρολογιού μετονομάστηκε το 2012 Elizabeth Tower προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ.
Αποτελείται από 850 κυβικά μέτρα πέτρας και 2600 τούβλων και έχει γνωρίσει τις βασιλείες 6 μοναρχών μέχρι στιγμής.
Ο Μπιγκ Μπεν ζυγίζει σχεδόν 14 τόνους ενώ το σφυρί του μόλις 200 κιλά. Ο πύργος του ρολογιού γέρνει 0.04 μοίρες.
Στις 10 Μαίου του 1941, ένα γερμανικό μαχητικό βομβάρδισε την κορυφή του πύργου χωρίς ευτυχώς να καταφέρει να το καταστρέψει.
Λονδίνο – Tower Bridge
«Όσο πιο πολύ πίσω στο παρελθόν πάμε, τόσο πιο μακριά στο μέλλον μπορούμε να δούμε» – Ουίνστον Τσώρτσιλ
Ένα από τα must see της βρετανικής πρωτεύουσας, η γέφυρα του Λονδίνου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1886 ενώ είχαν κατατεθεί τουλάχιστον 50 διαφορετικά σχέδια.
Αποτελείται από 70.000 τόνους τσιμέντου και χρησιμοποιείται καθημερινά από περίπου 40.000 άτομα. Τα κινούμενα τμήματά της ανοιγοκλείνουν περίπου 1000 φορές τον χρόνο και για να πάρεις άδεια να περάσεις με το πλοίο από κάτω πρέπει να καταθέσεις αίτηση ένα 24ωρο πριν για να προγραμματιστεί το άνοιγμά της.
Το 1952 ένα λεωφορείο κινούνταν στη γέφυρα όταν εκείνη ξεκίνησε να ανοίγει και η τραγωδία αποφεύχθηκε χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά του οδηγού ο οποίος επιτάχυνε και, σα σκηνή από χολιγουντιανή ταινία, κατάφερε να περάσει στο κενό.
Λονδίνο – Piccadilly circus
«Μελέτησε το παρελθόν, αν θες να ορίσεις το μέλλον» – Κομφούκιος
Η πλατεία του Piccadilly είναι ένα από τα 4 σημεία που όριζαν το West End, την αριστοκρατική περιοχή του Λονδίνου. Πικαντίλις ήταν άλλωστε οι πτυχωτές τραχηλιές που φόραγαν οι δάνδηδες και οι έχοντες δύναμη και εξουσία.
Το σιντριβάνι κοσμεί ένα άγαλμα που λανθασμένα οι περισσότεροι πιστεύουν πως είναι ο θεός Έρως, όμως στην πραγματικότητα είναι ο δίδυμος αδερφός του, ο Αντιέρως, που συμβολίζει την ώριμη, ανιδιοτελή και αληθινή αγάπη.
Το αρχικό του όνομα ήταν Portugal street προς τιμήν της γυναίκας του Καρόλου του 2ου, Catherine of Braganza, και μετονομάστηκε σε Piccadilly στις αρχές του 1700.
Τα φωτεινά της πάνελ έσβησαν κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, και τις ημέρες της κηδείας του Ουίνστων Τσώρτσιλ και της πριγκίπισσας Νταϊάνα.
Εδιμβούργο
«Μην κοιτάζεις το ρολόι, κάνε ό,τι κάνει. Προχώρα!”» – Σαμ Λέβενσον
Η «Αθήνα του βορρά» όπως αποκαλείται το Εδιμβούργο, είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1473 και έγινε η πρώτη πόλη που είχε δική της πυροσβεστική υπηρεσία.
Το κάστρο του είναι χτισμένο πάνω σε ανενεργό ηφαίστειο και το παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα είναι το αρχαιότερο κτήριο, χτισμένο προς τιμήν της βασίλισσας Μάργκαρετ που λέγεται πως πέθανε από ραγισμένη καρδιά μετά το χαμό του συζύγου της.
Η J.K Rowling έγραψε αρκετές σελίδες Χάρυ Πότερ στο καφέ Elephant της πόλης, ενώ και η εγκυκλοπαίδεια Britannica πρωτοεκδόθηκε στο Εδιμβούργο το 1768.
Παρίσι – Πύργος του Άιφελ
«Το παρελθόν πλησιάζει επικίνδυνα» – Ρολάντ Τοπόρ
Ο πύργος του Άιφελ αρχικά προοριζόταν για την Βαρκελώνη, όμως η γαλλική πρωτεύουσα κέρδισε τη σιδηρά κυρία, η οποία ολοκληρώθηκε το 1889 για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης. Το αρχικό πλάνο ήταν να κατεδαφιστεί 20 χρόνια αργότερα.
Υπήρξε για 41 χρόνια το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, μέχρι την κατασκευή του Chrysler building στη Ν.Υ. Όταν ο Χίτλερ επισκέφθηκε το Παρίσι, αφού το είχε καταλάβει, οι κάτοικοι έκοψαν τα καλώδια, ώστε αν θελήσει να πάει, να είναι αναγκασμένος να ανέβει 1665 σκαλιά.
Κάθε 7 χρόνια ο πύργος ξαναβάφεται. Χρειάζονται 6 τόνοι μπογιά.
Το καλοκαίρι το σίδερο διαστέλλεται και ο πύργος ψηλώνει περίπου 6,5 εκατοστά.
Λος Άντζελες – Bunker hill
«Δεν μπορώ να πάω πίσω στο παρελθόν, γιατί ήμουν κάποιος άλλος» – Λουίς Κάρολ
Η Hollywood land, η La La Land, η πόλη των αγγέλων και φυσικά η Paradise city, είναι μερικά μόνο από τα ψευδώνυμα του Λος Άντζελες, της πόλης που ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 35 χρόνια ενώ μόλις το 40% των κατοίκων είναι αγγλόφωνοι. Στο Λος Άντζελες θα ακούσεις από τους Angelenos, όπως λέγονται οι ντόπιοι, 220 διαφορετικές γλώσσες από 140 χώρες.
Η λεωφόρος της δόξας έχει πάνω από 2500 αστέρια ηθοποιών. Η πόλη έχει 225 μουσεία, 5 αεροδρόμια και τον μοναδικό φάρο στον κόσμο, του οποίου το φως είναι πράσινο.
Είναι η πόλη όπου σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται να γλείψεις βατράχια ενώ ο σύζυγος αν θελήσει να δείρει την γυναίκα του με ζώνη παχύτερη από 5 εκατοστά, πρέπει πρώτα να πάρει την άδειά της.
Η πρώτη απονομή Όσκαρ έγινε το 1929, το εισιτήριο κόστισε 10 δολάρια και οι καλεσμένοι ανέρχονταν στους 250.
Το Λος Άντζελες είναι η γενέτειρα της Τζολί, του Ντι Κάπριο, της Μονρόε και του Μίκυ Μάους και Μίνιονς και είναι επίσης η πόλη με τις περισσότερες εταιρείες που ανήκουν σε γυναίκες.
Ρώμη – Κάστρο Σαν Άντζελο
«Η πόλη δεν αφηγείται το παρελθόν της, αλλά το εμπεριέχει όπως ένα χέρι τις γραμμές του» – Ίταλο Καλβίνο
Το μαυσωλείο του Ανδριανού ή αλλιώς κάστρο του Σαν Άντζελο, είναι ένα πολύπλοκο αρχιτεκτονικά κτίσμα, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 78 μ.Χ και εκεί τοποθετήθηκαν οι στάχτες του ίδιου του Ανδριανού, της συζύγου του, του υιοθετημένου γιού τους αλλά και άλλων αυτοκρατόρων.
Όταν χτίστηκε ήταν το ψηλότερο κτήριο της Ρώμης. Εκεί λέγεται πως εμφανίστηκε ο αρχάγγελος Μιχαήλ ως σημάδι πως είχε έρθει το τέλος της πανούκλας. Από το 1798 μέχρι σήμερα, το άγαλμα του αρχαγγέλου Μιχαήλ να βάζει το σπαθί του στη θήκη, από τον γλύπτη Πέτερ Αντόν, κοσμεί την κορυφή του κάστρου, αντικαθιστώντας τα 4 προηγούμενα «αποτυχημένα» γλυπτά.
Αποτελείται από πολλά δωμάτια, κατακόμβες και αίθουσα βασανιστηρίων, ενώ διαθέτει και μία μικρή εσωτερική αυλή όπου γινόντουσαν οι εκτελέσεις.
Νέα Υόρκη – Times Square
«Εξυμνούμε το παρελθόν για να ξυπνήσουμε το μέλλον”» – Τζων Κένεντυ
Αρχικά ονομαζόταν Longacre square, παρά το γεγονός ότι έχει τριγωνικό σχήμα. Το 1904 ονομάστηκε Times Square προς τιμή της εφημερίδας NY Times η οποία μετέφερε τα κεντρικά της στον 25 όροφο του διάσημου κτηρίου.
Η πλατεία φαίνεται από το διάστημα, ενώ για να αγοράσεις διαφημιστικό χώρο στα πάνελ της χρειάζεσαι κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια δολάρια.
Η διάσημη φωτογραφία με τον ναύτη να φιλάει μία νοσοκόμα στο δρόμο μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, τραβήχτηκε στην Times Square στις 14 Αυγούστου του 1945, που όπως λέγεται ήταν η μέρα που η πλατεία συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο στην ιστορία της, περίπου 2 εκατομμύρια.
Την πρωτοχρονιά συγκεντρώνονται ένα εκατομμύριο άτομα για να παρακολουθήσουν την αλλαγή, ενώ την βραδιά παρακολουθούν τηλεοπτικά 400 εκατομμύρια.
Νέα Υόρκη – 5th Avenue
«Κανείς δεν είναι τόσο πλούσιος ώστε να μπορέσει να πληρώσει για να πάρει πίσω το παρελθόν του» – Όσκαρ Γουάιλντ
Ο πιο ακριβός δρόμος του Μανχάταν και ένας από τους πιο διάσημους παγκοσμίως. Το 2008 το Forbes ανακήρυξε τη 5th Avenue τον πιο ακριβό δρόμο παγκοσμίως.
Εκεί βρίσκονται 2 από τα ψηλότερα κτήρια, το Empire State Building και το Rockefeller Center, αλλά και το περίφημο Trump Tower.
Ένα από τα ψευδώνυμα της είναι «η οδός των διαμαντιών» καθώς φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα κοσμηματοπωλεία.
Το κοινωνικο-οικονομικό status της 5th avenue κατοχυρώθηκε όταν εκεί μετακόμισε η Καρολίν Σέρμερχορν Άστορ, το 1862, μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της εποχής. Τότε απέκτησε και το ψευδώνυμο «η οδός των εκατομμυριούχων».
Η λεωφόρος πρωταγωνιστεί στο μυθιστόρημα «Τα χρόνια της αθωότητας», που περιγράφει τη ζωή της Νεουορκέζικης ελίτ που ζούσε εκεί.
Ακόμα και ο ίδιος ο Νικολά Τέσλα ζούσε και εργαζόταν στη 5th Avenue.