Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ: Όταν γράφτηκε ότι ο Τζον Τραβόλτα και η Σοφία Λόρεν ήθελαν να γίνουν μέτοχοι της Ένωσης
Βρείτε μας στο

Σε πολλές περιπτώσεις, ο ελληνικός αθλητικός Τύπος θύμισε… παρέα του καφενείου. Ειδικότερα σε εποχές που η είδηση δεν ερχόταν με αστραπιαία ταχύτητα και δεν ήταν εύκολο να διασταυρωθεί, οι δημοσιογράφοι έγραφαν συχνά fake news. Όχι απαραίτητα με επιτηδευμένο τρόπο, διότι όπως προαναφέρθηκε, δεν υπήρχε η ευκολία της επιβεβαίωσης.

Τώρα, βέβαια, η στήλη θα ανασύρει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», το οποίο είτε έγινε για να πουλήσει παραπάνω φύλλα είτε από υπέρμετρη αθωότητα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς. Ένα ρεπορτάζ που κυκλοφόρησε ανήμερα των Φώτων του 1980. Και άλλαξε τα… φώτα των αναγνωστών.

Σε εξέλιξη βρισκόταν η πρώτη σεζόν του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ο Λουκάς Μπάρλος, ισχυρός άνδρας της νεοσύστατης ΠΑΕ ΑΕΚ, δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα την ψήφιση αυτού του νόμου. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί οικονομικά την οικογένεια Βαρδινογιάννη (Παναθηναϊκός) και τον όμιλο εφοπλιστών με επικεφαλής τον Σταύρο Νταϊφά (Ολυμπιακός), ετοίμαζε το έδαφος για την αποχώρησή του.

Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ: Όταν γράφτηκε ότι ο Τζον Τραβόλτα και η Σοφία Λόρεν ήθελαν να γίνουν μέτοχοι της Ένωσης

Μερικούς μήνες νωρίτερα, η «Αθλητική Ηχώ» είχε γράψει ότι η Σοφία Λόρεν θα αποκτήσει «κιτρινόμαυρες» μετοχές. Ναι, καλά διαβάσατε. Στο απόλυτο και αιώνιο sex symbol αναφερόταν η εφημερίδα.

Θα ξέχναγε δηλαδή η Ιταλίδα σούπερ σταρ την αγαπημένη της Νάπολι, για την οποία το 2007 είχε δηλώσει ότι θα έκανε στριπτίζ αν κέρδιζε την άνοδο στη Serie A. Τελικά δεν το τόλμησε παρά το γεγονός ότι η ομάδα πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει τότε. Ήταν και 72 χρονών εδώ που τα λέμε…

Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ: Όταν γράφτηκε ότι ο Τζον Τραβόλτα και η Σοφία Λόρεν ήθελαν να γίνουν μέτοχοι της Ένωσης

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Στις 6 Ιανουαρίου 1980, λοιπόν, η «Αθλητική Ηχώ» υπερθεμάτιζε, αναφέροντας ότι πέραν της Λόρεν και ο Τζον Τραβόλτα θα αποκτούσε μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΚ!

Φερόμενος ως συνδετικός κρίκος αυτού του επικείμενου deal ήταν ο σύμβουλος του συλλόγου και μετέπειτα πρόεδρος των ερασιτεχνικών τμημάτων Μιχάλης Λεφάκης, ο οποίος παράλληλα ήταν κινηματογραφικός παραγωγός (σ.σ. ιδιοκτήτης της περίφημης «Γκρέκα Φιλμ»).

«Ο ‘βασιλιάς της ντίσκο’ αποδέχθηκε πρόταση να γίνει μέτοχος της «Ενώσεως», έγραφε λιτά και περιεκτικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Η άφιξη των δύο σούπερ σταρ στην Αθήνα είχε δρομολογηθεί για τον Μάιο του 1980 – ενδεχομένως και νωρίτερα. Η διοίκηση είχε σκοπό να τους τιμήσει στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, πριν από κάποιο ματς. Παράλληλα, θα διοργανωνόταν και μία δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, προκειμένου να αποκτήσει επιπλέον επισημότητα η συμφωνία.

Πηγή όσων διαβάσατε ήταν ο ίδιος ο Μιχάλης Λεφάκης, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Επίσης, ο ιδιοκτήτης της «Γκρέκα Φιλμ» είπε (ή φέρεται να είπε) πως οι δύο διασημότητες είχαν ήδη γίνει υποστηρικτές της ΑΕΚ και ότι επικοινωνούν συχνά μαζί του, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της!

Οι συντελεστές της ιστοσελίδας δεν γνωρίζουν αν οι Τραβόλτα και Λόρεν επηρεάστηκαν από την 3η θέση (που έγινε 4η μετά το μπαράζ με τον Παναθηναϊκό για την έξοδο στο Κύπελλο UEFA). Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ξέρουν κανέναν που να τους είδε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ούτε απ’ έξω δεν πρέπει να πέρασαν, που λέει και το ρητό.

Το δημοσίευμα προσέθετε ότι η ΑΕΚ θα φρόντιζε να δοθεί ιδιαίτερη έκταση στην επικείμενη έλευση των δύο θρύλων του καλλιτεχνικού χώρου. Αλίμονο αν δεν το έκανε. Αλλά…

Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ: Όταν γράφτηκε ότι ο Τζον Τραβόλτα και η Σοφία Λόρεν ήθελαν να γίνουν μέτοχοι της Ένωσης

Μία εξήγηση για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ενδεχομένως να κρύβεται πίσω από τα λεγόμενα του Πέτρου Λάλου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του γραφείου δημοσίων σχέσεων της ομάδας.

«Θα τρίβουν όλοι τα μάτια τους με αυτά που θα πραγματοποιήσει η ΑΕΚ. Έχουμε ήδη δώσει εξετάσεις πάνω στις δημόσιες σχέσεις και έχουμε πετύχει απόλυτα. Η ΑΕΚ είναι πρωτοπόρος.

Τώρα σκοπεύουμε να οργανώσουμε αυτό το τμήμα πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Καθυστερούμε επειδή αυτά που σκοπεύουμε να κάνουμε δεν είναι και τόσο απλό να γίνουν. Άλλωστε οι αρχαιρεσίες του ερασιτεχνικού, οι μεταγραφές και στη συνέχεια οι γιορτές μας ανάγκασαν να επιδείξουμε ίσως τη δραστηριότητα που θα έπρεπε.

Ήδη, όμως, κατά τη συνάντησή μου με τον κ. Μπάρλο χαράξαμε ένα γενικό πλάνο ενεργειών που πολύ σύντομα θα υλοποιηθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο τέλος της επόμενης σεζόν (1980-81), ο Λουκάς Μπάρλος αποχώρησε. Η ΑΕΚ ξαναπήρε πρωτάθλημα το 1989. Ο Τραβόλτα δεν έπιασε ποτέ τη Λόρεν, σαν άλλη Ούμα Θέρμαν στο “Pulp Fiction”, να χορέψουν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ: Όταν γράφτηκε ότι ο Τζον Τραβόλτα και η Σοφία Λόρεν ήθελαν να γίνουν μέτοχοι της Ένωσης