Λίγα πράγματα θυμάται κανείς με μεγαλύτερη νοσταλγία από ότι το «Μουσικόραμα». Τη θρυλική εκπομπή που έκανε κάτι απίστευτα «προχώ» για την εποχή της. Έδειχνε βίντεο κλιπ από ξένη ποπ και ροκ μουσική. Πού ακούστηκε…
Η συγκεκριμένη εκπομπή ήταν για την ξένη μουσική ότι και η «Αθλητική Κυριακή» για το ποδόσφαιρο. Υπό αυτήν την έννοια, ο παρουσιαστής της Γιώργος Γκούτης για πολλούς πενηντάρηδες (ή και λίγο μικρότερους) είναι ό,τι ο Διακογιάννης, ο Κατσαρός και ο Σωτηρακόπουλος μαζί.
Ξεκίνησε το 1982 στην ΕΡΤ και χάρις σε αυτήν πολλοί -ειδικά στην επαρχία- ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το τι παιζόταν έξω από τα σύνορα της χώρας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε η παρθενική οπτικοποίηση των όσων άκουγαν μέχρι τότε.
Με το «Μουσικόραμα» δηλαδή, όσοι δεν έριχναν κλεφτές ματιές στην «Κατερίνα» της αδελφής τους που είχε αφίσες, πήραν χαμπάρι πως ο Τζον Μπον Τζόβι έχει μαλλί περμανάντ, ο Μπίλι Άιντολ σηκώνει το χειλάκι ή ότι ο Μάικλ Τζάκσον είναι μαύρος. Τουλάχιστον τότε ήταν…
Προβαλλόταν κάθε Παρασκευή -λίγο πριν τις 9 το βράδυ- και συχνά η ιεροτελεστία των τότε πιτσιρικάδων περιελάμβανε και το νεοφερμένη ηλεκτρονική συσκευή που λεγόταν βίντεο. Για όσους δεν ξέρουν, ας σκεφτούν έναν ογκώδη σκληρό δίσκο ή φλασάκι που δεν κράσαρε, αλλά μάσαγε. Τις κασέτες. Ελπίζω να ξέρετε τουλάχιστον τι ήταν βιντεοκασέτες!
Εκεί έγραφαν τα βίντεο κλιπ με την ελπίδα πως θα κρατούσαν για πάντα. Όπως ίσως πίστευαν πως για πάντα θα ήθελαν να ακούν το Last Christmas των Wham πριν φτάσουμε στο σημερινό χάλι που το μισούμε όλοι. Αυτή όμως ήταν και η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά και δημιούργησε πανικό για την εκπομπή. Αν έχανες μία, νόμιζες πως ίσως δεν ξανάβλεπες ποτέ (όταν είσαι μικρός χρησιμοποιείς τέτοιες υπερβολές) το κομμάτι. Οπότε στεκόσουν εκεί με το δάχτυλο στο rec, έτοιμος να το γράψεις.
Άσε που υπήρχαν και πράγματα που ούτε το «Μουσικόραμα» δεν μπορούσε να δείξει. Όπως για παράδειγμα το κομμάτι «I Want Your Sex», που για το 1987 θεωρήθηκε τρομερά προκλητικό στα όρια του πορνό! Αλλά ο θρυλικός παρουσιαστής της εκπομπής σε μια ρισκαδόρικη κίνηση, έπαιξε 30 δευτερόλεπτα απολογούμενος γι’ αυτό. Περιμέναμε να δούμε σκληρό σεξ στη μικρή οθόνη, αλλά τελικά συμβιβαστήκαμε με μισό λεπτό από το παρακάτω.
Φυσικά πριν από 30 χρόνια υπήρχαν πιο κατάλληλα για όλη την οικογένεια και πιο σεμνά θεάματα από τις ξετσίπωτες παστρικιές που μας σέρβιρε ο Γκούτης. Σαν τις στυλιστικές επιλογές του Θάνου Καλλίρη (και του άλλου που λίγοι θυμούνται το όνομά του, αλλά αν ψάξεις, μαθαίνεις πως λέγεται Βασίλης Δερτιλής), ας πούμε. Δυστυχώς οι Bang δεν έκαναν τη διεθνή καριέρα που ήλπιζαν, αλλά όταν δεν παίζουν φράγκα ούτε για βίντεο κλιπ όπως εξομολογούνται οι ίδιοι, καταλαβαίνετε πως η φάση και στη μουσική τότε έμοιαζε σαν την εθνική Ελλάδας που έτρωγε 7 γκολ από τη Δανία. Μετά ήρθε ο Γκάλης στο μπάσκετ και μας έμαθε πως μπορούμε κι εμείς να νικάμε τους ξένους.
Περίπου την ίδια εποχή που ο Γκάλης και ο Άρης σταμάτησαν να πηγαίνουν στα Final-4 ήρθε και το τέλος της εκπομπής. Χωρίς φυσικά να συνδέονται τα δύο γεγονότα μεταξύ τους. Ή να έχει οποιαδήποτε ανάμιξη σε αυτό ο «Ξανθός» Γιάννης Ιωαννίδης. Τουλάχιστον δεν διαθέτω στοιχεία ικανά να το αποδείξουν. Τελευταία προβολή έγινε τον Ιούνιο του 1991, αφού στο MTV είχε φτάσει και στα μέρη μας με αποτέλεσμα να φάει τον ανταγωνισμό όπως θα έκανε ένα πολυεθνικό πολυκατάστημα στο τιμιότατο και λατρεμένο αλλά φτωχικό μαγαζί της γειτονιάς.
Όταν ο Γιώργος Γκούτης το… έκλεισε το «μαγαζί», απλά εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Δεν τον είδαμε ξανά πουθενά. Ούτε στην τηλεόραση ούτε σε περιοδικά ούτε σε συνεντεύξεις. Τα σενάρια και οι μύθοι που γράφτηκαν για την τύχη του είναι κάμποσα. Αναμφίβολα κορυφαίο όλων το ότι έριξε μαύρη πέτρα κι έγινε αγρότης με βιολογικές καλλιέργειες. Προσωπικά δεν το πιστεύω. Αν ήθελε θα το είχε κάνει λίγα χρόνια πριν. Όταν ακόμη έπαιζαν τρελές επιδοτήσεις από την ΕΟΚ με τα πακέτα Ντελόρ και τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα. Την ίδια εποχή που αυτός προτιμούσε να λέει καλησπέρα στα πιτσιρίκια τα βράδια της Παρασκευής και να κάνει εικόνα τους ήχους τους.