Δεν το θυμάται ούτε ο Ρώμας: Το τηλεπαιχνίδι του ΑΝΤ1 με την πιο κρίντζι εισαγωγή

Για δυνατά στομάχια και μάτια έτοιμα να ματώσουν.

«Είσαστε κουλ; Είσαστε σπιντ; Τότε είσαστε ό,τι πρέπει για μεγάλη φάση». Με αυτή την φράση του Ντάνου Λυγίζου, ο οποίος έκανε τα voice over, ξεκινούσε το τηλεπαιχνίδι «Μεγάλη Φάση» του ΑΝΤ1 το μακρινό 1996, με παρουσιαστή τον Χάρη Ρώμα. Ένα τηλεπαιχνίδι με μεγάλα δώρα, μεγάλα λογοπαίγνια, μεγάλα ταξίδια, μεγάλο κριντζ και μεγάααααλη φάση.

Η Μεγάλη Φάση, ήταν ένα οικογενειακό τηλεπαιχνίδι, στο οποίο συμμετείχαν δύο αντίπαλες οικογένειες παικτών από τα σπίτια τους. Παιζόταν τα απογεύματα του Σαββάτου και οι δυο οικογένειες έβγαιναν ζωντανά στο στούντιο από δύο συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων. Το τεράστιο στούντιο γέμιζε τις μεγάλες εξέδρες με μαθητές γυμνασίων που παραληρούσαν στα αστεία του Χάρη Ρώμα, ο οποίος ήταν πιο Χάρης και πιο Ρώμας από κάθε άλλο ρόλο που τον έχεις πετύχει, έναν χρόνο μετά την επιτυχία των «Μεν και Δεν» και δύο χρόνια πριν το «Κωνσταντίνου και Ελένης».

Προσπαθώντας, μάλλον, να θυμίσει έναν Βλάση Μπονάτσο, ο οποίος είχε διαπρέψει σε αντίστοιχα οικογενειακά παιχνίδια (βλ. Κόντρες), ο Χάρης Ρώμας έμπαινε στο στούντιο κουστουμαρισμένος, με κοστούμι 5 νούμερα μεγαλύτερό του, χορεύοντας, τραγουδώντας, κουνώντας πάνω κάτω τα τεράστια άκρα του προσπαθώντας να βγάλει τόση ενέργεια την οποία δύσκολα μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο μάτι χωρίς να σφραγίσει ενστικτωδώς τα ματόκλαδά του με δύναμη.

Τα τραγούδια του Χ. Ρώμα ήταν παραφρασμένα με δικούς του στίχους στους οποίους αποθέωνε συνεργάτες του στη Μεγάλη Φάση με πρώτο τον σκηνοθέτη Μεγακλή Βιντιάδη. Το μεγαλύτερο από τα δώρα της Μεγάλης Φάσης ήταν ένα ταξίδι στη «σούπερ, ντούπερ, γουάου Γιουροντίσνεϊ» όπως χαρακτηριστικά την περιέγραφε ο παρουσιαστής. Και δεν το έλεγε μία φορά αλλά ΠΟΛΛΕΣ.

Η Μεγάλη Φάση διαρκούσε σχεδόν 1.30 ώρα, με τις διαφημίσεις, λογικό αν σκεφτείς ότι στο ξεκίνημά της βλέπουμε τον Χάρη Ρώμα να έχει ταξιδέψει στη «σούπερ, ντούπερ, γουάου Γιουροντίσνεϊ» ο ίδιος με τον Μεγακλή Βιντιάδη και σε βίντεο να παρακολουθούμε όλα όσα έζησε εκεί ο παρουσιαστής. Όλα όμως. Αγκαλιές με τον Μίκυ, βόλτες στα θεματικά πάρκα, να φοράει τα αυτιά της Μίνι Μάους, κούκλες στα χέρια του Χάρη Ρώμα, χορούς του στους δρόμους της Γιουροντίσνεϊ.

Μετά από αυτό το υπερθέαμα έφτανε η ώρα να γνωρίσουμε τις δύο οικογένειες. Και εκεί ερχόταν η πρώτη έκπληξη καθώς τις γνωρίζαμε μέσα στα σπίτια τους, σε βίντεο που είχαν γυριστεί πριν και παρουσίαζαν ένα ένα τα μέλη της κάθε οικογένειας που θα έπαιζε, κατά τη διάρκεια των καθημερινών ασχολιών τους. Πχ ο πατέρας να κολλάει ετικέτες πάνω στις βιντεο κασέτες που είχε γράψει πριν ελληνικές ταινίες για τη συλλογή του, η σύζυγός του να του σερβίρει μία πάστα και να φτιάχνει την κρέμα του μωρού όσο εμείς ακούμε από τον Ντάνο Λυγίζο ότι της αρέσει το ψάρεμα, ο Βουτσάς και ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Ήταν μία πρώτη μορφή ριάλιτι, πριν ακόμα εφευρεθεί ο όρος. Ακόμα και τα παιδιά των οικογενειών παρουσιάζονταν να παίζουν με τις κούκλες τους, να χτενίζονται, να ακούνε ξένη μουσική, να διαβάζουν περιοδικά και να δηλώνουν ότι θέλουν να γίνουν φωτομοντέλα και ότι τους αρέσουν τα μακαρόνια. Αμέεεε.

Όποιος άντεχε ως εδώ ήταν ήρωας καθώς είχε περάσει πάνω από ένα τέταρτο της ώρας και ακόμα το παιχνίδι δεν είχε ξεκινήσει καθώς έμενε η παρουσίαση των σελέμπριτις παικτών που βρισκόντουσαν στο στούντιο και θα βοηθούσαν τις δύο οικογένειες να παίξουν. Δύο ομάδες σελέμπριτις αποτελούμενες από 3 άτομα με ονόματα όπως ο Σπύρος Μπιμπίλας και ο Τζόνι Βαβούρας, που κατά σύμπτωση έπαιξαν και οι δύο σε επεισόδια του «Κωνσταντίνου και Ελένης» του Χάρη Ρώμα, δύο χρόνια μετά τη Μεγάααααλη Φάαααση. Βέβαια δεν ήταν μόνο οι καλεσμένοι που θύμιζαν αναφορές από το μεταγενέστερο Κων/νου και Ελένης. Ακόμα και ο χορός του Χ. Ρώμα σε τραγούδια του Σάκη Ρουβά μάς θύμισε την εμμονή του ρόλου του σε επεισόδιο της σειράς με τον ποπ τραγουδιαστή.

Οι διάλογοι ακόμα και εκείνη την εποχή ήταν κριντζ καθώς ακούγαμε τους ηθοποιούς να αποθεώνονται από τον παρουσιαστή, η κουβέντα να ξεφεύγει και να μαθαίνουμε λεπτομέρειες για παλιές τους συνεργασίες πχ τότε που ο Χάρης Ρώμας βγήκε μαζί με τον Σπύρο Μπιμπίλα στο θέατρο και έπαιξαν μαζί τους ρόλους της μάνας και της κόρης. Μάλιστα μαθαίναμε ότι ο Χάρης Ρώμας είχε την σπουδαία ατάκα «Κόρη έκανα εγώ ή την Γκιζέλα Ντάλιιιι;;».

Στην πρώτη φάση της Μεγάλης φάσης έπαιζαν βίντεο από μουσικά βίντεο κλιπ ή αποσπάσματα από ταινίες. Ακολουθούσαν ερωτήσεις που έπρεπε να απαντήσουν οι διάσημοι καλεσμένοι, με τον πιο γρήγορο να κερδίζει πόντους για την ομάδα-οικογένεια που βοηθούσε.

Στον δεύτερο γύρο οι καλεσμένοι θα έπρεπε να ζητήσουν από τα μέλη της οικογένειας να φέρουν κάποια αντικείμενα μέσα από το σπίτι τους. Αντικείμενα που είχε εντοπίσει κρυφά η ομάδα κρούσης της παραγωγής της Μεγάλης Φάσης. Συνήθως η οικογένεια έστελνε το πιο μικρό παιδί να ψάξει τα πράγματα μέσα στο σπίτι. Είχε ένα λεπτό για να τα βρει και όλοι φώναζαν ΓΡΗΓΟΡΑ, ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΑΡΓΕΙΣ, την ώρα που ο Χάρης Ρώμας επαναλάμβανε «Μην κωλώνεις, μη κωλώνεις» ξανά και ξανά.

Είχε και άλλες φάσεις, μία που λεγόταν «Σου’ πα μου’ πες» όπου έπρεπε να μαντέψουν οι επώνυμοι καλεσμένοι τι είχαν απαντήσει άλλοι επώνυμοι σε άκυρες ερωτήσεις ενώ μία άλλη φάση λεγόταν Λεξοκαμώματα, Μία άλλη λεγόταν «Έξω από τα δόντια» και οι παίκτες έπρεπε να μαντέψουν τη λέξη ή τη φράση που περιέγραφαν παιδάκια προσχολικής ηλικίας, τα περισσότερα χωρίς τα μπροστινά τους δόντια, ίσως γι’ αυτό λεγόταν έτσι η φάση αυτή.

Στην τελευταία φάση του παιχνιδιού, η οποία ήταν με ερωτήσεις γνώσεων στην οικογένεια που διεκδικούσε το σούπερ, ντούπερ, γουάου ταξίδι στη Γιουροντίσνεϊ, ελάχιστοι από τους τηλεθεατές άντεχαν να φτάσουν, όχι μόνο λόγω της διάρκειας αλλά και της συνολικής ετεροντροπής που ένιωθαν για όλα όσα είχαν ακούσει και δει από τον Χάρη Ρώμα.

Κάποιοι που επέζησαν της προβολής ενός ολόκληρου επεισοδίου της Μεγάλης Φάσης λένε ότι από κάποια στιγμή και μετά όλα όσα έλεγε ο Χ. Ρώμας έπρεπε να τα αντιμετωπίζεις σαν να έχεις κάνει απαγορευμένες ουσίες, βρίσκεσαι σε μία άλλη φάση, λίγο πιο meta, λίγο πιο σπιντ, λίγο πιο κουλ, λίγο πιο σουπερ, ντούπερ και γουάου.

Έτσι και μόνο θα πρέπει να ετοιμαστείς για να δεις ένα από τα λίγα επεισόδια που διασώζονται στο Youtube από το τηλεπαιχνίδι αυτό. Καλή δύναμη και καλή τύχη σε όσους αντέξουν ως το τέλος. Η ζωή τους θα έχει αλλάξει πολύ μετά από αυτό.

https://www.youtube.com/watch?v=yzqusvbUbg4&ab_channel=sollekram