Κεφάλαιο «μπασκέτες». Οι παιδικές αθλητικές ιστορίες είναι γεμάτες με αυτοσχεδιασμούς προκειμένου να παίζουμε καλύτερα.
Όταν παίζαμε ποδόσφαιρο ας πούμε, μπορεί στις γειτονιές μας να μην υπήρχαν τέρματα αλλά αυτό δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα: κάτι θα βρίσκαμε να «βαφτίσουμε» ως δοκάρι. Εδώ δεν χρειαζόμασταν καν μπάλα, απλά ένα μπουκαλάκι…
Με το μπάσκετ ωστόσο τα πράγματα ήταν λίγο πιο απλά. Από την μια δύσκολα έφτιαχνες αυτοσχέδιο καλάθι.
Βέβαια, εδώ που τα λέμε σπανίως χρειαζόταν. Όλα τα σχολεία άλλωστε είχαν μπασκέτες ενώ τριγύρω μας έπαιζαν διάφορα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ.
Ίσως αυτή η ευκολία σχετικά με το μπάσκετ να ήταν η αιτία να μην «γυμνάσουμε» την εφευρετικότητά μας γύρω από τις αυτοσχέδιες μπασκέτες. Άλλωστε πολλές από αυτές κυκλοφορούσαν και στο εμπόριο…
Μην κάνεις πως δεν θυμάσαι φίλε αναγνώστη: τι κι αν βρομούσε ο τόπος από μπασκέτες;
Εσύ σίγουρα θα είχε λιγουρευτεί εκείνη την μπασκέτα που είχες δει στο παιχνιδάδικο και που φαντασιωνόσουν να κοσμεί το δωμάτιό σου και να παίζεις μπάσκετ μέσα σε αυτό.
Διότι δεν σου έφτανε που μπορούσες να πας σε όποιο σχολείο ήθελες. Χρειαζόσουν μια μπασκέτα και μέσα στο δωμάτιό σου.
Ας θυμηθούμε πέντε χαρακτηριστικούς λόγους που δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με το να φτιάξουμε εμείς μια μπασκέτα:
Η «Michael Jordan Pro»!
Εντάξει, για να είμαστε δίκαιοι αυτή ήταν μια μπασκέτα που ήταν ό,τι πρέπει για παιδιά που δεν έφταναν τις κανονικές μπασκέτες.
Η πιο θρυλική μπασκέτα δωματίου, η «Michael Jordan Pro», την χρησιμοποιούσες όταν ήσουν πιτσιρικάς μέσα στο δωμάτιό σου και αισθανόσουν πολύ σούπερ που μπορούσες ακόμα και να καρφώνεις!
Εκείνη με τα λογότυπα ομάδων του NBA
Μπασκέτα με βεντούζα που κολλούσε στον τοίχο αλλά και με κανονικό ταμπλό (!) για έξτρα πώρωση, είχε πάνω της λογότυπα ομάδων του NBA για να αισθάνεσαι εντελώς επαγγελματίας όταν παίζεις σε αυτήν!
Τα περισσότερα παιδιά επέλεγαν την μπασκέτα των Chicago Bulls, οι «εναλλακτικοί» εκείνη των Orlando Magic και οι πιο «ψαγμένοι» αυτή των Boston Celtics!
Η «Phat Slam»
Η εξέλιξη της «Michael Jordan Pro» και ταυτόχρονα το… υποτιμημένο αδερφάκι της, η «Phat Slam» είχε περίπου την ίδια χρησιμότητα με την «Michael Jordan Pro» αλλά απευθυνόταν σε πιο μεγάλα (και άρα πιο ψηλά…) παιδιά.
Είχε και ροδάκια για να μεταφέρεται εύκολα όπου γουστάρεις γιατί όπως και να το κάνουμε είναι λίγο καταπιεστικό να παίζεις μπάσκετ μόνο στο δωμάτιό σου!
Η… επαγγελματική
Εδώ τα πράγματα γίνονται σοβαρά, εδώ φίλε δεν μιλάς σε παιδάκια που παίζουν μπάσκετ στο δωμάτιό τους.
Η συγκεκριμένη μπασκέτα ήταν κανονικού μεγέθους χωρούσε δηλαδή μια κανονική μπάλα μπάσκετ και το δίχτυ της έβγαζε κανονικό, «χλατσωτό» ήχο.
Τοποθετούταν σε μεγάλο ύψος κάπου σε μια αυλή και ήταν ό,τι πρέπει για μονάκια (αρκεί να υπήρχε η αυλή).
Η μπασκέτα γραφείου
Έλα τώρα, παραδέξου το: όσο και αν έχεις μεγαλώσει, όσο χρόνια και αν πέρασαν από τότε που ενηλικιώθηκες, όσο και αν το να κάθεσαι στο γραφείο σου είναι πλέον μια στιγμή που απαιτεί σοβαρότητα, δεν νοείται να μην έχεις μια μπασκέτα και μια μικρή μπάλα για να βαράς σουτάκια. Η ενήλικη εκδοχή των μπασκετών, συνίσταται όχι μόνο για προσωπικά αλλά και για εργασιακά γραφεία καθώς στις ώρες ατέλειωτης βαρεμάρας μέχρι το σχόλασμα καλύτερο να βαράς σουτάκια σε μια τέτοια μπασκέτα παρά στον κουβά. Όταν ήσουν στην εφηβεία και διάβαζες για πανελλήνιες τα βαρούσες στη ζούλα, τώρα μπορείς να χρησιμοποιείς χωρίς ενοχές τη συγκεκριμένη μπασκέτα.