10 «μαργαριτάρια» ON AIR από σπορτκάστερ που λατρέψαμε!
Βρείτε μας στο
Retro

10 «μαργαριτάρια» ON AIR από σπορτκάστερ που λατρέψαμε!

Οι περισσότεροι έχουν κρεμάσει τα… μικρόφωνά τους. Εκτός από το στίγμα τους όμως, έχουν αφήσει πίσω και μια κληρονομιά: Έναν θησαυρό από «μαργαριτάρια» που γούρλωσαν μάτια και έριξαν αυτιά όταν ακούστηκαν!

Υποτίθεται ότι ο σπίκερ δεν παίζει μπάλα.

Η δουλειά του είναι να περιγράφει όσο το δυνατόν καλύτερα τι γίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Στις άλλες χώρες…

Γιατί στην Ελλάδα ο σπορτκάστερ αντιμετωπίζεται ως αναπόσπαστο κομμάτι του εκάστοτε αγώνα.

Και κρίνεται με την ίδια -αν όχι περισσότερη- αυστηρότητα που κρίνονται οι πρωταγωνιστές του.

Μια ματιά στα social media, εξάλλου, κατά τη διάρκεια ή λίγο έπειτα από ένα σημαντικό ματς είναι αρκετή.

Πέρα από το τι έκανε κάθε παίκτης, τι δήλωσε ο πρόεδρας και ποιοι οπαδοί τρέξανε περισσότερο τους άλλους, μεγάλος όγκος ποσταρισμάτων γίνεται και για το τι είπε ή το πώς μετέδωσε ο δημοσιογράφος το ματς.

Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι αυτό. Το φοβερό είναι η σκληρότητα της κριτικής.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Η εντύπωση ότι ο οπαδός περιμένει στη γωνία για μια λάθος διατύπωση, ένα αμφιλεγόμενο συμπέρασμα ή ένα απλό σαρδάμ ώστε να… ξεχέσει δημοσίως τον σπίκερ.

Αυτό το «μίσος» λοιπόν που υπάρχει σήμερα, σε κάνει να αναπολείς ακόμα περισσότερο τα χρόνια της αγάπης που προηγήθηκαν (και) σε αυτό το θέμα.

Τότε που οι σπορτκάστερ ήταν λίγοι, συγκεκριμένοι και πασίγνωστοι. Η μετάδοση των εκτός έδρας αγώνων με ήχο τηλεφώνου έκανε ακόμα πιο ηρωική την προσπάθεια της ομάδας σου.

Και τότε που το λάθος, το άστοχο σχόλιο, η «κοτσάνα» αν θέλεις, γινόταν -όχι αιτία λιθοβολισμού αλλά- ένα ακόμα «τούβλο» ώστε να χτιστεί ο μύθος του συγκεκριμένου σπίκερ.

Με αναμφισβήτητο βασιλιά λοιπόν τον Μανώλη Μαυρομάτη, ακολουθούν 10 από τα πολλά «μαργαριτάρια» των περασμένων ετών…

-Ο Μανόλο εξηγεί πώς μια εκτέλεση που δεν πήγε καλά στο ξεκίνημα -όπως του Σούκερ με τον Ολυμπιακό- μπορεί τελικά να καταλήξει στα δίχτυα…

-Στο ίδιο παιχνίδι δημιουργεί τον πιο άλυτο γρίφο όλων των εποχών για το τι είπε σε φάση που πήγε να σκοράρει ο Ολυμπιακός…

-Σαμπανάτζοβιτς και Σαβέβσκι έγραψαν ιστορία στην ΑΕΚ. Σκεφτείτε έναν παιχταρά που θα είχε στοιχεία ΚΑΙ από τους δυο, όπως αυτός που δημιούργησε ο Μανόλο…

-Ο Καραπιάλης σκοράρει με λόμπα απέναντι στον Παναθηναϊκό και ο Μανόλο αποκαλύπτει τη μυστική διάλεκτο, σύμφωνα με την οποία το έκανε «σε ρυθμούς τραμ-τραμ»…

-Ο Αλέκος Θεοφιλόπουλος νευριάζει με τον διαιτητή του Ελλάδα-Κροατία. Παρόλα αυτά διατηρεί την ψυχραιμία του και μας εξηγεί τι ακριβώς ισχύει με τον Άγγλο ρέφερι…

-Και οι διαιτητές του ποδοσφαίρου όμως δεν τον εξόργιζαν λιγότερο. Ειδικά όταν έπαιρνε το μέρος τους σε μια απόφαση και  τελικά αποδεικνυόταν ότι έκανε λάθος. Παραμένει άγνωστο ακόμα τι θα γίνει «άμα βγάλουν τα μαύρα…»

-Υπάρχουν κάποιοι σπεσιαλίστες, για τους οποίους τα φάουλ έξω από την περιοχή είναι σαν πέναλτι. Και αυτό, γατάκια, το είχε σκεφτεί πολλά χρόνια πριν ο Στράτος Σεφτελής…

-Ο Δημήτρης Πουλιάσης ενημερώνει ότι σεντράρει ο Αρμόδωρος. Μετά ότι βγαίνει ο Γρηγοριάδης. Στη συνέχεια της φάσης πρέπει να αποκωδικοποιήσεις τη μυστική φράση (πιθανότατα γαλλικής προελεύσεως) «ζερόμ».

-Σε άλλο παιχνίδι στο «Καραϊσκάκη» ο Βλάχος του προκαλεί -για κάποιο λόγο- αλλεργία. Γείτσες…

-Ο Νίκος Παπαδογιάννης είναι μεταγενέστερος από τους προηγούμενους. Ωστόσο οι περιπέτειες των «καλόπαιδων» Λαβρίνοβιτς -τις οποίες πρόλαβε να εξιστορήσει ενώ ο ένας απ’ αυτούς εκτελούσε βολές- θα έχουν πάντα μια θέση στην καρδιά μας…