Η σειρά που λατρεύτηκε, αλλά κόπηκε... μυστηριωδώς

Σήμερα έχει εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο. Πριν 35 χρόνια, όμως, δεν άντεξε να βγάλει τη σεζόν.

Ένας πιλότος υδροπλάνου, με ζωγραφισμένα δόντια καρχαρία στη… μούρη, δερμάτινο τζάκετ, γλυκύτατο αμόρε, ψιλογκαφατζήδες φίλους και μια τάση να σώζει την ανθρωπότητα της δεκαετίας του ’30 (πολλές φορές χωρίς καν να το επιδιώκει), αντιμετωπίζοντας κάθε λογής κακούς.

Αυτό ήταν το βασικό κόνσεπτ στο Μυστήριο του Χρυσού Πιθήκου. Μια σειρά που βρήκε το δρόμο της προς τη χώρα μας το 1983. Όταν εμείς, λοιπόν, μαθαίναμε για τις περιπέτειες του Τζέικ Κάτερ (στον οποίο είχε δανείσει τη φωνή του ο δικός μας Ντίνος Καρύδης στη μεταγλώττιση) το σίριαλ είχε ήδη κοπεί από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC στην Αμερική…

Σε μια εποχή, όμως, που τα νέα ταξίδευαν πιο αργά από την Χήνα (όπως λεγόταν το υδροπλάνο) του ήρωά μας, το κοινό στην Ελλάδα ταυτίστηκε με τις περιπέτειες του γοητευτικού τυχοδιώκτη. Ενός τύπου που θύμιζε κάτι από Ιντιάνα Τζόουνς και φαίνεται ότι έφερε… προβληματομαγνήτη. Τραβούσε πάνω του τα… πάντα! Και πώς να μην συμβεί αυτό βέβαια, όταν ζεις σε ένα νησί του Ειρηνικού Ωκεανού (το φανταστικό Μπόρα Γκόρα) και κινείσαι ανάμεσα σε πράκτορες των Ναζί, Γιαπωνέζες πριγκίπισσες και πληρωμένους δολοφόνους;

Απέναντι σε όλα αυτά, ο Τζέικ Κάτερ είχε να αντιτάξει μια ομάδα που δεν την αποκαλούσες και… dream team.

Το να πλαισιώσεις έναν γυναικά, τζογαδόρο τυχοδιώκτη με έναν αλκοολικό μηχανικό και ένα μονόφθαλμο Τζακ Ράσελ, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Ακόμη κι αν το συμπαθές τετράποδο έχει ως κορυφαίο asset του την ικανότητα να απαντά με «ναι ή όχι» γαυγίζοντας ανάλογα μία ή δύο φορές.

Στην Αμερική άρχισε να προβάλλεται τον Σεπτέμβρη του 1982 και οι κριτικές που συγκέντρωσε ήταν θετικές.

Τα νούμερα τηλεθέασης ήταν ενθαρρυντικά, χωρίς όμως να συνεπάρουν ακριβώς το κοινό, που την ίδια περίοδο προτιμούσε πιο… οικογενειακές καταστάσεις, όπως –ας πούμε- Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι. Ακόμη κι έτσι, η είδηση για τη μη ανανέωση για άλλη μία σεζόν έμοιαζε ακατανόητη.

Το αμερικανικό κανάλι θεώρησε (και είχε δίκιο εδώ που τα λέμε) υψηλό το κόστος παραγωγής, που έφτανε τις 900.000 δολάρια ανά επεισόδιο. Νούμερο μεγάλο ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα. Έτσι, απροειδοποίητα, ενημέρωσε τους παραγωγούς για το τέλος. Εκείνοι με τη σειρά τους, έφτιαξαν (παίρνοντας έτοιμο υλικό από άλλες σειρές και ταινίες) ένα… εκρηκτικό φινάλε που έκλεισε όπως-όπως την ιστορία, αφήνοντας μια αίσθηση ανικανοποίητου στους οπαδούς της σειράς.

Το τελευταίο επεισόδιο παίχτηκε την 1η Ιουνίου 1983, αλλά μερικούς μήνες αργότερα ξεκινά στην Ελλάδα η προβολή του από την ΕΡΤ.

Οι φωνές ηθοποιών-μύθων στη μεταγλώττιση (και όχι μόνο), όπως ο Ντίνος Καρύδης ή η Χρυσούλα Διαβάτη συνέβαλαν στην εκτόξευση της δημοφιλίας της. Κάθε βδομάδα το κοινό ήταν εκεί με την ελπίδα πως η Χήνα θα έσωζε την ανθρωπότητα, ο Τζέικ θα έριχνε στο κρεβάτι την Σάρα, την τύπισσα που τραγουδούσε στο μπαρ της περιοχής αλλά στην πραγματικότητα ήταν πράκτορας των Αμερικανών ή ότι ο Τζακ (ο σκύλος καλέ) θα εμπλούτιζε το λεξιλόγιό του με κάτι παραπάνω με ναι (ένα γαβ) και όχι (δύο γαβ).

Παρά το γεγονός ότι η σειρά κόπηκε μετά από ένα χρόνο στην Αμερική, την επόμενη τα δικαιώματά του πουλήθηκαν από πολλά ευρωπαϊκά κανάλια. Οι ήρωες βρήκαν δικαίωση στην εδώ όχθη του Ατλαντικού που τους αγκάλιασε και τους αγάπησε, δημιουργώντας μια… καλτ μανία που κρατά μέχρι σήμερα.

Το Μυστήριο του Χρυσού Πιθήκου (που ουσιαστικά ήταν το στόρι του πιλοτικού επεισοδίου) προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο πολλές φορές σε επανάληψη. Στα μέρη μας από ΕΡΤ1, ΕΡΤ3 και Mega Channel. Αγαπήθηκε όσο λίγες και κόπηκε ξαφνικά και αναπάντεχα, αφήνοντας τον κόσμο να αναρωτιέται το γιατί. Ποιος θα έσωζε τον κόσμο τώρα αν δεν το έκανε ο Τζέικ, ο Τζακ και η… Χήνα τους;