6 θρυλικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν υπάρχουν πια

6 θρυλικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν υπάρχουν πια

Freedom φορ έβα.

Για να χαρακτηριστεί κάτι ως θρυλικό πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία. Πρέπει ο χρόνος να το έχει αφήσει πολλά χιλιόμετρα πίσω του. Να μη φαίνεται καθόλου. Να είναι ένα σχήμα που εμφανίζεται μόνο υπό το φως της σελήνης. Με αυτή τη λογική ίσως δεν θα έπρεπε να ασχοληθούμε με τους 3 από τους 6 σταθμούς που θα δεις πιο κάτω. Όμως ζούμε σε μια άλλη εποχή. Σε μια εποχή που ο χρόνος ορίζεται διαφορετικά. Που ο ένας χρόνος μοιάζει να είναι σαν τρία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η φήμη τους που έγινε πολύ ισχυρή και σφυρηλατήθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης. Χάρη σε αυτά, οι 6 ραδιοφωνικοί σταθμοί έγιναν αστικοί θρύλοι.

Η συχνότητα 88.9 μοιάζει να είναι καταραμένη. Είναι εκείνο το μαγαζί που βρίσκεται στη γωνία, πάνω σε έναν κεντρικό δρόμο, που όποιος το παίρνει καταλήγει να χρωστάει και τελικά το κλείνει. 4-5 ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν εμφανιστεί σε αυτή τη θέση των fm από το 1996 και μετά. Τα 3 εξ αυτών είναι πασίγνωστα και έγιναν αγαπητά γρήγορα.

Jeronimo Groovy

Με διαφορά ο μεγαλύτερος ραδιοφωνικός μύθος που υπήρξε. Τόσο ισχυρό brand που αργότερα έγινε τηλεοπτική συχνότητα για λίγο καιρό μέχρι που έσβησε για πάντα ως όνομα. Δες αναλυτικά το στόρι του εδώ.

Angel

Ο Angel ήταν ο διάδοχος του Jeronimo Groovy. Ανήκε στον όμιλο ΣΚΑΪ και κράτησε ανοιχτά τα fm του μέχρι το 2007. Έπαιζε ελληνική και ξένη μουσική από διάφορες δεκαετίες, με το σύγχρονο ελληνικό λαϊκοπόπ να μην βρίσκεται στο εύρος του.

Freedom

Ένα εναλλακτικό ραδιόφωνο που στήριξε το ελληνικό νεορόκ και την έντεχνη σκηνή. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συγκροτήματα που ανέδειξε είναι οι Ανοιχτή Θάλασσα. Ο Freedom έκλεισε απότομα κάπου το 2010, έχοντας μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας. Άνοιξε ξανά μετά από 2 ή 3 χρόνια, αν δεν με απατά η μνήμη μου, μέχρι που έκλεισε ξανά και οριστικά αυτή τη φορά. Ήταν στο τέλος του 2013 που πάρθηκε η απόφαση.

Planet FM

Εξέπεμπε στους 99.5 με τον G-Poly, τον Γιώργο Πολυχρονίου δηλαδή, να είναι μαζί με τον Θανάση Παύλοβιτς από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές. Αποτέλεσε κάτι το πρωτόγνωρο για τα ερτζιανά, μιας και έπαιζε κυρίως μαύρη μουσική. Soul, jazz και funky ρυθμοί αν και μιλάμε για έναν ενημερωτικό σταθμό που ανήκε στον Ανδρουλιδάκη. Ο Πολυχρονίου όμως διέθετε – και διαθέτει ακόμα – μια τεράστια συλλογή με δίσκους που έδωσαν μεγάλη γκάμα στο σταθμό και αυτό δεν γινόταν να αφεθεί ανεκμετάλλευτο.

John Greek

Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να εμφανίστηκε πρώτη φορά κάπου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον άνοιξε η οικογένεια Γιαννίκου και γι΄αυτό μπήκε στον όμιλο του Alter. Έπαιζε αποκλειστικά ελληνικά και συνέβαλε στην ταυτότητα που είχε χτίσει το κανάλι με τις ελληνικές μπάντες που κατά καιρούς έβγαζε από τη δισκογραφική του. Άντεξε χοντρικά μια πενταετία μέχρι να γίνει η συχνότητα του, το 88.6, ραδιόφωνο ξένου ρεπερτορίου. Αργότερα έγινε ο NRJ, παράρτημα του γαλλικού σταθμού και γι΄αυτό είχε και κάποιες μουσικές αποκλειστικότητες της διεθνούς dance σκηνής.

Village 88.3

Με διαφορά το ραδιόφωνο που έγινε συνώνυμο της ξένης μουσικής. Ο Best έπιανε την πιο techno-house σκηνή, ενώ ο Village την πιο dance pop. Κώστας Σιτόπουλος, Δημήτρης Μηλιόγλου, Κώστας Πετάσης είναι τρία ονόματα που ακούγαμε φανατικά οι τότε 15χρονοι. Ο Πετάσης μάλιστα κατάφερε να αποσπάσει συνεντεύξεις από ονόματα της διεθνούς σκηνής. Όταν ο σταθμός πέρασε στον Όμιλο Λυμπέρη το 2008, τα πράγματα φαίνονταν να καλυτερεύουν κι άλλο. Μέχρι που το 2010 ο σταθμός άρχισε να παίρνει την κατιούσα. Το 2012 έσβησαν τα μικρόφωνα οριστικά, αλλά ουσιαστικά είχε χάσει το κοινό του από τις αρχές του 2011.