Βρισκόμαστε στα ένδοξα ‘80s – ‘90s. Στη χρυσή εποχή της καλοπέρασης που σήμερα νοσταλγούμε σκεπτόμενοι το πώς θα ήταν η ζωή μας αν ελάχιστα είχαν αλλάξει από τότε.
Γιατί –ας είμαστε – ειλικρινείς, μιλάμε για την εποχή που το 99% των Ελλήνων ζούσε τον μύθο του. Η καλοπέραση; Στο φουλ. Το χρήμα; Άφθονο. Λεφτά υπήρχαν, βλέπεις.
Γι’ αυτό και τότε δεν χωρούσαν τσιγγουνιές σε τίποτα. Και όταν λέμε σε τίποτα, το εννοούμε. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις πολιτικές εφημερίδες.
Αν στο άκουσμα των λέξεων «πολιτική εφημερίδα» έρχονται στο μυαλό σου εικόνες απείρου κάλλους με γιαγιάδες και θείες να έχουν γεμίσει τα συρτάρια τους με έναν σκασμό κουπόνια είσαι σε πάρα πολύ δρόμο.
Μόλις κατάλαβες πού το πάμε: Στα θεσπέσια εκείνα δώρα τα οποία οι μεγαλοεκδότες προσέφεραν απλόχερα στους αναγνώστες τους. Και μην πάει το μυαλό σου στις κληρώσεις έτσι; Εκεί δεν υπήρχαν κληρώσεις. Μόνο κουπονάκια. Μάζευες κουπόνια; Το δώρο το είχες σιγουράκι με το που τα παρέδιδες στην εταιρεία.
Θυμάσαι τα δώρα – υπερπαραγωγή της εποχής εκείνης; Εμείς δεν τα ξεχάσαμε. Την επόμενη φορά που θα βρεις χωμένο σε κάποια εφημερίδα κάποιο DVD του «Υπαστυνόμου Ρεξ» ή κανένα CD με τα best of the best των μεγαλύτερων ονομάτων της νυχτερινής Αθήνας, κάνε αυτή τη μίνι αναδρομή και βρες (με θλίψη) τις διαφορές.
Ιδού οι 5 προσφορές που… έγραψαν ιστορία στον ελληνικό Τύπο.
Κινητό τηλέφωνο
Δε μιλάμε βέβαια για ό,τι κι ό,τι μα για το ένα και μοναδικό μοντέλο που είχε μόλις κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας.
Πρέπει να ζύγιζε ίσα με ένα κιλό, είχε κεραία μισού μέτρου (τουλάχιστον) και για να χωρέσει στο αυτί σου θα έπρεπε να κάνεις αίτηση. Ή τάμα. Ό,τι σε βόλευε. Ε, αυτό το κομμάτι που σήμερα είναι συλλεκτικό, τότε στο χάριζε η θρυλική εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» με κάμποσα κουπόνια.
Εξακριβωμένο. Ακόμα θυμάμαι τη χαρά της θείας μόλις συμπλήρωσε όλα τα κουπόνια της. Αυτά είναι…
Πολυτελή διαμερίσματα συνολικής αξίας ενός δισεκατομμυρίου
Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε και τα ντοκουμέντα. Εφημερίδα «Εξουσία».
Το έντυπο χάριζε τότε 30 υπερπολυτελή διαμερίσματα με μεγάλους άνετους χώρους και μπαλκόνια, 20 στην Αθήνα και 10 στη Θεσσαλονίκη εντελώς δωρεάν! Μη ρωτάς τα αυτονόητα. Ναι, με κουπονάκια.
Λαγονήσι, κανείς;
Μια αντίστοιχη προσφορά είχε κάνει μια άλλη εφημερίδα, η «Εξόρμηση» η οποία χάριζε στους αναγνώστες της μεζονέτες σε πανάκριβες περιοχές της Αττικής όπως η Νέα Σμύρνη και το Λαγονήσι. Μέχρι σήμερα αναρωτιόμαστε αν πράγματι τα συγκεκριμένα δώψρα δόθηκαν ποτέ στους νικητές. Too good to be true ακόμα και για εκείνη την εποχή.
Αυτοκίνητο
Τα αυτοκίνητα τα χάριζαν τότε με την ίδια συχνότητα που σήμερα κερδίζεις σεντόνια με κουπόνια του σούπερ μάρκετ.
Πρόκειται για δώρο που κέρδιζε κανείς παντού: Από το κοινό κάποιας βραδινής εκπομπής, μέχρι τους τηλεθεατές των πρωινάδικων και τους αναγνώστες των μεγάλων εφημερίδων της εποχής. Μιλάμε για ποσότητα, όχι αστεία.
Jukebox
Η χρηματική αξία του δώρου πέφτει, η χαρά διπλασιάζεται.
Ποιος πιτσιρικάς δεν πέταγε απ’ τη χαρά του κάθε φορά που του δινόταν η ευκαιρία να πλησιάσει ένα Jukebox; Πόσω μάλλον να το αποκτήσει. Αγόραζαν οι μεγάλοι εφημερίδες, έκαναν οι μικροί την τύχη τους. Ναι, αυτές ήταν δόξες.
Bonus: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ
Τι να πει κανείς γι’ αυτές τις καταπληκτικές –και ομολογουμένως πανάκριβες- εγκυκλοπαίδειες που μέχρι σήμερα όλο και κάπου θα βρεις καταχωνιασμένες στο σπίτι της γιαγιάς σου;
Οι αγαπημένες σου εφημερίδες τότε στις χάριζαν απλά και μόνο με την αποστολή 5 – 10 κουπονιών, με αποτέλεσμα τα βαριά –από κάθε άποψη- εκείνα βιβλία να έχουν κατακλύσει τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.
Μόνο ΠΑΣΟΚ, τι να λέμε!