«108 δολάρια μαζί με φόρους!»: Το παπούτσι- θρύλος του Τζόρνταν που όλοι ήθελαν να φορέσουν
Βρείτε μας στο
Retro

«108 δολάρια μαζί με φόρους!»: Το παπούτσι- θρύλος του Τζόρνταν που όλοι ήθελαν να φορέσουν

Όταν σε λένε Μάικλ Τζόρνταν και φοράς αυτά τα παπούτσια κατά τη διάρκεια του ιστορικού «The Shot», αναπόφευκτα τους δανείζεις λίγο από τη λάμψη σου...

Στον χώρο του αθλητισμού η έννοια του «θρύλου» χρησιμοποιείται κατά κόρον. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιείται τόσο πολύ που χάνει την ουσία της. Θα έλεγε κανείς πως μια τέτοια περίπτωση είναι και όταν η λέξη «θρυλικό» μπαίνει δίπλα από τη λέξη «παπούτσι». Διότι, διάολε, πόσο θρυλικό μπορεί να είναι ένα… παπούτσι.

Και μια τέτοια απορία θα ήταν ορθή αν μιλούσαμε για ένα οποιοδήποτε παπούτσι. Όμως εδώ μιλάμε για το θρυλικό (ναι, σε αυτή την περίπτωση ο χαρακτηρισμός ταιριάζει γάντι) Air Jordan IV, ένα παπούτσι που η δημοτικότητά του υπήρξε αληθινό φαινόμενο για ένα διάστημα. Ίσως το μοναδικό της εν λόγω σειράς που κατάφερε να αποσπάσει τόσο μεγάλα ποσοστά λάμψης από τον Μάικλ Τζόρνταν, που είχε συνδέσει ευθέως το όνομά του μαζί τους.

«108 δολάρια μαζί με φόρους!»: Το παπούτσι- θρύλος του Τζόρνταν που όλοι ήθελαν να φορέσουν

Το 1989 όταν και κυκλοφόρησαν ήταν μια χρονιά που όλοι οι πιτσιρικάδες όλου του πλανήτη ήθελαν να τα φοράνε. Φτηνά δεν τα έλεγες, έκαναν 100 δολάρια («108 μαζί με τους φόρους» όπως έλεγε και η διαφήμιση). Αλλά όχι μόνο αγοράστηκαν μαζικά αλλά οι κάτοχοί τους τα πρόσεχαν σαν κόρη οφθαλμού, απλά και μόνο μια μικρή βρωμιά πάνω τους ήταν λόγος ξενερώματος (στην καλύτερη) και πανικού (στη χειρότερη).

«108 δολάρια μαζί με φόρους!»: Το παπούτσι- θρύλος του Τζόρνταν που όλοι ήθελαν να φορέσουν

Στο «Do the right thing» του Σπάικ Λι υπάρχει μια χαρακτηριστική σκηνή που ουσιαστικά παρωδείται η μανία με τα Air Jordan IV αλλά αποτυπώνει μάλλον στο έπακρο την εμμονή των πιτσιρικάδων με αυτά. Είναι η σκηνή που ένας εκ των πρωταγωνιστών ανακαλύπτει πως τα καινούρια του Air Jordan IV έχουν λερωθεί και τα νεύρα του… ξεχειλίζουν.

Ένα μεγάλο κομμάτι της φήμης τους πάντως, το χρωστάνε στο γεγονός ότι ήταν συνδεδεμένα με το περίφημο «The Shot» του Μάικλ Τζόρνταν, όπως έμεινε στην ιστορία το ιστορικό του καλάθι κόντρα στους Καβαλίερς στα πλέι οφ του 1989.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Ήταν το τελευταίο ματς της σειράς και οι Μπουλς ήταν στα σκοινιά: βρισκόντουσαν ένα πόντο πίσω, απέμεναν λίγα δεύτερα για τη λήξη του αγώνα και αν δεν σκόραρε κάποιος σε αυτά, τότε έλεγαν αντίο στη σεζόν. Φυσικά, το σουτ το πήρε ο μεγάλος «Αέρινος»: ο Τζόρνταν πέτυχε το ιστορικό, νικητήριο «The Shot» και ακολούθησε ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς πανηγυρισμούς της τεράστιας καριέρας του.

Ο Τζόρνταν έγραφε ιστορία και ας μην το ήξερε εκείνη τη στιγμή. Το νικητήριο καλάθι του θα γινόταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά όλων των εποχών στο NBA. Και όταν όλοι πρόσεξαν πως ενώ το πετύχαινε φορούσε τα Air Jordan IV, ο παροξυσμός γύρω από τα συγκεκριμένα παπούτσια απογειώθηκε για τα καλά…

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν διάφοροι νοσταλγοί του Μάικλ Τζόρνταν και της δεκαετίας του ’80 που αντιλαμβάνονται αυτά τα παπούτσια ως τοτέμ. Αν ψάξεις μάλιστα στη διαδικτυακή αγορά θα δεις ότι ακόμα κυκλοφορούν. Δεν κοστίζουν πολύ: μόλις 190 δολάρια. Απλά ο χρόνος πρόσθεσε στην αξία τους μερικά δολάρια παραπάνω…