Sex Education: Η Γκίλιαν Άντερσον σε ρόλο μαμάς σεξοθεραπεύτριας
Σειρές - Ταινίες

Sex Education: Η Γκίλιαν Άντερσον σε ρόλο μαμάς σεξοθεραπεύτριας

Ησυχία, η διδασκαλία αρχίζει και οι μαθητές πρέπει να πάθουν για να μάθουν.

Κάποτε τα Ημισκούμπρια έλεγα πολύ σωστά ότι το σεξ είναι μια άλλη ιστορία, για άγρια θηρία. Κάπως έτσι εμφανίζεται για πρώτη φορά σε όλους μας. Όχι τόσο τη στιγμή που το κάνουμε για πρώτη φορά, αλλά τη στιγμή που γίνεται ορισμένη. Είναι η στιγμή που πιθανότατα κάναμε μια σχέση που να στέκεται στα 16-17-18 μας, οι γονείς μας μας είπαν ότι θα λείψουν το επόμενο σαββατοκύριακο κι εμείς δεν χάσαμε ευκαιρία.

Σε αυτό το σημείο αρχίζουν όλα τα άγχη της πρώτης φοράς. Τώρα μπορείτε να πάρετε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση και να την κάνετε καμιά 10αριά φορές πιο επιβαρυντική, μιας και αφορά έναν 16χρονο νέρντουλα, που στο σχολείο το μισό χρόνο τον κοροϊδεύουν και τον άλλο μισό τον αγνοούν, ο οποίος δεν έχει καν φιλήσει κοπέλα στο στόμα. Δεν έχει καν αυτοϊκανοποιηθεί. Ντρέπεται να πιάσει το μόριο του.

Μέσα σε ένα καλοκαίρι ακούει γύρω από συμμαθητές ότι έκαναν για πρώτη φορά σεξ, ότι κινήθηκαν σε διάφορες άλλες «περιοχές» στο μονοπάτι του έρωτα. Κι όχι μόνο ακούει. Βλέπει. Βλέπει παιδιά να φιλιούνται ακατάπαυστα στην αυλή. Άλλους να διαπράττουν την διείσδυση πρωί πρωί, άλλους να πετάνε υπονοούμενα και να διαδίδουν φήμες για συγκεκριμένες πράξεις παιδιών.

Αυτό είναι το Sex Education του Netflix. Σε ένα σχολείο στη Βρετανία, βλέπουμε την σταδιακή μετάβαση από την εφηβεία στην προενηλικίωση. Εκεί όπου ποια η ροπή προς τη σωματική απόλαυση, η υποταγή στη λίμπιντο δεν είναι απλώς κάτι το φαντασιακό, αλλά περνάει σε πράξη. 

Sex Education: Η Γκίλιαν Άντερσον σε ρόλο μαμάς σεξοθεραπεύτριας

Ο Ότις και η Μέιβ είναι οι βασικοί μας πρωταγωνιστές. Ο Ότις είναι η τόσο συχνή φιγούρα του «φλώρου» που νιώθει την πίεση στον εαυτό του. Πίεση από όσα ακούει για την έναρξη της σεξουαλικής ζωής των γύρω του στο σχολείο, πίεση από τη μητέρα του που είναι σεξολόγος και τον ευνουχίζει με την επιμονή της στην ψυχανάλυση της κάθε του πράξης, πίεση από τις ερωτικές της επιδόσεις, πίεση από το ότι δεν έχει καν κάποια να του αρέσει.

Η Μέιβ από την άλλη είναι μια από τις ωραίες του σχολείου. Όχι όμως απ΄αυτές τις ωραίες που δημιουργούν κλίκες, κλειστές λέσχες, και απλώς κακολογούν τους πάντες ούσες bitch. Είναι έξω από όλα αυτά. Outlaw για να το πω αγγλιστί. Δεν της αρέσει τίποτα από τα συνηθισμένα άσχημα που συναντά κανείς σε ένα ιδιωτικό σχολείο και δη στην ηλικία των 16-17 ετών.

Ο Ότις και η Μέιβ είναι από τα λίγα πραγματικά έξυπνα άτομα του σχολείου. Ένα περίεργο περιστατικό τους φέρνει κοντά και ξεκινάνε μια επιχείρηση. Ο Ότις αναλαμβάνει να γίνει συμβουλάτορας επί των σεξουαλικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμμαθητές τους. Η Μέιβ είναι ο εισπράκτορας των χρημάτων.

Το Sex Education είναι μια από τις αρκετές και καλές μαύρες κωμωδίες που έχει βγάλει το Netflix. Όχι τόσο επώδυνη όσο το The End of the Fucking World, αλλά έχει πολλά σημεία που κάτω από το πάπλωμα του χιούμορ βρίσκεται ένα ίχνος οδύνης, απογοήτευσης και απορίας γιατί κάποια πράγματα να μην αλλάζουν και γιατί να αποτελούν αποκλειστικά έναν μοναχικό πόλεμο για τον καθένα μας. Με πραγματικούς και επιτηδευμένους εχθρούς.

Sex Education: Η Γκίλιαν Άντερσον σε ρόλο μαμάς σεξοθεραπεύτριας

Η Γκίλιαν Άντερσον αφού έκλεισε τα κιτάπια της ως προς το X-Files, μιμείται ουσιαστικά τον Ντέιβιντ Ντουκόβνι. Ο δικός της Χανκ Μούντι στο Californication είναι η Τζιν Μίλμπερν. Κάνει σεξ με διαφορετικό άντρα κάθε μέρα, δεν θέλει με τίποτα σχέση, ζει χωρίς ταμπού και επιτρέπει στον γιο της να γίνεται μέρος αυτής της… δοσοληψίας της.

Μια σεξολόγος που επεμβαίνει με επιστημονική λογική στην προσωπική ζωή του γιου της και μαθαίνει κι αυτή ότι οι ιδιότητες πρέπει να διαχωρίζονται. Αυτή η γνώση δεν έρχεται ποτέ με ανώδυνο τρόπο. Πρώτα παθαίνεις σκληρά και μετά μαθαίνεις.

Από τα ενδιαφέροντα σε επίπεδο ηθοποιών είναι η Έμμα Μακί, η οποία πρέπει να είναι χαμένη δίδυμη της Μαργκό Ρόμπι, με την ομοιότητα τους να είναι σχεδόν απόλυτη. Η Έμμα είναι ακόμα περισσότερο πρωταγωνίστρια της σειράς.

Αν κάτι προσπαθεί να κάνει πέρα από το να αποτελέσει μια πολύ ευχάριστη κωμική σειρά το Sex Education, αυτό είναι να ξαναστρέψει την προσοχή σε στερεότυπα που επιβιώνουν σε τόσο μικρές ηλικίες, σε στερεότυπα που από την εφηβεία μας κιόλας νιώθουμε την ανάγκη να τοποθετούμε, επειδή έτσι αποκτά λογική ο κόσμος γύρω μας.

Πιθανότατα κάποια στερεότυπα είναι καλό να υπάρχουν γιατί μας ωθούν να τα αντιμετωπίσουμε ως κανόνες άνευ εξαιρέσεων. Και μόνο όταν έχουμε να κάνουμε με αυτό ξεσηκώνεται η αντίδραση μέσα μας και πάμε να τους σπάσουμε. Ίσως αν δεν υπήρχαν να είχαμε κάτι το ουδέτερο. Ενώ τώρα μπορούμε να ζήσουμε για τη μετάβαση από το αρνητικό στο θετικό.

Sex Education: Η Γκίλιαν Άντερσον σε ρόλο μαμάς σεξοθεραπεύτριας

Ο Ότις είναι ένας αντι-ήρωας. Είναι όμως και ένας νικητής. Γιατί καταφέρνει, όχι να νικήσει την πίεση με το να την εξαφανίσει, αλλά να προχωράει γνωρίζοντας ότι βρίσκεται μέσα του και γύρω του. Στέκεται εν μέσω αντιξοοτήτων. Η Μέιβ σπάει τον κανόνα της απλά ωραίας του σχολείου που θα πέσει στην αγκαλιά του ωραίου και δημοφιλή. Διαβάζει, αντιδρά, εκνευρίζεται με τους επηρμένους και δεν απορρίπτει το φαινομενικό underdog λόγω εμφάνισης.

Ο φίλος του Ότις, ο Έρικ, βιώνει την δική του μάχη. Είναι γκέι, σχεδόν ανοιχτά, το γνωρίζουν και οι δικοί του, ακόμα και ο σκληρά μαθημένος και λιγομίλητος πατέρας του, αλλά το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται στο ότι ο ίδιος δεν έχει αποδεχτεί τον εαυτό του και προσπαθεί να αυτοεπιβληθεί με υπερβολικές επιλογές στο ντύσιμο κ.α.

Η μετάβαση του από αυτή την ανισορροπία στην επικράτηση, αλλά και η αγκαλιά του πατέρα του σε δημόσιο χώρο είναι ένα από τα θετικά μηνύματα του Sex Education. Ιδίως επειδή γίνεται σε αντιδιαστολή με την αντίθετη ιστορία του Άνταμ.

Ο γιος του διευθυντή του σχολείου, τραγικός μαθητής, καμώνεται τον ωραίο, είναι νταής, αλλά δεν έχει ούτε έναν φίλο. Η πειθαρχημένη ακαμψία συναισθημάτων του πατέρα του προς αυτόν τον έχει κάνει να γαβγίζει, αλλά να μην έχει καμία δύναμη να δαγκώσει.

Κάθε νέος σε αυτή τη σειρά βρίσκεται στην αρχή μιας πορείας που διανύουμε όλοι μας στη ζωή και υποδαυλίζεται από τις ενορμήσεις μας. Μια πορεία που έχει ορισμένους κοινούς κανόνες, αλλά και άπειρους διαφορετικούς ανάλογα την οικογένεια, το μέρος, το χρόνο που μας συμβαίνει. Γιατί ποτέ δεν έρχεται την ίδια στιγμή σε όλους και σε όλους έχει συμβεί να τρελαινόμαστε που βρισκόμαστε πίσω σε σχέση με τους φίλους μας.

Το Sex Education τελικά, δεν είναι απλά ένας τίτλος. Είναι και μια αλήθεια. Ένας νέος 17-18 ετών μπορεί να πάρει μαθήματα από αυτή τη σειρά. Πάνω απ΄όλα γιατί καταφέρνει να απενεχοποιήσει μια σειρά από ταμπού που κατατρύχουν την σεξουαλική μας ωρίμανση.