Η περίπλοκη απλότητα της «Σιωπής» του Σκορσέζε!
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Η περίπλοκη απλότητα της «Σιωπής» του Σκορσέζε!

Το 1989, ο Μάρτιν Σκορσέζε βρισκόμενος σε ένα τρένο στην Ιαπωνία διάβασε το μυθιστόρημα «Σιωπή», το αριστούργημα του Σιουσάκου Έντο, και αμέσως του γεννήθηκε η επιθυμία να δουλέψει πάνω στην κινηματογραφική του μεταφορά.

27 χρόνια και 46,5  εκατ. δολάρια χρειάστηκε ο Μάρτιν Σκορσέζε για να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη «Σιωπή», το αριστούργημα του Σιουσάκου Έντο, του Ιάπωνα Γράχαμ Γκριν. Το 1989 βρισκόμενος σε ένα τρένο στην Ιαπωνία διάβασε το μυθιστόρημα και γοητεύτηκε από την περίπλοκη απλότητά του.  Αμέσως του γεννήθηκε η επιθυμία να δουλέψει πάνω στην κινηματογραφική του μεταφορά. Επιστρέφοντας στην Αμερική αγοράζει τα δικαιώματα και διαρκώς επαναλαμβάνει πως αυτή είναι η ταινία που θέλει να γυρίσει. Κι όμως ο μυθικός σκηνοθέτης βρίσκει διαρκώς εμπόδια μέχρι που 26 χρόνια μετά  αρχίζει τα γυρίσματα. Το απόλυτο απωθημένο του παίρνει σάρκα και οστά.

Η περίπλοκη απλότητα της «Σιωπής» του Σκορσέζε!

Στην ταινία παρακολουθούμε δυο πορτογάλους Ιησουίτες ιεραπόστολους, τον Sebastian Rodrigues (Άντριου Γκάρφιλντ) και τον Francisco Garrpe (Άνταμ Ντράιβερ) που αποφασίζουν να ταξιδέψουν ως την άλλη άκρη του κόσμου  για να βρεθούν στο πλευρό των καθολικών Ιαπώνων που βρίσκονταν υπό διωγμό και για να διερευνήσουν αν είναι αληθείς οι φήμες που θέλουν τον μέντορά τους, πατέρα Ferreira (Λίαμ Νίσον), να έχει αποκηρύξει μη αντέχοντας το μαρτύριο του λάκκου την πίστη του.

Ο μεγάλος δημιουργός θέτει ερωτήματα από εκείνα που σε απασχολούν και μετά την έξοδο από τις κινηματογραφικές αίθουσες

Οι δυο νεαροί ιερείς φτάνουν στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα, την εποχή των μεγάλων διώξεων για τους χριστιανούς στην χώρα. Έρχονται σε επαφή με τα μέλη της χριστιανικής κοινότητας που δρα μυστικά και διαπιστώνουν την αγριότητα των διώξεων. Όταν οι ίδιοι προδοθούν και αιχμαλωτιστούν θα κληθούν να αποκηρύξουν την πίστη τους και να βεβηλώσουν την εικόνα του Χριστού.

Ο πατέρας Rodrigues θα βρεθεί σε τραγικό δίλημμα, αφού του δίνεται η δυνατότητα να σώσει τις ζωές των πιστών που βασανίζονται, αν αλλαξοπιστήσει. Κλεισμένος στο κελί του ακούει τις κραυγές των προσηλυτισμένων που πνίγονται, σταυρώνονται, καίγονται ζωντανοί και ξέρει πως μπορεί να τους σώσει, αν απαρνηθεί την πίστη του, αν θυσιάσει τον ίδιο του τον εαυτό. Οι στιγμές είναι δραματικές, προσεύχεται, δεν ξέρει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Το δίλημμα είναι τραγικό. Να χάσει τον εαυτό του για να σώσει τους άλλους ή μήπως αυτή η πρόταση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο πειρασμός;

Η περίπλοκη απλότητα της «Σιωπής» του Σκορσέζε!
Ο Σκορσέζε δούλεψε σκληρά με τους δυο πρωταγωνιστές που, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ντε Νίρο, ήρθαν σε επαφή με το δόγμα και τις πνευματικές ασκήσεις των Ιησουϊτών, ώστε να αποδώσουν με αυθεντικό τρόπο το ρόλο τους. Μάλιστα ο Γκάρφιλντ ( γνωστός από το ρόλο του σε δυο Spider man) ακολούθησε μια διαδικασία που αποκαλείται πνευματική καθοδήγηση των Ιησουϊτών και μπήκε τόσο στο πετσί του ρόλου, που έφτασε σε σημείο να διορθώνει το σενάριο λέγοντας πως αυτό δεν θα το έλεγε ποτέ ένας Ιησουίτης. Αλλά και ο Ντράιβερ (γνωστός ως Kylo Ren στα Star Wars) δούλεψε με ανάλογο τρόπο και μάλιστα έχασε περίπου 20 κιλά για το ρόλο .

Τα γυρίσματα έγιναν εξολοκλήρου στην Ταϊβάν και χρειάστηκαν 750 άνθρωποι ηθοποιοί, συνεργείο και μέλη της παραγωγής για να κάνουν το όνειρο του Σκορσέζε πραγματικότητα.  Το σενάριο υπογράφει μαζί με τον  Σκορσέζε ο Τζέι Κοκς ενώ την διεύθυνση φωτογραφίας  υπογράφει ο σπουδαίος Ροντρίγκο Πριέτο.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Ο μεγάλος δημιουργός θέτει ερωτήματα από εκείνα που σε απασχολούν και μετά την έξοδο από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Η σιωπή του θεού και μάλιστα τη στιγμή που οι πιστοί υποβάλλονται σε μαρτύρια στο όνομά του ή η αδυναμία του ανθρώπου να τον ακούσει είναι το θέμα που τον απασχολεί. Με τη νέα του ταινία επανέρχεται στη θεματολογία που άγγιξε με τον Τελευταίο Πειρασμό βουτώντας στα άδυτα του χριστιανισμού και διερωτάται αν η αποκήρυξη της πίστης μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως πράξη απόλυτης πίστης.

Όλα δείχνουν πως θα δούμε στη μεγάλη οθόνη μια ταινία επική, από αυτές που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στο μέλλον. Η Σιωπή ίσως τελικά είναι εκκωφαντική. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μπει στη φετινή οσκαρική κούρσα θέτοντας ισχυρή υποψηφιότητα. Μην την χάσετε.

Βγαίνει στις αίθουσες στις 5 Ιανουαρίου του 2017.