Pop. 1280: Η νέα ταινία του Λάνθιμου είναι ένα τρόπον τινά γουέστερν
Βρείτε μας στο

Τον μίνιμουμ χρόνο για να γιορτάσει μαζί με τους λοιπούς αστέρες του Χόλιγουντ θα έχει αύριο βράδυ ο Γιώργος Λάνθιμος, αφού ήδη το The Favourite γίνεται παρελθόν για εκείνον και προχωράει στην επόμενη ταινία του.

Μπορεί αυτή τη φορά να μην έρθει σε ένα χρόνο, αλλά σίγουρα είναι ακόμα μια περίπτωση εντατικής δουλειάς και ελάχιστης ξεκούρασης για εκείνον. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται στους απ΄έξω, γιατί εκείνος λογικά θα απολαμβάνει αυτόν τον εργασιακό παροξυσμό. Ο οποίος αυτή τη φορά θα είναι μεγαλύτερος αφού ο Λάνθιμος θα έχει διπλό ρόλο.

Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Λάνθιμος θα αναλάβει να διασκευάσει το σενάριο για την ταινία Pop. 1280, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζιμ Τόμπσον. Ένα βιβλίο που γράφτηκε μετά τη συνεργασία του Τόμπσον με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1964.

Pop. 1280: Η νέα ταινία του Λάνθιμου είναι ένα τρόπον τινά γουέστερν

Population 1280. Αυτός είναι ο τίτλος ουσιαστικά. Μια επαρχιακή πόλη, το λεγόμενο county στην Αμερική, έχει πληθυσμό 1280 ανθρώπων. Ανώτατη αρχή του τόπου είναι ο Σερίφης Νικ Κόρι. Αν και σερίφης, δεν είναι ένας νομοταγής τύπος, ούτε εξυπηρετεί τους κατοίκους της πόλης. Εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό του και την αέναη ανάγκη του να απολαμβάνει τα οφέλη της θέσης εξουσίας που κατέχει.

Και για να συνεχίσει να την κατέχει εν όψει και των επερχόμενων εκλογών, είναι διατεθειμένος να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα. Ακόμα και να σκοτώσει. Τα εμπόδια για εκείνον αρκετά. Δύο ντόπιοι νταβατζήδες τον απειλούν και του γίνονται στενός κορσές για να ευνοήσει τις δουλειές τους. 

Η ερωμένη του Ρόουζ δέχεται τη βία του συζύγου της. Είναι όμως και η μία από τις τρεις γυναίκες που κάνουν το Potts County την πιο ελκυστική περιοχή του αμερικανικού νότου.

Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα

Η γυναίκα του κι ο κουνιάδος του Λένι του προσθέτουν περαιτέρω προβλήματα και του εμφυτεύουν την υποψία ότι, αν και αδέλφια, έχουν μια αρκετά παρεξηγήσιμη σχέση. Όλα αυτά υψώνουν αναχώματα στην προσπάθεια του και ο σερίφης θα πρέπει να βγει από το καβούκι του φαινομενικά χαζού και να δείξει το αληθινό του πρόσωπο.

Το Pop. 1280 αποτελεί ένα κλασικό ανάγνωσμα για τους Αμερικάνους και κυρίως για τις νότιες πολιτείες. Εκεί που επικρατεί ακόμα η λογική της Άγριας Δύσης. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, είναι αν ο Λάνθιμος θα ακολουθήσει στο σενάριο τη λογική και της αφήγησης του Τόμπσον. Αν θα είναι δηλαδή μια ιστορία φθόνου, φόνου, επιθυμίας και προδοσίας με δραματική μορφή ή αν θα επιχειρήσει να το καλουπώσει σε μια μορφή αντίστοιχη του The Favourite.

Η αλήθεια είναι πως το υλικό που έχει στα χέρια του ευνοεί την δεύτερη περίπτωση, εφόσον θελήσει να κατευθυνθεί προς τα εκεί. Άλλωστε, το βιβλίο έχει ήδη μεταφερθεί κινηματογραφικά με μια πιο δραματουργική-κριμιναλιστική εκδοχή με το Coup de Torchon του 1981 και ο Λάνθιμος είναι εξέχων στο να απορρίπτει τα προφανή και τα τετριμμένα.

Είναι πάντως εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα άνοιξε μια νέα πόρτα μετά την επιτυχία του The Favourite, ξανά αμερικάνικης παραγωγής  (από την Imperative Entertainments), άρα με προοπτική να στέκεται ξανά σε 2-3 χρόνια εκεί που θα σταθεί αύριο βράδυ. Κι αν ένα από τα δύο μεγάλα βραβεία της βραδιάς είναι στο χέρι του, οι πόρτες θα πολλαπλασιαστούν!