Πώς έφτασε το Bohemian Rhapsody να «καταπιεί» Vice και The Favourite;
Βρείτε μας στο

Ένα μήνα πριν τα Όσκαρ, τότε που ανακοινώνονταν οι υποψηφιότητες, τα δεδομένα ήταν ως εξής. Το Vice και το The Favourite αποτελούσαν δύο ταινίες που συγκέντρωναν πολλές πιθανότητες να σηκώσουν από 3 Όσκαρ και πάνω.

Συνυπολογίζοντας τις βραβεύσεις στα SAG Awards, τις Χρυσές Σφαίρες και τα πιο πρόσφατα BAFTA, αλλά και τις υποψηφιότητες στα Όσκαρ, οι περισσότεροι θεωρούσαμε ότι όλα θα στραφούν γύρω απ΄αυτές τις δύο ταινίες, εν συγκρίσει με το Bohemian Rhapsody.

Από κει μόνο οι κατηγορίες του ήχου προέβαλλαν ως φαβορί για να φέρουν χρυσά αγαλματίδια στο Bohemian Rhapsody με μεγάλη διαφορά από τους άλλους διεκδικητές.  Τελικά, το τέλος της απονομής των Όσκαρ βρήκε την ταινία που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο, με 4 Όσκαρ. Τα δύο για το μιξάζ και το μοντάζ ήχου, το μοντάζ ταινίας και το μεγάλο βραβείο για Ά Ανδρικό ρόλο.

Το μοντάζ ταινίας ήταν μια κατηγορία που προπορευόταν στις αποδόσεις ο Γιώργος Μαυροψαρίδης και το The Favourite, αλλά το Bohemian Rhapsody έκανε την ανατροπή. Όσο για το Ά Ανδρικό, ναι ο Ραμί Μάλεκ πήρε Χρυσή Σφαίρα και BAFTA, αλλά μόνο στα BAFTA ήρθε αντιμέτωπος με τους ηθοποιούς που αντιμετώπισε και στα Όσκαρ. Και στα βρετανικά βραβεία ψηφίζουν με διαφορετική λογική απ΄αυτή που διέπει την Ακαδημία.

Τελικά ο Μάλεκ κέρδισε αφήνοντας με άδεια χέρια το έτερο φαβορί, τον Κρίστιαν Μπέιλ του Vice και τον Νταφόε από το Eternity’s Gate.

Το Vice από την άλλη, που ξεκίνησε δυναμικά στις Χρυσές Σφαίρες, περιορίστηκε στο Όσκαρ Make-Up/Hairstyling.

Όσο για το The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου, αν και φαβορί σε τρεις τεχνικές κατηγορίες, πήρε το Όσκαρ στο Ά Γυναικείο με την Ολίβια Κόλμαν. Εκεί που για καιρό παρουσιαζόταν ως φαβορί, μα με την Γκλεν Κλόουζ να έχει κάνει προσπέραση τα τελευταία 24ωρα πριν τα Όσκαρ.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Συνολικά, οι τρεις ταινίες που κυκλοφόρησαν (το Favourite κυκλοφορεί ακόμα) στις αίθουσες από την Odeon, συνέλεξαν 6 βραβεία Όσκαρ. Ήταν όμως το Bohemian Rhapsody αυτό που έφυγε με γεμάτα τα χέρια από το Dolby Theatre.

Οι νικητές αναλυτικά:

Bohemian Rhapsody 

A’ Ανδρικός Ρόλος – Ράμι Μάλεκ
Μοντάζ – Τζον Ότμαν
Μιξάζ –  Πολ Μάσεϊ, Τιμ Κάβαγκιν, Τζον Καζάλι
Ηχητικό Μοντάζ – Τζον Γουόρχαρστ, Νίνα Χάρτστοουν

Η Ευνοούμενη (The Favourite)

Α’  Γυναικείος Ρόλος – Ολίβια Κόλμαν

Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία (Vice)

Μακιγιάζ και Κομμώσεις