Το Dune που ετοιμάζει ο Ντένις Βιλνέβ θα έχει οργιώδες καστ
Βρείτε μας στο

Το μελάνι που έχει χυθεί για το Dune του Φρανκ Χέρμπερτ και την καλύτερη ταινία όλων των εποχών που δεν έγινε, αυτή του Χοδορόφσκι, είναι άπειρο. Και πια δεν έχει νόημα να μένει κανείς στο παρελθόν και να φαντάζεται το what if.

Ιδίως από τη στιγμή που πλέον το άμεσο μέλλον δεν είναι άδειο από Dune. Μπορεί να μην το κάνει ο Χοδορόφσκι, αλλά κι ο Ντένις Βιλνέβ δεν είναι ήσσων σκηνοθέτης στο sci-fi. Μπορεί να μην έχει Σαλβαντόρ Νταλί, Όρσον Γουέλς, Μικ Τζάγκερ και όλα τα μεγάλα ονόματα που ήθελε ο Αλεχάνδρο, αλλά και το καστ που φαίνεται να σχηματίζεται από τον Βιλνέβ, δεν το λες αδιάφορο.

Το αντίθετο. Για την σημερινή εποχή είναι ένα καστ που τα έχει όλα. Ο Τίμοθι Σαλαμέ, ένα σημαντικό prospect για το σινεμά του σήμερα και του αύριο, θα κάνει τον κεντρικό ήρωα, τον Πολ Ατρείδης. Η Ρεμπέκα Φέργκιουσον θα υποδυθεί την μητέρα του Τζέσικα.

Ο Στέλαν Σκάργκαρντ, αυτή η σκανδιναβή ηθοποιάρα, θα είναι ο Βαρόνος Χαρκόνεν, με ανιψιό τον Γκλόσου Ραμπάν, που θα ενσαρκώσει ο Ντέιβ Μπαουτίστα. Η Σαρλότ Ράμπλινγκ, η μεγάλη κυρία του Βρετανικού σινεμά θα δώσει πνοή στην Μητέρα Μόχιαμ.

Μέχρι αυτό το σημείο υπάρχει μια τετράδα με τρομερό ενδιαφέρον. Αλλά ως εκεί. Η απογείωση έρχεται με τα ονόματα που βρίσκονται πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν με την εταιρεία παραγωγής. Ο επονομαζόμενος και καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του Όσκαρ Άιζακ, η Ζεντάγια, ο Τζέισον Μομόα, ο Χαβιέ Μπαρδέμ και ο Τζος Μπρόλιν αποτελούν ένα…ανοικτίρμον σύνολο, τόσο προς το κοινό, όσο και προς τους ρόλους που θα κληθούν να παίξουν.

Για έναν θρυλικό τίτλο όπως είναι το Dune, η επιλογή των παραπάνω προσώπων είναι ένα επιτίμιο από τον Βιλνέβ και την παραγωγή προς τον Χέρμπερτ και το δημιούργημα του. Κάτι που είχε αναγνωρίσει τον Αύγουστο και ο γιος του, Μπράιαν Χέρμπερτ, ύστερα από την ανάγνωση της τελικής μορφής του σεναρίου. 

Η λεπτομέρεια στην οποία αναφέρεται αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι ο Βιλνέβ δεν θα κάνει ξεπέτα ούτε θα πάει να συμπιέσει τις τόσες λεπτομέρειες του Dune σε μια και μόνο ταινία. Το Dune θα βγει σε δύο μέρη, με το κάθε ένα να υπερβαίνει τις δύο ώρες. Ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει το πρότζεκτ της ζωής του.

Και πώς να μην είναι, αφού με αυτά τα υλικά και με δεδομένο ότι αποτελεί έναν παραπάνω από αξιόλογο εκπρόσωπο του sci-fi, αν το αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο, ο Βιλνέβ θα είναι ο Χοδορόφσκι του μέλλοντος. Ίσως και κάτι παραπάνω απ΄αυτό, αφού θα έχει καταφέρει το δικό του magnum opus. Με επιδράσεις από τον Χιλιανό σκηνοθέτη, αλλά και με τη δική του ζύμη.

Είναι πολύ ζωτικό ότι το Dune βρίσκεται στην παιδική ηλικία του Βιλνέβ. Στις αναμνήσεις, τα όνειρα, στους αγαπημένους εφιάλτες. Από εικόνες σε χαρτί έγιναν μορφώματα που μετεξελίχθηκαν στο κεφάλι του. Αν αυτές οι μνήμες είναι ζωντανές στη βραχύχρονη μνήμη του, θα μπορέσει να βάλει μια ατόφια δική του πινελιά στην κινηματογράφηση των χαρακτήρων.

Τα γυρίσματα αναμένεται να έχουν ξεκινήσει ως τις αρχές Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας της Legendary (η εταιρεία παραγωγής που αγόρασε τα δικαιώματα του Χέρμπερτ) για κυκλοφορία τον Νοέμβριο του 2020 είναι εφικτός. Άρα μιλάμε για σχεδόν ενάμιση χρόνο. Διάστημα ταυτόχρονα ελάχιστο μα και μεγάλο για τις αδημονίες!