Λίγο παραπάνω από ένα μήνα από την πρεμιέρα της 8ης και τελευταίας σεζόν, το HBO δημοσίευσε το πρώτο trailer. Το πρώτο ολοκληρωμένο και κανονικό trailer. Όχι αυτά τα ντεμέκ που βαφτίζαμε εμείς στα μίντια ως trailer.
Και σε αυτό το πρώτο trailer δε γίνεται να μην εστιάσει κανείς στη μάχη. Τη μάχη ανάμεσα στους ανθρώπους και τους White Walkers. Ναι, υπάρχει μυστήριο πίσω από την ικανοποίηση της Σέρσεϊ και το μειδίαμά της καθώς πίνει κρασί στο Γουέστερος, όμως τα πάντα βρίσκονται στο Βορρά. Μεταφορικά και κυριολεκτικά, αφού είναι η πρώτη φορά που όλοι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται στην ίδια σκηνή μετά από την πρώτη σεζόν. Μόνο η Σέρσεϊ απουσιάζει.
Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το trailer, όλοι αναρωτιούνται πότε θα προβληθεί το επεισόδιο της μάχης και πόση διάρκεια θα έχει. Αν κρίνει κανείς από τον κανόνα των 6 επεισοδίων με περίπου μιάμιση ώρα διάρκεια, αυτή είναι η απάντηση. Όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα επεισόδιο ίδιο με τα άλλα 5. Αν και, για να είμαστε ειλικρινείς, κανένα επεισόδιο δεν φέρει ίδια βαρύτητα με όλα τα επεισόδια των προηγούμενων σεζόν.
Είναι σαν αυτό που λένε για τα τελευταία 2 λεπτά σε έναν αμφίρροπο αγώνα μπάσκετ. Κάθε κατοχή μετράει. Στο Game of Thrones κάθε σκηνή μετράει. Ακόμα κι αυτές που λειτουργούν σαν τα ξενέρωτα κομμάτια που βάζει ο dj μετά από σερί Bakstreet Boys, Spice Girls, Offspring και Σαρμπέλ ντουέτο με Ειρήνη Μερκούρη.
Η νηνεμία πριν την μεγάλη καταιγίδα. Μια ατάκα ξεκάθαρα κλεμμένη από τον Τόλκιν και πιο συγκεκριμένα τον Γκάνταλφ, που εκφράζεται έτσι όταν παρακολουθούν με τον Μέρι τον ουρανό να έχει παράξενες βροντές και να σκοτεινιάζει στο βάθος. Στη Μίνας Μόργκουλ. Κι αυτή η σύνδεση δεν είναι τυχαία.
Όχι μόνο γιατί σε μέγεθος το Game of Thrones μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Αλλά και γιατί ο σκηνοθέτης του επεισοδίου της μάχης στο Γουίντερφελ Μιγκέλ Σαπότνικ – είναι αυτός που σκηνοθέτησε άλλα δύο επεισόδια μαχών, το Hardhome και το Battle of the Bastards – μελέτησε ενδελεχώς μια σκηνή από το LoTR για να απαντήσει σημαντικά ερωτήματα που του γεννήθηκαν.
Πρόκειται για τη μάχη στο Helm’s Deep στο The Two Towers. Η συγκεκριμένη μάχη δεν αναλώθηκε σε μια διαρκή σωματική επαφή ανάμεσα σε ανθρώπους και Ούρουκ Χάι. Έκοβε διαρκώς την έντονη δράση. Ο θάνατος του Χαλντίρ, ο τραυματισμός του Θίοντεν κτλ. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να κινηθεί και ο κύριος Μιγκέλ. «Γιατί να συνεχίσει κάποιος να βλέπει τη μάχη;» διερωτήθηκε αρκετές φορές στη διάρκεια των γυρισμάτων του επεισοδίου.
Κάθε φορά που έβρισκε μια πειστική απάντηση στο ερώτημα, πήγαινε ένα βήμα παραπέρα. Στο τέλος, όλα τα βήματα μαζί έφτιαξαν την μεγαλύτερη σε διάρκεια σκηνή μάχης. Σχεδόν όλο το επεισόδιο. Αν δεχτούμε ότι δεν θα ξεπερνά τα 80-90 λεπτά, τότε θα γίνουμε μάρτυρες μιας μάχης διάρκειας μιας ώρας τουλάχιστον!
Απ΄αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς τη δυσκολία του εγχειρήματος. Δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε σειρά. Μιλάμε για το Game of Thrones που πρέπει να σταθεί αντάξιο προσδοκιών. Πρώτα των προσδοκιών των δημιουργών του, μετά των ηθοποιών και τέλος του κοινού. Άρα κάθε στιγμή της σεκάνς πρέπει να είναι άρτιο, αληθοφανές, προσεγμένο μέχρι το μη περαιτέρω. Ίσως και μετά.
Εναπόκειται στη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων ότι τα γυρίσματα γι΄αυτή τη σκηνή απαίτησαν 11 βδομάδες από τον προβλεπόμενο χρόνο όλων των γυρισμάτων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι χωρίς αυτό το επεισόδιο της μάχης, το GoT δε θα χρειαζόταν 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί η 8η σεζόν. Θα είχε ήδη προβληθεί και τελειώσει.
Σε αυτή τη σκηνή παίζουν μεταξύ πολλών, η Άρια Σταρκ, ο Τζόρα Μόρμοντ και ο Σερ Ντάβος. Και οι τρεις έκαναν λόγο για την πιο ψυχοφθόρα περίοδο της ζωής τους. Κι αν η Μέζι Ουίλιαμς είναι με το ζόρι 20 ετών, επομένως δεν έχει μέτρο σύγκρισης, οι έτεροι δύο μάλλον έχουν μεγάλο βάθος στα λόγια τους.
«Τίποτα δε μπορεί να σε προετοιμάσει για το σωματικό στράγγισμα που σου προκαλεί αυτή η διαδικασία. Είναι κάθε βράδυ, ξανά και ξανά, χωρίς σταματημό. Δεν έχεις το δικαίωμα να αρρωστήσεις γιατί υπάρχουν πράγματα που μόνο εσύ μπορείς να τα κάνεις» είπε στο Entertainment Weekly η Ουίλιαμς.
«Ήταν η πιο αδυσώπητη εμπειρία μου στη σειρά» συμπληρώνει ο Ίαν Γκλεν. «Όλοι προσεύχονται να μην τους ξανατύχει κάτι τέτοιο» ολοκληρώνει ο Hound, ο Ρόρι ΜακΚάν.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο, που θα προβληθεί τρίτο στη σεζόν, απαίτησε από 750 άτομα κάθε λογής να κάνουν 10ωρη δουλειά κάθε μέρα για σχεδόν τρεις μήνες, σε συνθήκες που κάποιες μέρες έφταναν στο -2 της θερμοκρασίας.
Σε κάποιες περιπτώσεις προέκυπταν και απρόοπτα. Όπως όταν ολοκληρώθηκε το γύρισμα για την έκβαση της μάχης. Πολλά σώματα «νεκρά». «Αίμα» στο χιόνι. Πριν προλάβει να κάνει cut, ένα ελικόπτερο εμφανίζεται από το πουθενά. Ευτυχώς δεν χαλάει τον ήχο, αλλά προκαλεί πανικό για το τι δουλειά έχει εκεί σε μια τόσο απόρρητη κατάσταση. Φανταστείτε τι προκάλεσε αυτό στα 750 άτομα της σειράς;
Στο μεγάλο ρεπορτάζ που έκανε το EW, η άλλη δυσκολία αφορούσε το περιεχόμενο της αφήγησης. Στις προηγούμενες μάχες ο κεντρικός χαρακτήρας ήταν ο Τζον Σνόου. Η κάμερα ήταν τα μάτια του. Τώρα, με όλους τους βασικούς, ποιανού την οπτική θα έλεγε η κάμερα, άρα ο σκηνοθέτης; Ειδικά από τη στιγμή που το σενάριο δεν μπορεί να απασχολείται ταυτόχρονα με όλους.
Άρα στη διάρκεια της μάχης υπάρχουν στιγμές που η κάμερα έπρεπε να υιοθετήσει την αφηγηματική θέση του ενός και να αφήσει του άλλου. Αυτός ο άλλος θα έπρεπε να αποκτήσει διορατικότητα και να φανταστεί την εξέλιξη του από το σημείο που τον είδαμε τελευταία φορά στο σημείο που θα τον ξαναδούμε. Συναισθηματικά και σωματικά κλήθηκε ο καθένας να καλύψει ένα μη ανιχνεύσιμο με τα μάτια κενό.
Ο Σαπότνικ απευθυνόταν κάθε στιγμή σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες στη μάχη για να μάθει από τους ίδιους τον λόγο της παρουσίας τους στο εκάστοτε σημείο. Ο πρακτικός λόγος ήταν να γίνει κι αυτός μέρος του ατομικού οράματος του καθενός, άρα να το αποδώσει με την κάμερα. Ο τακτικός λόγος ήταν ότι έτσι ένωνε αφάνταστα ηθοποιό και ρόλο.
Ποιος είναι ο λόγος που μπήκαμε στη διαδικασία να μιλήσουμε για όλα τα παραπάνω; Γιατί αυτό το επεισόδιο θα ξαναγράψει την ιστορία της τέχνης, του narrative. Θα σπάσει τα στεγανά τηλεόρασης-σινεμά και θα κάνει τους δύο κόσμους έναν. Κι όσα συνέβησαν στα γυρίσματα θα αποτελέσουν τα τρομερά facts στις ιστορίες που θα λέγονται στο μέλλον για το Game of Thrones!
Οι δύο θεωρίες από το trailer
- Ξαναγυρίζουμε λίγο στην αρχή και στην Σέρσεϊ. Τη βλέπουμε στο trailer να δακρύζει και τελικά να μειδιά. Αυτό το έχει ξανακάνει άλλη μια φορά. Όταν πέθανε η Μιρσέλα στην 6η σεζόν. Τώρα ποιανού ο θάνατος της το προκάλεσε; Όλα τα βελάκια φωτίζουν και δείχνουν Τζέιμι Λάνιστερ.
- Σε ποιον ανήκει αυτή η πλάτη; Μήπως το Game of Thrones αποφάσισε να ασχοληθεί λίγο με τον Έγκον Ταργκάριεν; Η θεωρία αυτή ενισχύεται κι από τις δηλώσεις των ανθρώπων της σειράς ότι στο επεισόδιο που ακολουθεί τη μάχη, υπάρχει μια μεγάλη έκπληξη για το κοινό.
So…. [spoilers if you HAVENT READ #GoT]
This is not Jamie Lannister.
This is not Euron Greyjoy.
Who is this?Could it be long-left-out book character Aegon Targaryen (aka Young Griff), and that's his Golden Company down on the deck of that Iron Island ships? 😮 pic.twitter.com/roYZo0kTft
— Natalie Fertig (@natsfert) March 5, 2019