Chernobyl: Το HBO «ζωντανεύει» την πιο φρικιαστική στιγμή της ανθρωπότητας
Βρείτε μας στο

Αν μπορεί κάποιος να μπει σε μια διαδικασία κατηγοριοποίησης των τραγωδιών του ανθρωπίνου είδους και κατ΄επέκταση του πλανήτη, τότε ο απλός πόλεμος, ο σώμα με σώμα ή έστω αυτός με τα τυφέκια και τις καραμπίνες ή τα τανκς, μοιάζει λιγότερο σκληρός απ΄αυτό που συνέβη στο Τσερνόμπιλ.

Όχι μόνο γιατί στην δεύτερη περίπτωση μιλάμε για μια βάναυση κατάσταση που σκότωνε λίγο λίγο κάθε μέρα τόσους ανθρώπους, τόσα ζώα, τόση χλωρίδα. Ούτε μόνο γιατί έχει ενεστωτική διάρκεια, αφού μέχρι και σήμερα ο αέρας εκεί και στις γύρω περιοχές δεν είναι και για να αναπνέεις με θάρρος.

Το Τσερνόμπιλ ήταν ένα ανθρώπινο έγκλημα σε καιρό ειρήνης. Αυτό το μέρος της Ουκρανίας, οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί, δεν είχαν από κάτι να φυλαχτούν. Δεν περίμεναν ποτέ ότι θα αφανιστεί όλη η περιοχή. Και αφανίστηκε. Μπορεί να μην έγινε άμεσα, αλλά οι 28 νεκροί των επόμενων ημερών της 26ης Απριλίου ήταν μόνο η αρχή. Μια αρχή που είχε τη συνέχεια της ως το 2011 όταν και διαγνώστηκαν παιδιά με μορφές καρκίνου που εδράζονται στη ραδιενέργεια.

Ένα κανονικό ντοκιμαντέρ για όσα συνέβησαν ίσως να απαιτούσε πολύ γερό στομάχι. Ίσως να μην άντεχε κανείς μας να το δει ολόκληρο. Γι΄αυτό το HBO επέλεξε να δώσει μια μυθοπλαστική προέκταση στο Τσέρνομπιλ και να γυρίσει μια βιογραφική μίνι σειρά 5 επεισοδίων.

Chernobyl: Το HBO «ζωντανεύει» την πιο φρικιαστική στιγμή της ανθρωπότητας

Το Chernobyl κυκλοφορεί στις 6 Μαΐου, αλλά αν κρίνουμε από το trailer, το ίδιο φρικιαστική και σοκαριστική με ένα ντοκιμαντέρ είναι η σειρά.

«Ό,τι καλό κι αν κάναμε δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει σε αυτούς είναι πως αποδόθηκε δικαιοσύνη. Βλέπετε, ένας δίκαιος κόσμος είναι ένας λογικός κόσμος. Δεν υπήρχε τίποτα λογικό με το Τσερνόμπιλ» λέει με βαριά ψυχή ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ, εις εκ των πρωταγωνιστών της σειράς.

Chernobyl: Το HBO «ζωντανεύει» την πιο φρικιαστική στιγμή της ανθρωπότητας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Κι αυτό είναι μια πραγματικότητα. Τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη του αντιδραστήρα, οι αρμόδιοι έβγαιναν με καθησυχαστικό τόνο και τόνιζαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι ισότιμα με μια ακτινογραφία θώρακος. Δεν το έκαναν για να παραπλανήσουν, δεν το έκαναν για να συγκαλύψουν, δεν το έκαναν για να μη μεγεθύνουν τον πανικό. Το έκαναν γιατί κι οι ίδιοι δεν ήξερα τι τους γινόταν εκείνη την ώρα.

Στο trailer βλέπουμε αυτή την κλιμάκωση από τη στιγμή που έγινε η έκρηξη. Βλέπουμε την πορεία από το λευκό του καθαρού ουρανοί στο γκρίζο της αμφιβολίας και του φόβου. Κι από κει στο παντελώς μαύρο, στον ζόφο.

Στη σειρά, εκτός του Σκάρσγκαρντ που είναι πολύ αγαπημένος από τη σκανδιναβική υποκριτική, συμμετέχουν κυρίως Βρετανοί ηθοποιοί όπως η Έμιλι Γουάτσον, ο Τζάρεντ Χάρις κι ο Άνταμ Νεγκάιτις από το The Terror και αρκετοί ακόμα. Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι στη θέση του σκηνοθέτη.

Το HBO εμπιστεύτηκε τον Σουηδό Γιόχαν Ρενκ για ένα αρκετά φιλόδοξο πρότζεκτ σε μια χρονική συγκυρία που θα ολοκληρώνεται το Game of Thrones. Κι αυτό έρχεται να αποδείξει την συμβατότητα της βορειοευρωπαϊκής σχολής σκηνοθεσίας με τέτοιο είδος αφήγησης.