Game of Thrones, Winterfell: ένα επεισόδιο πολύ διαφορετικό από τα άλλα και από το προσδοκώμενο
Βρείτε μας στο

Πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια. Και ο Ησαΐας Ματιάμπα κουράστηκε να το ακούει. Τώρα όμως που μπήκαμε στην τελική ευθεία, θα ευχόμαστε να μην είχαν περάσει. Το Game of Thrones επέστρεψε και στο πρώτο επεισόδιο διήλθε μιας μετάλλαξης.

Ούτε λατινοαμερικάνικη σαπουνόπερα δε θα μπορούσε να το κοντράρει. Το είδε η Μιλάγκρος η ατίθαση και έπαψε να είναι ατίθαση. Αν όμως για τη Μιλάγκρος ξέρω ότι το είδε, δεν το γνωρίζω για σένα αγαπητέ αναγνώστη. Γι΄αυτό αν δεν έχεις προλάβει να το δεις, μη μου στείλεις την κατάρα του να σου έχω κάνει spoiler. ΑΠΕΛΘΕΤΩ ΑΠ΄ΕΜΟΥ.

Οπότε, αν δεν έχεις δει, καλό είναι να αποχωρήσεις απ΄αυτή τη σελίδα, ή ακόμα καλύτερα να την βάλεις στα αγαπημένα σου και να έρθεις να την διαβάσεις μετά τη θέαση. Θα στο έγραφα και με φωτάκια νέον, αλλά έχω μόνο παλιόν.

S-P-O-I-L-E-R-S!!!!!111!

Πριν μπούμε στα επιμέρους, να πω ότι αυτό το επεισόδιο, το τιτλοφορούμενο Winterfell, χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία. Πρώτον, τον παραλληλισμό με το παρελθόν και το πρώτο επεισόδιο της σειράς. Δεύτερον, όλα γίνονται και κλιμακώνονται για να φτάσουν στην αποκάλυψη του Σαμ στον Σνόου, αλλά και στη σχέση του με την Καλίσι.

Θα ξεκινήσω όμως από τα πιο μικρά για να φτάσουμε και στα σπουδαία.

Λόρδος Άμπερ VS Λυάνα Μόρμοντ

Από την πρώτη της εμφάνιση στο Game of Thrones η Λυάνα είχε δείξει ότι δεν μασάει. Ότι παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει τα κότσια και την αύρα να ηγηθεί του οίκου της. Ειδικά ενώπιον της πιο δύσκολης ώρας για τους ζωντανούς.

Game of Thrones, Winterfell: ένα επεισόδιο πολύ διαφορετικό από τα άλλα και από το προσδοκώμενο

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Σε αυτό το επεισόδιο έγινε μια αντίστιξη. Είδαμε πρώτα τον κάπως τρεμάμενο πιτσιρικά Άμπερ που βρέθηκε να έχει τα ηνία του οίκου του. Φοβισμένος, ταπεινός, υποκλίνεται σε Τζον-Καλίσι-Σάνσα και τους ζητάει βοήθεια για να φέρει τους ανθρώπους του.

Λίγο μετά η Λυάνα τραμπουκίζει τον Σνόου λέγοντας του «Έφυγες βασιλιάς από τον Βορρά και τώρα γύρισες…Δεν είμαι σίγουρη τι είσαι πια; Ένας λόρδος;». Κι αυτή η διαφορά έρχεται να ολοκληρωθεί όταν ο Τόρμουντ και οι λοιποί της Νυχτερινής Φρουράς επιστρέφουν από το Τείχος που γκρέμισε ο Night’s King με τον δράκο, φτάνουν στο Άμπερ και βλέπουν τον πιτσιρικά να έχει μετατραπεί σε καβουροχταπόδι και να έχει μετατραπεί σε wight. Μια Λυάνα Μόρμοντ δεν θα πέθαινε ποτέ έτσι.

Η Άρια χαλβαδιάζει τον Τζέντρι, αγκαλιάζει τον Τζον και συναντά τον Hound

Game of Thrones, Winterfell: ένα επεισόδιο πολύ διαφορετικό από τα άλλα και από το προσδοκώμενο

Ένα μικρότερο ειδύλλιο από του Τζον και της Καλίσι είναι αυτό ανάμεσα σε δύο παλιούς γνωστούς, την Άρια και τον Τζέντρι. Εκείνη τρίτη στην ιεραρχία του Γουίντερφελ πια, εκείνος ένας σιδηρουργός. Το ρομαντικό παιχνίδισμα στις ατάκες μεταξύ τους υποφώσκει με ενάργεια.

Η Άρια είναι ίσως και η αρχή του αφηγηματικού μύθου του επεισοδίου, αφού βλέπουμε στην αρχή ένα μικρό αγόρι να σκαρφαλώνει ένα δέντρο για να δει τον στρατό που παρελαύνει. Η ίδια σεκάνς είχε εκτυλιχθεί και στο ξεκίνημα της σειράς με την μικρή τότε Άρια να σκαρφαλώνει.

Λίγο μετά η Άρια βρίσκεται μπροστά στο ίδιο δέντρο που είχε αγκαλιάσει τον πατέρα της Νεντ. Αυτή τη φορά αγκαλιάζει τον Τζον και του λέει ότι χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει το σπαθί της κανά δυο φορές. Που η Άρια δυο φορές δεν το χρησιμοποιούσε σε κάθε έναν που έχει σκοτώσει, αλλά το κάρφωνε 5-6 φορές με μανία.

Σημαντικό σημείο στην στιχομυθία της με τον Σνόου είναι ότι εμπιστεύεται και στηρίζει την οικογένεια. Κάτι που ίσως προδιαθέτει αλλαγή στάσης όταν μάθει ότι ο Σνόου δεν είναι τόσο οικογένεια όσο γνωρίζει.

Η έτερη συνάντηση μετά από 4 σεζόν – μόνο η Βίκυ Χατζηβασιλείου έλειπε από το επεισόδιο να ζητήσει να φύγει ο τοίχος – ήταν αυτή ανάμεσα στην Άρια και τον Hound. Τελευταία φορά τον είχε αφήσει να αργοπεθαίνει στην πλαγιά του βουνού.

Η Γιάρα και το κουτουλίδι στον Θίον

Άλλο ένα ενδιαφέρον storyline που οδηγείται στο τέλος του είναι αυτό των Γκρεϊτζόι. Ο Γιούρον έχει αιχμάλωτη τη Γιάρα, ενώ ο Θίον είχε βουτήξει στο νερό για να γλυτώσει όταν επιτέθηκε ο θείος τους στον στόλο τους. Γενικώς, οι θείοι και οι θείες δεν βγαίνουν σε καλό σε αυτή τη σειρά, οπότε παιδιά μετά το πρώτο παιδί απαραίτητα προφυλακτικό.

Τη στιγμή που ο Γιούρον έχει φύγει, ο Θίον σταματάει για μια σπάνια φορά να είναι ευνουχισμένος και στο θάρρος. Μαζί με 5-6 δικούς του, επιτίθεται τα μεσάνυχτα στο πλοίο που κρατούν την αδερφή του, τους σκοτώνει όλους και την απελευθερώνει. Και το ευχαριστώ της ποιο είναι; Μια κουτουλιά και πάρτον κάτω. Του τη χρωστούσε ελόγου της μετά τη δειλή στάση του. Αποδείχτηκε όμως ότι δεν ήταν δειλή. Ζήσε σήμερα, πολέμα καλύτερα αύριο.

Καθώς διαφεύγουν με τρία πλοία, η Γιάρα του δίνει την ευχή να πάει στο βορρά να υπηρετήσει την Καλίσι, αλλά και τη Σάνσα με την οποία τους συνδέει το παρελθόν της απόδρασης από τον Μπόλτον. Την ίδια στιγμή εκείνη θα πάει να ανακαταλάβει τα Σιδερένια Νησιά για να αποτελέσει το καταφύγιο της Καλίσι αν πάνε στράφι όλα στον πόλεμο με τους White Walkers.

Το γλέντι του Τίριον σε Βάρυς και Ντάβος

Θα μπορούσα να αφιερώσω ένα ξεχωριστό κείμενο στον πιο fun to watch χαρακτήρα της σειράς. Ο Τίριον, ακόμα και χωρίς να είναι πιωμένος, λέει ατακάρες. Ο Βάρυς ήταν ο κύριος αποδέκτης σε αυτό το πρώτο επεισόδιο του Game of Thrones.

Τίριον: Εσύ είσαι τυχερός. Δεν θα παγώσουν τα «μπαλάκια» σου με το κρύο του Βορρά.

Βάρυς: Απεχθάνεσαι τα αστεία για νάνους, αλλά λες αστεία για ευνούχους; Γιατί αυτό;

Τίριον: Επειδή έχω «μπαλάκια» κι εσύ δεν έχεις.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΙΡΙΟΝ!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, πήρε σειρά και ο Ντάβος. «Δεν είμαι γέρος. Τουλάχιστον όχι τόσο γέρος όσο αυτός» είπε ο Τίριον στον Βάρυς αναφερόμενος στον Ντάβος. Αυτή η τριανδρία συμβουλατόρων έδωσε και μια φράση με νόημα για το μέλλον.

Ο Βάρυς πιο συγκεκριμένα. «Ο σεβασμός είναι ο τρόπος των νέων να κρατάνε σε απόσταση τους γέρους για να μην ακούσουν μια ενοχλητική αλήθεια. Τίποτα δεν κρατάει για πάντα». Προοίμιο αυτού που μαθαίνει ο Τζον Σνόου έμοιαζε αυτή η ατάκα.

Game of Thrones, Winterfell: ένα επεισόδιο πολύ διαφορετικό από τα άλλα και από το προσδοκώμενο

Μιας κι είμαστε στον Τίριον, δέχτηκε κι αυτός το δικό του γλέντι από τη Σάνσα. Οι δυο τους βρέθηκαν ξανά μετά την 4η σεζόν και το θάνατο του Τζόφρι. Ιδιαίτερη αξία έχουν δύο φράσεις στον διάλογο τους. Η μία βγαίνει από τα χείλη του Τίριον. «Πολλοί αμφέβαλλαν για σένα. Οι περισσότεροι απ΄αυτούς είναι τώρα νεκροί».

Την έτερη την εκστομίζει η Σάνσα. «Αλήθεια πιστεύεις ότι η Σέρσεϊ θα τηρήσει το λόγο της; Κάποτε σε θεωρούσα τον πιο έξυπνο άνθρωπο στον κόσμο. Όχι πια». Και οι δύο φράσεις συντείνουν προς την ίδια εξέλιξη. Ο Τίριον δεν είναι πια ο πάνσοφος τύπος που βλέπει μπροστά. Σε αυτό το σημείο της σειράς όλοι έχουν την ίδια γνώση και άγνοια. Κι η Σάνσα δείχνει να το έχει αντιληφθεί περισσότερο απ΄όλους. Γι΄αυτό και για πρώτη φορά έβγαλε νοκ άουτ τον Τίριον.

Ο πλέιμποης Γιούρον και η πανούργια Σέρσεϊ

Game of Thrones, Winterfell: ένα επεισόδιο πολύ διαφορετικό από τα άλλα και από το προσδοκώμενο

Ο Γιούρον Γκρεϊτζόι είναι αυτός ο τύπος που κυκλοφορεί στο σπίτι γυμνός φορώντας το ίδιο ζευγάρι κάλτσες για μία βδομάδα. Ο τύπος που μοστράρει τα προσόντα του με τρόπο που καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε ότι το κάτω κεφάλι εξουσιάζει. Και γι΄αυτό δεν θα καταλάβει ποτέ τι του σκαρώνει η βασίλισσα.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ.

Παρά το γεγονός ότι «Αν θες μια πόρνη πλήρωσε την. Αν θες μια βασίλισσα κέρδισε την», η Σέρσεϊ τον προσκαλεί στα ιδιαίτερα της και υποτάσσεται στην επιθυμία του. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Για πολλούς και για την ίδια τη Λένα Χίντι, αυτό ήταν μια δήλωση ήττας για τη βασίλισσα. Αυτό λένε οι κοντόφθαλμοι. Μια Λάνιστερ όμως έχει το μυαλό της αλλού.

Η Σέρσεϊ είναι έγκυος στο παιδί του Τζέιμι από την περασμένη σεζόν. Αντιλαμβανόμενη την επιθυμία του Γιούρον να της κάνει παιδί για να εδραιώσει τη θέση του στο King’s Landing, πάει με τα νερά του και σκοπεύει να του το παρουσιάσει ως δικό του.

Ο Τζέιμι Λάνιστερ ενώπιος ενωπίω με τον Μπραν

Από τη στιγμή που καθιερώθηκε ως Three-Eyed Raven, ο Μπραν έχει γίνει πιο εκνευριστικός από ποτέ. Παρατηρεί και τα πάντα με το κεφάλι όρθιο και το βλέμμα να κοιτάζει αφ΄υψηλού, οπότε δε μπορείς να τον συμπαθήσεις.

Ο Τζέιμι Λάνιστερ που μπαίνει στα μουλωχτά στο Γουίντερφελ νιώθει και κάτι παραπάνω. Τρόμο. Τρόμο γιατί αυτός που ξέρει το μυστικό του είναι τελικά ζωντανός. Δεν πέθανε όταν τον είδε να κάνει σεξ με την Σέρσεϊ και τον έριξαν από το παράθυρο. Το δεύτερο επεισόδιο αναμένεται να είναι το Δριμύ Κατηγορώ προς τον Τζέιμι.

Όχι μόνο θα αναγκαστεί να μιλήσει με τον Μπραν. Αλλά θα πρέπει να λογοδοτήσει για την αθέτηση της υπόσχεσης της Σέρσεϊ και ταυτόχρονα να πείσει ότι δεν είναι κάποιο δόλιο σχέδιο.

Ο ανεψιός με τη θεία και η εκδίκηση του Σαμ

Φτάνουμε και στο ζουμί του επεισοδίου. Όπως θα θυμόσαστε, στο τέλος της 7ης σεζόν ο Σνόου και η Ταργκάριεν συνευρέθησαν εις το κρεβάτι και συνουσιάσθηκαν. Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο της κλιμάκωσης του σοκ που παθαίνει ο Τζον όταν μαθαίνει από τον Σαμ ότι είναι ο Αίγκον Ταργκάριεν, ο αληθινός κληρονόμος του Θρόνου.

Στην αρχή του επεισοδίου τους βλέπουμε να καβαλάνε τα άλογα και να οδηγούν μαζί την στρατιά των Ντοθράκι. Μετά ο Τζον την στηρίζει απέναντι σε όλους. Τη συνέλευση, τη Λυάνα, την Άρυα, τη Σάνσα. Μετά έρχεται η πτήση με τους δράκους και το μπαλαμούτι με τον δράκο να τον κοιτάζει σαν την κουτσομπόλα γειτόνισσα που θα τα καρφώσει στη μάνα σου, σε διασταύρωση με τον πατέρα-πίτμπουλ που συγκρατεί την ορμή του απέναντι στον αγαπητικό της κόρης όταν τον συναντά πρώτη φορά.

Φυσικά το πρώτο στοιχείο για την αποκάλυψη δίνεται όταν ο Σνόου καταφέρνει να «δρακεύσει» (κατά το ιππεύσει) τον δράκο, κάτι που όλοι ξέρουν ότι αποτελεί προνόμιο των Ταργκάριεν. Δεν του πήγε όμως το μυαλό. Ούτε της Καλίσι της πήγε. Εκείνη ήθελε απλά να φασωθούν στις βρύσες που βρίσκονται στο πιο γωνιακό και απόμακρο σημείο στο προαύλιο. Και θέλει και να την παίρνουν μάτι. Δεν έχει πρόβλημα. Επίσης, όντως όλοι σκεφτήκαμε αυτό.

Φτάνει λοιπόν η στιγμή που η Καλίσι αποκαλύπτει στον Σαμ ότι σκότωσε τον πατέρα και τον αδερφό του. Ο Σαμ όταν άκουσε πρώτα για τον πατέρα δεν ήταν οργισμένος.  Ο θάνατος του αδερφού όμως τον απόκαμε. Έτσι, παρά τις ευχαριστίες της Καλίσι που έσωσε τον Τζόρα και την υπόσχεση της να τον κάνει τουλάχιστον Μέεστερ στη Σιταντέλ, έπρεπε να πει αυτό που γνώριζε στον Σνόου.

Το έκανε όμως μετά από επίμονη προτροπή του Μπραν. Ο οποίος είναι ξεκάθαρα ο puppetmaster του Game of Thrones, ο μεγάλος μαφιόζος που μοιράζει αρμοδιότητες από το θρόνο. Μαθαίνει λοιπόν τις καταβολές του ο Τζον Σνόου μέσα από ένα πραγματικά άριστο παίξιμο ρόλου από τον Τζον Μπράντλι και ανάβει η φωτιά στο τσουκάλι από τις πρώτες στιγμές της 8ης σεζόν.

Γενικώς ήταν ένα επεισόδιο πολύ διαφορετικό από τα άλλα και από το προσδοκώμενο. Αλλά όσα ξέρουν οι δύο νοικοκύρηδες και οι σκηνοθέτες, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Αν κάτι έλειψε από το επεισόδιο ήταν οι White Walkers, αλλά αυτούς λογικά θα τους δούμε αρκετά από την επομένη βδομάδα.