Game of Thrones, The Long Night: Οι ήρωες της μιας νύχτας και η ευλογία να ζούμε αυτή την εποχή
Βρείτε μας στο

Θα ήθελα πολύ να μπω σε μια διαδικασία να γράψω για το επεισόδιο με τη μανιέρα που το κάνω από την τέταρτη σεζόν, όμως δεν γίνεται. Δεν γίνεται να κάτσεις να αναλύσεις διάσπαρτα και τεμαχισμένα όσα συνέβησαν στο 3ο επεισόδιο της 8ης σεζόν του Game of Thrones.

Εσύ που το είδες το καταλαβαίνεις και συμφωνείς μαζί μου. Εσύ που δεν το είδες, τι ακριβώς κάνεις εδώ; Αν τις προηγούμενες φορές δεν ήθελα να σου κάνω spoiler, τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερη η κατάρα που θα πέσει πάνω μου αν διολισθήσω. Ξουτ. Spoilers βρε σου λέω…

Αφού πω ένα ευχαριστώ στην Σόφι Τέρνερ που μου έκανε πολύ χοντρό spoil με μια ανάρτηση της το πρωί στο Instagram, μας υποχρέωσες Σάνσα, μπαίνω στο παρασύνθημα.

Είμαι αθεράπευτος εραστής της αφήγησης. Κι αυτό που μας προσέφεραν οι Μπενιόφ και Βάις σε αυτό το επεισόδιο είναι αφήγηση. Ναι, σε μια μεγάλη σεκάνς μάχης, στην μεγαλύτερη που υπήρξε, μπορεί να γίνει αφήγηση, μπορούν να ανυψωθούν ή να χαντακωθούν χαρακτήρες. Ακόμα κι αν μιλάμε για έναν πόλεμο ζωντανών με νεκρούς.

Στο A Long Night, όσο σκοτεινή κι αν ήταν η εικόνα, υπήρξε φως. Όχι μόνο από το σπαθί του Μπέρικ ή από τη Μελισάνδρη που άναψε τα σπαθιά των Ντοθράκι και μετά τους πασσάλους στο ανάχωμα, στην τάφρο. Υπήρξε προβολέας σε πολλές ιστορίες που βρέθηκαν πλάι πλάι έξω, πάνω και μέσα από το Τείχος του Γουίντερφελ. Ο Τζέιμι με τη Μπριέν, ο Θίον με τον Μπραν, η Άρυα με τον Hound, ο Σαμ με τον Έντισον, ο Μπραν με τον Night King.

Οι δύο τελευταίοι θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ο Dr. Strange και ο Thanos στη σκηνή που του δίνει την Πέτρα του Χρόνου. Κι αυτή η σύνδεση δεν είναι τυχαία. Έρχεται να συνδεθεί με το Endgame. Μέσα σε 5 μέρες είδαμε τα σπουδαιότερα αφηγήματα του σινεμά και της τηλεόρασης. Είναι μια τεράστια τύχη να είμαστε παρόντες σε αυτή την εποχή. Σε μια εποχή που όλα είναι πρωτόγνωρα, αλλά και στο μεταίχμιο να γίνουν ένας ανιαρός κανόνας.

Ας μην παρεκκλίνω όμως. Αυτό το επεισόδιο ανέδειξε, πέραν κάθε άλλης οπτικής, και τρομερούς χαρακτήρες. Ρόλους που τους αγαπήσαμε γι΄αυτό που είναι. Ακούγεται κάπως παράδοξο οι πραγματικοί άνθρωποι να αγαπούν τα αποκυήματα, αλλά αυτό δικαιολογείται ακριβώς από τη δύναμη της ιστορίας. Θα ήταν αδύνατο δηλαδή να μην δεθεί κόμπος το στομάχι στη σκηνή που ο Θίον παλεύει μόνος να κρατήσει προστατευμένο τον Μπραν.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Σε περιπτώσεις όπως αυτή του Θίον θέλω να σταθώ περισσότερο. Σε αυτούς που διέβησαν μια διαδρομή και δεν ήταν εξ αρχής φτιαγμένοι για να κάνουν ανδραγαθήματα και γυναικαγαθήματα.

Έντισον Τολέτ

Η μαεστρία της συνέχειας στο Game of Thrones φαίνεται από την περίπτωση του Έντισον. Στο προηγούμενο επεισόδιο ο Σαμ του καμωνόταν τον σπουδαίο επειδή είχε σκοτώσει πρώτος απ΄όλους White Walker. Ήταν όμως απ΄αυτούς που τα έχασαν στη διάρκεια της μάχης απ΄αυτό που αντίκρυζαν. Ο Έντισον προσπάθησε να τον συνεφέρει, τον έσωσε από δύο wights που τον είχαν καβαλήσει και γι΄αυτό λειτούργησε απρόσεκτα ως προς τη δική του άμυνα. Έτσι, τον κάρφωσαν οι νεκροί και κατέληξε να γίνει κι αυτός ζόμπι.

Μπέρικ Ντοντάριον

Οκ, ο Μπέρικ έχει πεθάνει 19 φορές, κάποια στιγμή έπρεπε να πεθάνει οριστικά. Επιτέλεσε αυτό για το οποίο τον έστειλε ξανά στη ζωή ο Θεός του Φωτός. Πρώτα, έφερε στα συγκαλά του τον Hound που είχε πάει σε μια γωνία και δε μπορούσε να δράσει. Είχε παραλύσει. Όταν ο Μπέρικ του έδειξε την Άρυα να παλεύει στο τείχος μόνη της, ήταν η πρώτη σημαντική του κίνηση. Η δεύτερη ήταν που αποτέλεσε την ασπίδα της όταν την κύκλωσαν στους διαδρόμους του κάστρου οι νεκροί και έμοιαζε χαμένη από χέρι. Κι ευτυχώς που κατάφερε να σταθεί όρθιος μέχρι να κλειστούν στην αίθουσα, για να έχει αξιοπρεπή θάνατο.

Λυάννα Μόρμοντ

Αυτή η αδάμαστη πιτσιρίκα κατάφερε να προσφέρει πολλά περισσότερα από τον Τζον και την Καλίσι όσο ήταν ζωντανή. Δε θα μπορούσε να τα βάλει με τον γίγαντα. Έτσι πιστεύαμε. Αντιστάθηκε όμως και πριν πεθάνει του κάρφωσε τη λεπίδα στο μάτι. Δεν της άξιζε να την αναστήσει ο Night King και να γίνει wight, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε να σκοτώσει άνθρωπους.

Τζόρα Μόρμοντ

Game of Thrones, The Long Night: Οι ήρωες της μιας νύχτας και η ευλογία να ζούμε αυτή την εποχή

Μπορεί ο Οίκος των Μόρμοντ να ξεκληρίστηκε αμετάκλητα, όμως είχε ένα φινάλε που θα γίνει λυρικό έπος. Ο Τζόρα πέρασε πολλά με την Καλίσι. Δε θα μπορούσε να σκεφτεί καλύτερο θάνατο. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αν δε φερόταν τόσο αφελώς η Ντενέρις, θα την είχε γλυτώσει. Ακόμα αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν πέταξε με τον δράκο ψηλά, αφού έσωσε τον Σνόου.

Θίον Γκρεϊτζόι

«Εγώ φταίω που χάσατε το Γουίντερφελ, εγώ θα σας βοηθήσω να το κρατήσετε» είπε ο Θίον στο προηγούμενο επεισόδιο και έθεσε εαυτόν στην προστασία του Μπραν μέχρι να εμφανιστεί ο Night King. Απίστευτα συγκινητική σκηνή. Μουσικά, ως εικόνα, ερμηνευτικά, τα πάντα. Έμεινε μόνος να παλεύει στο τέλος. Κι η ατάκα του Μπραν επέτεινε τη στενοχώρια. «Είσαι ένας καλός άνθρωπος. Σ΄ευχαριστώ». Μια ελεγεία είναι η ιστορία του Θίον. Από την απαξίωση στην καταξίωση με τον τρόπο που πέθανε.

Άρυα Σταρκ

Βλέποντας μόνο το φινάλε του επεισοδίου, μπορέσαμε να συνδέσουμε όλα τα σημάδια που έδειχναν ότι η Άρυα θα αποδειχθεί σε πρωταγωνίστρια ολάκερου του Game of Thrones. Κι αν σκεφτούμε ακόμα περισσότερο τη φράση που της είχε πει η Μελισάνδρη στην 1η σεζόν και της επανέλαβε μετά τον θάνατο του Μπέρικ, όλα οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα.

Όταν της επισήμανε για τα γαλάζια μάτια και της υπενθύμισε τη φράση που λένε στον Θάνατο, φάνηκε ότι εκείνη θα θέσει νοκ άουτ τον Night King. Έμενε να δούμε τον τρόπο. Λίγο πριν εμφανιστεί και τον καρφώσει με τη βαλυριανή λεπίδα της, είχα πειστεί ότι θα χρησιμοποιήσει τακτική Φρέι και θα έχει πάρει τη θέση του Μπραν ως faceless, ώστε να ξαφνιάσει τον Night King. Τελικά πετάχτηκε από το πουθενά από πίσω του, περνώντας ανάμεσα στους υπόλοιπους στρατηγούς White Walkers και τον αποτέλειωσε με τρόπο που δεν αφήνει αμφιβολία. Με τρόπο που μας έκανε όλους να πανηγυρίσουμε έτσι:

Το μέλλον της Άρυα ίσως προδιαγράφεται κι από τη δράση της Σάνσα και της Καλίσι σε αυτό το επεισόδιο. Η Καλίσι έδειξε ότι χωρίς τον δράκο της δε μπορεί να σταθεί και έτρεμε σύγκορμη στο πεδίο της μάχης. Η Σάνσα, παρά το ότι η Άρυα της έδωσε το όπλο που έφτιαξε ο Τζέντρι και της είπε πως να το χρησιμοποιήσει, έμεινε αποσβολωμένη και τρομαγμένη πίσω από ένα τραπέζι με τον Τύριον.

Ίσως τελικά το Game of Thrones να κρατά τη μεγαλύτερη έκπληξη για το φινάλε του…