Goldfinch: Η πιο υποσχόμενη μεταφορά βιβλίου στη μεγάλη οθόνη για φέτος
Βρείτε μας στο

Το μονοπάτι που «διέβησαν» η Χάρπερ Λι και η Μάργκαρετ Άτγουντ ετοιμάζεται να «περάσει» και η Ντόνα Ταρτ, η τρίτη ηλικιακά σπουδαιότερη Αμερικανίδα συγγραφέας και σίγουρα μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως αυτή τη στιγμή μαζί με Αλεξίεβιτς, Φεράντε, Γιαναγκιχάρα και την Άτγουντ.

Ο Μικρός Φίλος και η Μυστική Ιστορία είναι τα δύο από τα τρία βιβλία της που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Είναι σαφώς το τρίτο εκείνο που την έχει κάνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου και την φέρνει στο κατώφλι του σινεμά.

Η Καρδερίνα ξετυλίγει το νήμα της ζωής του Θίο Ντέκερ από τη στιγμή που πεθαίνει η μητέρα του. Ένας θάνατος που δεν προέρχεται από κάποια ασθένεια ή φυσιολογικά αίτια. Προέρχεται από τρομοκρατική επίθεση στο Μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης όπου βρίσκονταν ο Θίο κι η μαμά του. Ήταν μικρό παιδί όταν συνέβη. 13 ετών. Από κει και μετά η ζωή του θα πάρει ξέφρενες στροφές.

Ο αλκοολικός πατέρας του θα τον παρατήσει. Μετά αυτός θα τον παρατήσει και θα τον αναλάβουν οι γονείς του φίλου του Μπαρμπούρ, με τον οποίο πάνε στο ίδιο σχολείο κι εκεί δέχεται τις ενοχλήσεις από τους συμμαθητές του. Στη συνέχεια ο πατέρας του θα επανεμφανιστεί με την φίλη του και θα τον πάρουν μαζί τους στο Λας Βέγκας.

Ο Θίο μεταπηδά ψυχολογικά από την ενοχή στην αυτοταπείνωση, από την κατηγορία του εαυτού στη λύτρωση κι από την εξιλέωση στην αγάπη. Σε όλη αυτή τη διαδρομή υπάρχει κάτι που δεν αλλάζει όμως. Αυτό είναι ένας πίνακας. Η περίφημη Καρδερίνα. Είναι το έργο που κοίταζε η μαμά του όταν πέθανε και αυτός ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια του. Για την ακρίβεια τον πήρε εκείνη τη μέρα ο ίδιος από το μουσείο.

Η Καρδερίνα είναι ένας πίνακας του Φαμπρίσιους, μαθητή του Ρέμπραντ, που διασώθηκε μερικούς αιώνες πριν μετά από έκρηξη σε παρακείμενο του εργαστηρίου του Φαμπρίσιους εργαστήρι πυρίτιδας. Όλοι νομίζουν ότι καταστράφηκε στην έκρηξη. Ο Θίο τον πήρε ύστερα από παρότρυνση ενός άντρα που πέθαινε.

Παρά το ότι θα μάθει πως πρόκειται για ένα αντικείμενο τεράστιας αξίας, δεν θα τον παραδώσει. Θα τον κρατήσει για χρόνια με άκρα μυστικότητα στην κατοχή του. Μεγαλώνοντας θα μάθει πως να το πετύχει. Όλα τα μαθαίνει βέβαια από τον Ουκρανό Μπορίς. Τον έφηβο συμμαθητή του, ο οποίος πίνει, καπνίζει, κλέβει, κάνει ναρκωτικά και θα του αλλάξει άρδην την κοσμοθεωρία. Για πολλούς είναι ίσως ο πιο απαιτητικός χαρακτήρας του βιβλίου.

Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα

Το έργο κινείται σαν περιτύλιγμα απώλειας γύρω από τον Θίο που πορεύεται δίχως ουσιαστική μελλοντική επιθυμία. Όλες του οι επιθυμίες τοποθετούνται στο παρελθόν. Ένα παρελθόν που αντικειμενοποιείται πάνω στον πίνακα.

Στο πρώτο trailer της ταινίας που θα κυκλοφορήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι αναγνώστες του βιβλίου κάνουν λόγο για μια πιστή αποτύπωση. Αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο για σελίδες που μετατρέπονται σε σεκάνς.

Και το καστ διαθέτει αρκετό ενδιαφέρον. Εκτός της Νικόλ Κίντμαν που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο καλύτερο μέρος της καριέρας της, έχουμε τον Άνσελ Έλγκορτ στην μετά Baby Driver εποχή, το ένα από τα παιδιά-θαύματα του Stranger Things, τον Φιν Γούλφχαρντ που έχει ήδη και τη συμμετοχή στο It κι έχουμε την Σάρα Πόλσον που τείνει να εξελιχθεί στον Μάικλ Κέιν ή τον Μόργκαν Φρίμαν της νέας εποχής σε θηλυκή εκδοχή. Η παρουσία της σε σημαντικούς δεύτερους ρόλους αποτελεί εχέγγυο καλής ταινίας.

Για την Καρδερίνα βέβαια το σκέτο «καλή» δεν θα αρκεί. Η δύναμη του βιβλίου επιβάλλει να είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς!