Οι 5 πιο εντυπωσιακές ηθοποιοί που χαζεύαμε στις παλιές ελληνικές ταινίες
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Οι 5 πιο εντυπωσιακές ηθοποιοί που χαζεύαμε στις παλιές ελληνικές ταινίες

Καλές οι ατάκες, οι αξέχαστες σκηνές κι οι μεγάλοι ηθοποιοί, αλλά δεν είναι οι μόνοι λόγοι που λατρέψαμε ως παιδιά τις παλιές ελληνικές ταινίες…

Τις αγαπάμε τις παλιές ελληνικές ταινίες. Έχουμε γελάσει μαζί τους. Έχουμε κλάψει. Έχουμε ακούσει άπειρες ιστορίες από τους πατεράδες μας (με αφορμή εκείνες) για το πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα κάποτε.

Ας το παραδεχθούμε όμως. Έχουμε κάνει και πιο… επιφανειακά πράγματα:

Το σενάριο, οι ατάκες, οι κορυφαίες σκηνές δεν είναι τα μόνα που έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μας παρακολουθώντας τις ξανά και ξανά τόσα χρόνια.

Γιατί στην καρδιά μας έχουν επίσης χαραχτεί οι πανέμορφες γυναίκες που πρωταγωνιστούσαν.

Οι πιο εντυπωσιακές παρουσίες του παλιού ελληνικού σινεμά. Γυναικάρες που τις χαζεύαμε τόσο ως μικροί, όσο και ως ενήλικες στη συνέχεια.

Όπως, για παράδειγμα, οι εξής:

Ζωή Λάσκαρη

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Αν Βουγιουκλάκη και Καρέζη μονομαχούσαν για τον τίτλο της καλύτερης ηθοποιού, η Λάσκαρη (χωρίς να υστερεί σε ταλέντο) έπαιζε μόνη της για τον τίτλο της πιο θηλυκής παρουσίας στο πανί.

Όμορφη (αλλά και έξυπνη), γλυκιά (αλλά και με βλέμμα που πετούσε σπίθες), τολμηρή (αλλά και ναζιάρα) λατρεύτηκε από γενιές και γενιές ανδρών.

Και όπως θα επιβεβαίωνε ο Φαίδων Γεωργίτσης, μέχρι και… μουστάκι μπορούσε να σε βάλει να ξυρίσεις.

Μάρθα Καραγιάννη

ΤΟ κορμί! Αν και οι ρόλοι που έπαιζε δεν την αναδείκνυαν ως μοιραία γυναίκα ή εκείνη που γύριζε γύρω της όλο το σενάριο, κατάφερνε πάντα ν’ αποτυπωθεί στο ανδρικό μυαλό.

Γιατί ακόμα κι αν παρίστανε την υπηρέτρια της Μαίρης Χρονοπούλου ή τηγάνιζε ψάρια σε ταβέρνα (όπως στο «Γοργόνες και Μάγκες») όταν άρχιζε να χορεύει έχανες την μπάλα: Θαυμάζοντας αυτόν τον υπέροχο -όσο και σπάνιο συνδυασμό- ενός «παλιομοδίτικου» σώματος με καμπύλες που μπορούσε να κινηθεί με τόση ευλυγισία.

Νόρα Βαλσάμη

Η πιο γλυκιά παρουσία απ’ όλες. Λεπτεπίλεπτη κι ομορφούλα, με κελαηδιστή φωνή και κοριτσίστικο παρουσιαστικό. Δεν υπήρξε η βασική πρωταγωνίστρια σε πολλές ταινίες, ωστόσο σίγουρα υπήρξε βασική πρωταγωνίστρια στα όνειρα πολλών ανδρών της εποχής της (και όχι μόνο).

Χωρίς να χρειαστεί καν να προσπαθήσει, ενσάρκωνε τέλεια το πρότυπο της ιδανικής κοπέλας για σχέση: Εκείνης που δεν θα κυκλοφορούσες απλά μαζί της με καμάρι, αλλά θα ήθελες κιόλας να τη γνωρίσεις στους δικούς σου.

Ελένη Προκοπίου

Όπως και η Μάρθα Καραγιάννη, όλοι σχεδόν οι κινηματογραφικοί της ρόλοι περιελάμβαναν και χορό. Και τι χορό… Απ’ αυτόν που είναι ανέφικτο να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό όταν τον βλέπεις να εκτυλίσσεται μπροστά σου.

Αχώριστο δίδυμο λοιπόν με τον μεγάλο Βαγγέλη Σειληνό, προσέφερε μαζί του κάποια αξέχαστα νούμερα. Και συνδυάζοντας υπέροχο πρόσωπο, άψογο κορμί και… περίσσια χάρη, έκλεψε εκατομμύρια ανδρικές ματιές.

Οι 5 πιο εντυπωσιακές ηθοποιοί που χαζεύαμε στις παλιές ελληνικές ταινίες

Ρία Δελούτση

Μιλάμε για έργο τέχνης… Έστω κι αν αγγίζει τα όρια της ιεροσυλίας, θα μπορούσε κανείς να πει «τι Μπελούτσι, τι Δελούτση»! Με πατέρα Ιταλό και μάνα Ελληνίδα, αυτή η «λαμπάδα» φώτισε από νωρίς.

Αναδείχθηκε Σταρ Ελλάς το 1961. Και παρόλο που τη ζήτησαν στο Χόλιγουντ, έκανε εδώ καριέρα.

Χωρίς πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά με το αναμφισβήτητα ωραιότερο vτεκολτέ του ελληνικού σινεμά: Αυτό που ανάγκασε τα γυαλιά του Θανάση Βέγγου να… ανοίξουν και τον ίδιο ν’ αναφωνεί το (κλασικό) «μανούλα»…