Έτερος Εγώ: Μια ελληνική παραγωγή επιπέδου Netflix που αξίζει να δεις
Βρείτε μας στο

Σε μια Ελλάδα που βρίσκεται χρόνια σε μια κατάσταση απαξίωσης της ελληνικής μυθοπλασίας – κι αυτό είναι κυρίως φταίξιμο της μυθοπλασίας κι όχι του κοινού – και με τις προσλαμβάνουσες από τις σειρές του εξωτερικού να είναι πολλές, μόνο εύκολη δεν είναι η επένδυση σε μια παραγωγή.

Ακόμα και η χαμηλότερη δυνατή επένδυση είναι ένα ρίσκο. Ιδίως αν μιλάμε για ένα συνδρομητικό δίκτυο όπως αυτό της Cosmote TV. Όχι γιατί μειονεκτεί σε σχέση με τα ελεύθερα, αλλά γιατί διαθέτει στην πλατφόρμα του πάρα πολλές ξένες σειρές. Άρα το κοινό του δεν εξέφρασε κάποια ανάγκη, δεν του έλειπε κάτι πέρα απ΄αυτά που είχε στη διάθεση του.

Επομένως, η επιλογή να πιστέψουν και να επενδύσουν στον Σωτήρη Τσαφούλια και σε όλους όσοι δούλεψαν για το Έτερος Εγώ, είναι ένας δύσκολος δρόμος. Τουλάχιστον έτσι τον αντιλαμβάνομαι εγώ. Αν ακούσει κανείς τους ανθρώπους που προσέγγισαν τον Σωτήρη και του ζήτησαν να κάνει την ταινία του sequel σε μορφή σειράς, θα καταλάβουν ότι βλέπουν προοπτική σε αυτό και παράλληλα θέλουν να στηρίξουν την καλή ελληνική μυθοπλασία.

Ο Σωτήρης πιθανότατα να γίνει ένα κίνητρο, μια ελπίδα για όλους τους σκηνοθέτες που δρουν κινηματογραφικά με πενιχρά μέσα και να τους δείξει πως αν πείσουν, η χρηματοδότηση δεν θα αργήσει να έρθει.

Έτερος Εγώ: Μια ελληνική παραγωγή επιπέδου Netflix που αξίζει να δεις

Το Έτερος Εγώ είναι μια σειρά επιπέδου Netflix.

Πώς το ξέρω; Το είδα. Σε μια ειδική εκδήλωση προβλήθηκαν στον τύπο τα τρία πρώτα επεισόδια και αυτό που είδα ήταν συναρπαστικό για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι προφανώς πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο όπως εγώ, να αφήσει πίσω του τις απεριόριστες εικόνες από αμερικάνικες σειρές, άρα και τα στάνταρ που του έχουν δημιουργήσει.

140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s

Όμως το Έτερος Εγώ το πετυχαίνει σε έναν βαθμό. Το καταφέρνει με την αισθητική του που είναι σφόδρα νουάρ, το πετυχαίνει με τη σκηνοθετική οπτική, κερδίζει πολλά από τη μουσική επένδυση και παίρνει αρκετά από την ερμηνεία. Το τελευταίο είναι ένα κομμάτι που θεωρώ ότι έχει περιθώριο βελτίωσης, όχι τόσο στο πως ερμηνεύουν οι πολλοί και καλοί ηθοποιοί, αλλά στο παραπάνω έρεισμα που θα πάρουν από το σενάριο.

Είναι όμως κάτι πολύ μικρό αυτό και μια δική μου…παραξενιά που με γοητεύει πάντοτε ο λόγος της αφήγησης. Και ως γνωστόν, το να προσαρμόσεις κάτι στα δικά σου γούστα σε απόλυτο βαθμό, δε σημαίνει πως θα ικανοποιήσει και τους άλλους.

Σε αυτό φταίει με κάποιο τρόπο και η ελληνική οπτική πίσω από τις σειρές. Θεωρώ δηλαδή ότι ο εναρμονισμός του Έτερος Εγώ με την αμερικάνικη λογική των 7-8 επεισοδίων σε μία σεζόν είναι ένα πολύ καλό βήμα. Και θα είναι ακόμα καλύτερο βήμα αν η δημιουργία μιας δεύτερης σεζόν πάρει και λίγο παραπάνω χρόνο για να προετοιμαστεί και να δώσει και στους ηθοποιούς την ευχέρεια και την ηρεμία για να σκάψουν ακόμα περισσότερο στους ρόλους τους.

Το Έτερος Εγώ πάντως ικανοποίησε όσους το παρακολουθήσαμε. Αυτό που είδα είναι επιπέδου Netflix χωρίς συζήτηση. Διαφαίνεται η προσήλωση, η επιμονή στη λεπτομέρεια, η αντίληψη πως δεν είναι μόνο το σενάριο και οι ηθοποιοί που αρκούν για να πετύχει μια ελληνική ταινία ή σειρά.

Αυτά είναι η βιτρίνα. Πρέπει να υπάρχει μια σειρά από πράγματα πίσω τους, ένα στοκ, ένα καλό εμπόρευμα που θα κρατήσει τον πελάτη. Ο θεατής είναι ένας πελάτης σήμερα, αγοράζει συναισθήματα και εμπειρίες από μια τηλεοπτική ή κινηματογραφική παραγωγή. Το Έτερος Εγώ δείχνει να το έχει κατανοήσει και δομήθηκε πάνω σε αυτή τη λογική. Γι΄αυτό και δεν βλέπω πως δε θα ικανοποιήσει τον συνομιλητή-θεατή!

Υ.Γ. Στα πολύ συν είναι πάντως οι λεγόμενοι sidekicks, το supporting cast. Όλα τα βλέμματα πέφτουν δίκαια στον Δαδακαρίδη και τον Βακούση. Νομίζω όμως πως ο Λαγούτης και ο Μαρκουλάκης είναι οι δύο πιο άρτιοι χαρακτήρες του σεναρίου. Κι αυτό δίνεται ως εντύπωση χάρη και στην πολλή καλή δουλειά που έκαναν με τον ρόλο τους.

Ειδικά ο Μαρκουλάκης που τα τελευταία 10-11 χρόνια επενδύει στο θέατρο από πολλές ιδιότητες, δεν είναι εύκολο να αφήσει τον τρόπο έκφρασης στο θεατρικό κοινό και να απευθυνθεί με τηλεοπτικό τρόπο. Το πετυχαίνει όμως.

* Την Κυριακή 16 Ιουνίου θα κάνει πρεμιέρα η αστυνομική σειρά «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές», σε σενάριο/σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια, που αποτελεί την πρώτη ελληνική σειρά μυθοπλασίας σε παραγωγή COSMOTE TV. Και τα 8 επεισόδια του κύκλου, θα είναι διαθέσιμα on demand & δωρεάν στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Από την Δευτέρα 8/7 έως και τις 15/7, τα επεισόδια της σειράς θα προβάλλονται κάθε βράδυ στις 23.00, στο COSMOTE CINEMA 4HD.