Το νέο Men In Black κρατάει όρθιο το franchise και το οδηγεί στη νέα εποχή
Βρείτε μας στο

Τα blockbusters των προηγούμενων κινηματογραφικών δεκαετιών και τεχνοτροπιών, δεν είναι εύκολο να επιβιώσουν κατά τίτλο στη σύγχρονη εποχή του σινεμά. Θέλουν κάτι δραστικό και μια τρομερή τομή για να ενσωματωθούν στα νέα ήθη κι έθιμα.

Το Men In Black απαρνείται αυτόν τον γενικό κανόνα και ακολουθεί την ίδια διαδρομή που ακολούθησαν και τα προηγούμενα τρία, αλλά πολύ περισσότερο τα δύο πρώτα. Ο Γουίλ Σμιθ και ο Τόμι Λι Τζόουνς κράτησαν στα χέρια τους ένα franchise που στην αρχή δε φαινόταν ότι θα βυθιστεί τόσο βαθιά στην κινηματογραφική μνήμη. Είναι ένα σημαντικό δείγμα του είδους σινεμά που υπηρετεί το Men In Black.

Ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από τον σκηνοθέτη Γκάρι Γκρέι που έχει την ευτυχή συγκυρία να διαχειρίζεται πολύ δυνατά ονόματα στο καστ του. Μόνο και μόνο που κοτζάμ Έμμα Τόμπσον και Λίαμ Νίσον εκτελούν χρέη δεύτερων ρόλων, τα εξηγεί όλα.

Από την άλλη, στην πλώρη του καραβιού βρίσκονται ο Κρις Χέμσγουορθ και η Τέσα Τόμπσον. Ο ένας προέρχεται από το μυθικό σύμπαν των Avengers και είναι για πολλούς ο πιο εξελιγμένος ρόλος και ηθοποιός σε αυτή τη δεκαετία, αλλά και ουσιαστικός πρωταγωνιστής του Endgame. Η έτερη έρχεται επίσης από τους Avengers, έχει όμως και τον ρόλο στη μυθολογία του Ρόκι Μπαλμπόα με το Creed.

Αυτά φυσικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αφού μιλάμε για δύο ανθρώπους που τακίμιασαν τρομερά στο Thor Ragnarok και στο Endgame γι΄αυτό το λίγο που ήταν μαζί. Αυτή η χημεία τους κατακτά τα πάντα στην ταινία. Καλύπτει το σενάριο, καλύπτει σε ορισμένες στιγμές και την εξέλιξη της ταινίας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό δεν θα ήταν καλό. Τώρα, τουλάχιστον δεν το λες μείον για το Men In Black.

Το νέο Men In Black κρατάει όρθιο το franchise και το οδηγεί στη νέα εποχή

Είναι αρκετά σύντομη η ουσιαστική δράση, το λεγόμενο action στο Men In Black International και πολύ διάσπαρτο για να το τοποθετήσεις ως ένα από τα στοιχεία που κρατάνε τον θεατή σε διεπαφή με την ταινία. Είναι από τους τελευταίους τροχούς στην άμαξα η δράση. Ούτως ή άλλως όμως και στις πρωτότυπες ταινίες δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το action ήταν τόσο θορυβώδες και πομπώδες. Μάλλον στην ίδια κλίμακα.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Άρα απ΄αυτή την άποψη το Men In Black γλυτώνει τον ψόγο για πιθανή απόκλιση από το origin. Καταφέρνει όμως να υπερκεράσει την ταινία βάσης σε χιούμορ και κωμικότητα. Σε μια οποιαδήποτε ταινία περιπέτειας το χιούμορ είναι απαραίτητο, αλλά σε ισόποση δόση με την περιπέτεια. Εδώ είναι εμφανέστατα πιο πάνω, όμως τα εργαλεία με τα οποία σερβίρεται στον θεατή δεν δημιουργούν χτύπημα και αντίδραση στο θυμικό. Το αντίθετο θα έλεγα.

Το Men In Black International έχει δύο πολύ αγαπημένους πρωταγωνιστές, έχει λεπτομερή εφέ οπτικά και ηχητικά, διαθέτει καλό χιούμορ κι αν κάτι μπορεί να θεωρηθεί ελάττωμα είναι πως πέφτει στην για το θεαθήναι φεμινιστική λουπα σε αρκετές στιγμές του σεναρίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι ανούσια η κατάρριψη του αρσενικού ντουέτου κι η αντικατάστασή του από έναν άντρα και μια γυναίκα.

Επίσης, επαφίεται πάρα πολύ στο mentality του Thor Ragnarok που εμφυσούν στην ταινία οι δύο πρωταγωνιστές. Είναι αναπόφευκτη η σύγκριση κι η ομοιότητα. Ακόμα και ο Πιονάκος αποτελεί μια πινελιά αντίστοιχη του Κοργκ. Γι΄αυτό και όλα αφορούν τελικά την οπτική από την οποία θα επιλέξει κανείς να κρίνει την ταινία.

Δεν ξέρω πως θα ήταν η εικόνα αν το δίδυμο δεν είχε αυτό το παρελθόν και το εύκολο ταίριασμα. Αλλά οι υποθέσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα επιδόρπιο. Το κυρίως πιάτο είναι το δεδομένο. Ότι δηλαδή ο Χέμσγουορθ κι η Τόμπσον έδωσαν μια άλλη οπτική στους ρόλους και περισσότερο στο ίδιο το Men In Black. 

Μια ταινία που ως υπόθεση έχει να διαχειριστεί μια παγκόσμια απειλή, την Κυψέλη. Κι η Κυψέλη είναι με πολύ διαφορετική μορφή και σε πολύ κοντινό σημείο σε σχέση με αυτό που φαντάζονται οι πράκτορες της ειδικής ομάδας. Κάποια πράγματα αρχίζουν να μοιάζουν σχετικά προφανή και προβλέψιμα από ένα σημείο της ταινίας και μετά, όμως αυτό ανατρέπεται και δίνει το στοιχείο του ξαφνιάσματος στον θεατή.

Αναμφίβολα το Men In Black είναι μια ταινία που ταιριάζει στην εποχή που κυκλοφορεί στις αίθουσες κι αυτό δεν είναι μειωτικό. Είναι εύσημο. Δεν αφήνει μακριά μπροστά ή μακριά πίσω την πηγή του. Αποτελεί μια συνέχεια που δείχνει αρμονική και λογική!

* Το Men In Black International κυκλοφορεί σήμερα στις αίθουσες από την Feelgood.