Οι πιο υπερτιμημένες: 4 σειρές που δεν θα έπρεπε να έχουν τόσο μεγάλη βαθμολογία στο IMDB
Βρείτε μας στο

Η πρόσληψη μιας σειράς από το κοινό συνολικά, αλλά κι από κάθε θεατή ατομικά, εναπόκειται σε πάρα πολλές παραμέτρους. Την ανάγκη του εκείνη την εποχή για κάτι καινούργιο και συναρπαστικό, το λεγόμενο FOMO, την συναισθηματική κατάσταση την πρώτη στιγμή που θα την δει κτλ.

Αν για παράδειγμα η πρώτη σου επαφή με μια σειρά που είναι πολυσυζητημένη κιόλας, άρα σου έχουν δημιουργήσει προσδοκίες, είναι μετά από μια πολύ κουραστική μέρα στη δουλειά, δύο ενδεχόμενα υπάρχουν. Ή θα είναι εύπεπτη σειρά και θα σου αρέσει επειδή θα την συνδυάσεις με τη χαλαρότητα που σου προσέφερε σε μια στιγμή που το ήθελες, ή θα είναι ζόρικη στην κατανόηση κι επειδή δεν θα είσαι σε διάθεση, θα την διαγράψεις.

Οι τέσσερις σειρές που ακολουθούν, έχουμε την αίσθηση ότι απέκτησαν αυτό το hype και κατ΄επέκταση την υψηλή βαθμολόγηση στο IMDB, επειδή εμφανίστηκαν σε πάρα πολλούς σε στιγμή που ταίριαζε με τις ανάγκες τους.

Δεν υποστηρίζουμε ότι είναι κακές. Απλώς ότι οι τόσοι έπαινοι είναι υπερβολικά πάνω απ΄αυτό που πραγματικά αξίζουν. Ειδικά η πρώτη και η τελευταία κι όχι τόσο οι ενδιάμεσες.

Lucifer

Από τις τέσσερις σειρές που περιλαμβάνει η λίστα, είναι η μοναδική για την οποία μπορείς να βρεις εύκολα πολλά αρνητικά. Ίσως και περισσότερα από τα θετικά για να ακριβολογούμε. Είναι ξεκάθαρα υπερεκτιμημένη σειρά.

Με εξαίρεση τον πρωταγωνιστή Τομ Έλις, όλο το υπόλοιπο καστ πάσχει σε ερμηνευτικό επίπεδο. Ειδικά η Λόρεν Χέρμαν, η Κλόε της υπόθεσης, δεν το έχει καθόλου. Ελάχιστα καλά ψήγματα μπορεί να συναντήσει κανείς στην Λέσλι Αν-Μπραντ τη Μέιζ της σειράς, άντε και τη γιατρό. Στην 4η σεζόν μάλιστα, ακόμα κι ο Έλις πάσχισε αρκετά να προσφέρει κάτι καλό έχοντας ένα κάκιστο σενάριο στα χέρια του. Ίσως να παράτησε λίγο το άθλημα της υποκριτικής για να δείχνει τους κοιλιακούς του στο Instagram και τα γυμνασμένα του οπίσθια στη σειρά.

Εκτός από τη βαθμολογία του IMDB, ακατανόητη είναι κι η βαθμολογία 87% στο Rotten Tomatoes. Το Lucifer έχει δημιουργήσει για κάποιο λόγο φανατικό κοινό. Τόσο φανατικό που συνέβαλλε ώστε να μην ακυρωθεί η σειρά και να την αναλάβει το Netflix για δύο σεζόν. Η μία κυκλοφόρησε πριν από ενάμιση μήνα σχεδόν, η έτερη θα έρθει του χρόνου τον Μάιο λογικά

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Βαθμολογία που έχει στο IMDB: 8.2

Βαθμολογία που θα ήταν πιο ρεαλιστική: 6.8-7.0

Handmaid’s Tale

Πιθανότατα γι΄αυτό θα φάμε το μεγαλύτερο βρισίδι. Μπορεί και δικαιολογημένα. Είναι ίσως η πιο υποκειμενική τοποθέτηση από τις τέσσερις. Προφανώς δεν πάμε να κάνουμε τους έξυπνους και να πούμε ότι είναι μια κακή σειρά.  Αυτό θα ήταν ψέμα και θα μας καθιστούσε εμάς χαζούς.

Είναι μια σειρά που απαιτεί από τον θεατή αντάλλαγμα, δεν του προσφέρει απλώς κάτι για να γεμίσει το χρόνο του. Αυτό απορρέει στον ίδιο βαθμό με το βιβλίο της Άτγουντ. Απλώς κάπου στα μισά της δεύτερης σεζόν δεν είναι τόσο εντυπωσιακή η γεύση που αφήνει το κάθε επεισόδιο. Κι αυτό το γράφουμε με αστερίσκο και μια σχετική αμφιβολία.

Εξάλλου, στην πρώτη σεζόν μόνη της θα βάζαμε άνετα 8.8 στα 10. Στη μισή δεύτερη και την τρίτη υπάρχουν κάποιες ενστάσεις.

Βαθμολογία που έχει στο IMDB: 8.5

Βαθμολογία που θα ήταν πιο ρεαλιστική: 7.5-7.8

Westworld

Θα ξαφνιάζεσαι που το βλέπεις σε αυτή τη λίστα, αν τυχόν είχε τύχει να διαβάσεις την κριτική που είχαμε κάνει μετά την πρώτη σεζόν. Αλλά μια σειρά δεν κρίνεται ανά τη σεζόν μόνο. Κρίνεται και στον συνδυασμό της, στο πόσο μπόρεσε να κρατήσει ψηλά τον πήχη. Το Westworld βέβαια είναι μια σειρά που έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας στην παρακολούθηση, είναι σύνθετη, δεν είναι για παθητική θέαση ούτε binge watching.

Η δεύτερη σεζόν, ενώ είχε ένα πολύ καλό σενάριο, στην πράξη απείχε αρκετά από την πρώτη κι ίσως να έγινε αρκετά κουραστική.

Βαθμολογία που έχει στο IMDB: 8.8

Βαθμολογία που θα ήταν πιο ρεαλιστική: 7.9-8.2

Casa de Papel

Ναι, κι εμείς θα κάτσουμε στις 19 Ιουλίου να δούμε την τρίτη σεζόν ασκαρδαμυκτί. Θα το κάνουμε όμως, όπως οι περισσότεροι υποθέτουμε, για να καταλάβουμε αν υπάρχει κάποια ουσία στην ιστορία ή όχι. Άλλωστε, η δεύτερη σεζόν ήδη φάνηκε πλεονασμός σε πολλούς. Και όπως έγινε γνωστό, το Netflix έχει παραγγείλει στους δημιουργούς και τέταρτη σεζόν!

Δεν είναι μια τραγική σειρά. Δεν είναι όμως άξια και για όλο αυτό το hype που έχει δημιουργηθεί. Μέτρια προς καλή θα την χαρακτηρίζαμε. Σίγουρα πάντως όχι για τέτοια υπόκλιση από το σημερινό κοινό. Μπορεί δέκα χρόνια πριν να άξιζε αυτή την υποστήριξη και αποθέωση. Ζούμε όμως στο 2019 που έχουμε δει πάμπολλες σειρές και πάμπολλες πολύ καλύτερες του Casa de Papel.

Έπαιξε βέβαια μεγάλο ρόλο ότι επρόκειτο για ευρωπαϊκή παραγωγή και στην εποχή που την αγόρασε το Netflix, οι ευρωπαϊκές παραγωγές σειρών στην πλατφόρμα του δεν ήταν τόσες πολλές σε πρωτογενές επίπεδο. Όλες αγορασμένες.

Αν πάντως το Casa de Papel έχει αυτή τη βαθμολογία, τι θα έπρεπε να πάρει το Έτερος Εγώ για παράδειγμα; 9.5;

Βαθμολογία που έχει στο IMDB: 8.6

Βαθμολογία που θα ήταν πιο ρεαλιστική: 7.2-7.5