Midsommar: Το καλύτερο ψυχολογικό θρίλερ των τελευταίων ετών ήρθε στο Ertflix
Βρείτε μας στο

Το τι σημαίνει Midsommar μπορείς να το καταλάβεις και χωρίς να γνωρίζεις την σκανδιναβική. Το πως αποτυπώνεται αυτό όμως στην ταινία του Άρι Άστερ δεν επιδέχεται καμίας πρόβλεψης ή εύστοχης εικασίας.

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ που το 2019 ήταν από τις ταινίες που συζητήθηκαν περισσότερο και ο σκηνοθέτης του αποθεώθηκε όχι μόνο από κοινό και κριτικούς, αλλά και συναδέλφους σκηνοθέτες.

Έχοντας κάνει πρεμιέρα το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, έχασε σε δυναμική ως προς τις βραβεύσεις, αλλά απογείωσε περισσότερο το είδος του thriller που τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει μερικά κινηματογραφικά διαμάντια.

Τουλάχιστον έτσι το νιώθω εγώ που τα τελευταία 4-5 χρόνια έγινα thriller junky κι ενώ στην προηγούμενη διάρκεια της ζωής μου τα απέφευγα. Κι όπως συνέβη σε μένα σίγουρα θα συνέβη και σε πολλούς από εσάς. Είναι πραγματικά μια πολύ ανθηρή 7ετία αυτή που σημειώνεται από το 2015 ως τα σήμερα για το θρίλερ ως κινηματογραφικό είδος.

Κάθε φορά που μου δίνεται η δυνατότητα κάνω μια καταμέτρηση, οπότε ας μην επιδοθούμε ξανά στα ίδια. Μόνο ένα μικρό rewind χρειάζεται κι αυτό αφορά τον σκηνοθέτη της ταινίας που συζητάμε. Το Midsommar είναι το επόμενο βήμα του Άρι Άστερ μετά το Hereditary και ο Αμερικανός δημιουργός με σκανδιναβικές καταβολές είναι η λευκή εκδοχή του Τζόρνταν Πιλ.

Όπως ο Πιλ έκανε το πρώτο μπαμ με το Get Out και συνέχισε φέτος με το Us έχοντας στα χνάρια ένα τρίτο θρίλερ, έτσι και ο Άστερ. Το Midsommar είναι το δεύτερο χτύπημα του και ο Πιλ μάλιστα έχει αναφερθεί με αποθεωτικά λόγια για αυτή την ταινία. Δεν είναι ο μόνος, αλλά είναι σαφώς ένας από τους πιο εξέχοντες.

Τι είναι όμως το Midsommar και έχει συναρπάσει κοινό και κριτικούς τόσο γρήγορα και με τέτοια ένταση;

Midsommar: Το καλύτερο ψυχολογικό θρίλερ των τελευταίων ετών ήρθε στο Ertflix
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Ακολουθούμε τα χνάρια ενός ζευγαριού νέων Αμερικάνων που αναζητούν τρόπους για να σώσουν τη σχέση τους από τον βάλτο και την ξηρασία. Μαζί με τους φίλους τους αποφασίζουν να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι και φτάνουν στη Σουηδία, σε ένα χωριό όπου η νύχτα δεν υπάρχει γιατί είναι καλοκαίρι. Μεσοκαλόκαιρο. Κι όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές παραδόσεις του Βορρά, το Μεσοκαλόκαιρο είναι μια μεγάλη γιορτή.

Ήταν δηλαδή 8-10 αιώνες πριν. Τα υπολείμματα έχουν με κάποιον τρόπο διατηρηθεί κι αυτό που φαίνεται μια θρησκευτική συγκέντρωση εξύμνησης της φύσης και του Θεού, καταλήγει να είναι μια θεοσκότεινη μαγγανεία, ένα παγανιστικό σχεδόν θρίλερ.

Οι άνθρωποι της θρησκευτικής ομάδας που υποδέχονται με λευκά ρούχα, χαμόγελα και χορούς που θυμίζουν αρχαίες φυλές, προεξάρχοντος του πάστορα, κρύβουν σοκαριστικά μυστικά που δεν έχουν σκοπό να τα κρατήσουν μυστικά για πολύ. Θα τα αποκαλύψουν σύντομα στο ζευγάρι και τους φίλους τους, αφού, κατά πως φαίνεται κι από το trailer, αυτοί θα είναι οι θυσίες τους για το Μεσοκαλόκαιρο. Τα σφαχτάρια μιας τελετουργίας που είναι αναπόδραστη.

Το σενάριο είναι μια τρομερή μαγιά για το Midsommar και ο Άρι Άστερ φροντίζει με την κλιμάκωση του να το ωθήσει σε ακόμα πιο ισχυρές δονήσεις ως προς τον θεατή. Στα αξιοσημείωτα της ταινίας και η παρουσία στο καστ αυτής της όμορφης αλητείας που ακούει στο όνομα Γουίλ Πόλτερ κι έχουμε θαυμάσει στο Revenant με τον Ντικάπριο και στο επεισόδιο-σταθμός του Black Mirror, το Bandesnatch.

Κι αυτή η ταινία δεν υπήρχε πουθενά στις οσκαρικές υποψηφιότητες του 2020, κάτι που συνιστά μια από τις μεγαλύτερες αδικίες που έχουν συμβεί στα βραβεία.

Κι αν δε μας πιστεύεις, τσέκαρε το στο Ertflix που έχει ανέβει τα τελευταία 24ωρα και κάνει θραύση σε views.