Hidden Life: Ο Τέρενς Μάλικ μας φέρνει μια ταινία εφάμιλλη του Tree of Life
Βρείτε μας στο
Μπορεί να ακούγεται κάπως ιερόσυλο, μιας και το Tree of Life είναι αναμφίβολα στις 10 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα, ενώ έχουν περάσει και 8 χρόνια από την κυκλοφορία του. Είναι δηλαδή μια επαρκής απόσταση για να εκτιμηθεί οριστικά.
Από την άλλη το Hidden Life κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάιο στις Κάννες και με το πρώτο trailer να βγαίνει χθες, θα ξεκινήσει τη διαδρομή του στις αίθουσες από Δεκέμβριο μεριά.
Είναι όμως ένα trailer που καλλιεργεί την ψυχή για μεγάλες συγκινήσεις. Και πώς να γίνει διαφορετικά όταν μιλάμε για μια ιστορία αντίστασης που επικαλύπτεται από την άγαστη κι ακλόνητη αγάπη;  Πώς να μην υπάρξει τέτοιο αποτέλεσμα όταν αυτά τα δύο τοποθετούνται όχι σε μια ιστορία φαντασίας, αλλά σε ένα πραγματικό χρονικό πλαίσιο, σε ένα παρελθόν επώδυνο.

Το Hidden Life σημαίνει κρυφή ζωή και μιλά για τη ζωή ενός ζευγαριού και των παιδιών τους που πάλεψαν να κρατήσουν τη ζωή τους μακριά από τη λαίλαπα του Ναζισμού και του Τρίτου Ράιχ. Όχι μόνο σε επίπεδο προσωπικό, να μην επηρεαστεί δηλαδή η απλότητα της ευτυχίας τους από τις εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Πολύ περισσότερο σε επίπεδο ιδεολογικό. Κι αυτό γιατί ο Φραντς και η Φραντσίσκα, οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας, ζουν στην Αυστρία, είναι ερωτευμένοι, οι μέρες τους προχωρούν προς ένα φυσιολογικό μέλλον που θα αναπνέεται σε ένα σπίτι με τα παιδιά τους. Μέχρι που ξεκινά ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Για την ακρίβεια λίγο πριν ξεκινήσει.

Είναι τότε που ο Χίτλερ δίνει διαταγή στις υποτελείς του Δυνάμεις του Άξονα να στρατολογήσουν τους άντρες τους και να τους ετοιμάσουν για πόλεμο απέναντι σε κάθε μη Άριο και σε όποιον αρνείται να τιμωρήσει τους μη Άριους.

Κάθε σπίτι στην Αυστρία ακούει το χτύπημα του ναζισμού. Ανάμεσα τους και το σπίτι του Φραντς και της Φραντσίσκα. Ο Φραντς όμως, σε αντίθεση με την πλειοψηφία, αρνείται να χαρίσει την ψυχή του στην πολεμική μηχανή του Χίτλερ, αρνείται να ταχθεί με την πλευρά του Τρίτου Ράιχ
Το κάνει γνωρίζοντας ότι ζει σε εποχές που δεν υπάρχουν περιθώρια για αρνήσεις, για αντίσταση. Φυσικά συλλαμβάνεται και οδηγείται σε φυλακή, σε απομόνωση. Και βιώνει βασανιστήρια μέχρι να έρθει η μέρα που θα τον στήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Πρόκειται για μια επική απεικόνιση εσωτερικής δύναμης ενός ανθρώπου, ενός ανθρώπου που υπήρξε πραγματικά. Ο Φραντς Γιεγκερστέτερ τέθηκε απέναντι στο δόγμα του Τρίτου Ράιχ και πλήρωσε με τη ζωή του γι΄αυτό. Γνώριζε ότι ήταν απίθανο να επιζήσει για να περιγράψει τα όσα πέρασε. Γνώριζε ότι θα άφηνε τα παιδιά του ορφανά. Αλλά δε γινόταν διαφορετικά.
Όπως λέει και στο trailer «δε μπορώ να κάνω κάτι στο οποίο δεν πιστεύω». Ο Γιεγκερστέτερ ανακηρύχθηκε μάρτυρας από την Καθολική Εκκλησία όταν πια είχε τελειώσει ο πόλεμος, αλλά το πιο όμορφο αγίασμα το βρίσκει από τη σκηνοθετική φιλοσοφία και την πραγμάτωση του Τέρενς Μάλικ. Κριτικοί και κοινό στις Κάννες έφυγαν ψυχικά συγκλονισμένοι από την αίθουσα όταν τελείωσε η ταινία.
Όπως και να το κάνουμε, οι πραγματικές ιστορίες και δη οι εκπορευόμενες από έναν κόσμο χειμαζόμενο, γεμάτο οδύνη, δε χρειάζονται τρομερό φτιασίδωμα για να προχωρήσουν στα μύχια της ψυχής. Κι αυτό ακριβώς τις καθιστά δύσκολες γιατί κοντράρονται με την ανάγκη του καλλιτέχνη να επέμβει σε αυτές. Ο Τέρενς Μάλικ βρίσκει αυτή τη χρυσή ισορροπία αν λάβουμε υπ΄όψιν τις κριτικές και ακόμα περισσότερο το trailer.
Το Hidden Life αναμένεται να βγει στις ελληνικές αίθουσες στα μέσα Δεκεμβρίου με στόχο να δει κατάματα τα επόμενα Όσκαρ.