Fractured: Το κρυμμένο...Joker που κυκλοφόρησε στο Netflix

Ένα τιμιότατο 7άρι.

Για να μπορέσει κανείς να εξηγήσει τι είναι το Fractured και για να μπορέσει αυτός ο κανείς να κάνει τη σύνδεση με τον Joker, θα πρέπει να κάνει spoiler. Δεν ξέρω γιατί μιλάω για μένα στο τρίτο ενικό, δεν είμαι ο Χατζηνικολάου, όπως θα έλεγε και η Φλώρα Μπαρμπαρίτσα.

Αφού λοιπόν θα υπάρξει spoiler από το Joker, αν δεν το έχεις δει, τότε ίσως δεν είναι σοφό να συνεχίσεις να διαβάζεις.

Όσοι το έχετε δει, θα θυμάστε ασφαλώς τη σοκαριστική για τον θεατή στιγμή που αποκαλύπτεται ότι όλη η φάση με τα ραντεβού με τη γειτόνισσα και τον έρωτα ήταν καθαρά και μόνο ψευδαίσθηση. Πάρτε λοιπόν αυτό το κομμάτι της ταινίας και εκτείνετε το σε μέγεθος ολόκληρης ταινίας. Τότε θα έχετε το Fractured.

Είναι μια ταινία που βγήκε στο Netflix την Παρασκευή και ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος που την συνδέουμε με το trend των ημερών είναι γιατί καταπιάνεται με την ψυχοσύνθεση, με το μυαλό που έχει τραυματιστεί βαθιά. Δεν είναι βέβαια ίδιες οι περιπτώσεις, καθώς στην περίπτωση του Joker έχουμε κάτι δαιδαλώδες που δεν μπορεί να αναλυθεί με μια κάποια απλότητα.

Στην περίπτωση του Fractured υπάρχει αυτή η απλότητα, αλλά δεν μπορείς να την φανταστείς με τίποτα όσο βλέπεις την ταινία κι όσο φτάνεις στο τέλος. Είναι μη προβλέψιμη κι αυτό θα έπρεπε να της δίνει μεγαλύτερο credit από τη βαθμολογία κοινού στο IMDB. Το 6.3 είναι πολύ αυστηρό και άδικο. Ένα 7άρι το αξίζει και με το παραπάνω.

Το Fractured ξεκινάει κατευθείαν με αυτό που νομίζουμε εμείς ως θεατές ότι είναι το σοκαριστικό γεγονός. Αυτό γύρω από το οποίο εκτυλίσσεται η πλοκή. Ένας πατέρας βλέπει την κόρη του να πεθαίνει και ακολουθεί ψυχοθεραπεία για να μπορέσει να το διαχειριστεί. Από ένα σημείο και μετά όμως, αρχίζει να βλέπει σημάδια που του λένε ότι η κόρη του δεν πέθανε. Ότι οι γιατροί του είπαν ψέμματα και με κάποιο τρόπο η μικρή επέζησε. Κι όχι μόνο έζησε, αλλά περίμεναν να γίνει καλά για να τη σκοτώσουν και να χρησιμοποιήσουν τα όργανά της.

Επομένως ξεκινά μια προσπάθεια να πάρει τη γυναίκα του που θεωρεί ότι είναι εγκλωβισμένη στην κατάσταση, μαζί με την κόρη του, και να φύγει μακριά. Και το καταφέρνει. Μόνο που δεν το καταφέρνει. Γιατί αυτό φαίνεται να συμβαίνει στο τέλος μέχρι που αποκαλύπτεται η αλήθεια μέσα από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου.

Ο Ρέι, ο κεντρικός ήρωας που παίζει ο Σαμ Γουόρθινγκτον, έχει ελλειμματική μνήμη. Ο θάνατος της κόρης του προκάλεσε το πρώτο τεράστιο ρήγμα στο μυαλό του, ώστε έσβησε το περιστατικό. Κι αν νομίζει κανείς ότι τελειώνει εδώ η όλη ανατροπή, όχι. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί τι άλλο συμβαίνει, αφού ο στόχος είναι να δείτε την ταινία, αλλά σίγουρα δεν μπορεί κανείς να το διανοηθεί.

Η ελληνική εκδοχή του τίτλου είναι Το Κάταγμα, και νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα, εφόσον δεν αφορά κάταγμα οστού, αλλά κάταγμα εγκεφάλου, κάταγμα μνήμης, κάταγμα πραγματικότητας. Για μια σπάνια περίπτωση ένας καθρέφτης υπερνικά το μάτι και δεν αντικατοπτρίζει κάτι, ούτε το παραλλάσσει. Το δείχνει όπως δεν μπορεί να το δει το μάτι. Γιατί το μάτι παίρνει εντολή από την άρνηση που έχει στρογγυλοκαθίσει στον εγκέφαλο.

Δεν χρειάζεται να αναφερθεί κάτι πιο εκτενώς ως προς τη σκηνοθεσία ή κάποιο τεχνικό στοιχείο της ταινίας. Δεν διανθίζεται από τεχνικά χαρακτηριστικά, γιατί δεν τα χρειάζεται. Όλη η δουλειά γίνεται από το σενάριο.

Αλλά δεν χρειάζεται να ασπαστείς τη δική μου άποψη. Μπορείς να σχηματίσεις την δική σου βλέποντας το Fractured. Τόσο απλά.