Top Boy: Η, για πολλούς, καλύτερη νέα σειρά της χρονιάς
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Top Boy: Η, για πολλούς, καλύτερη νέα σειρά της χρονιάς

Αν σου αρέσουν τα γκανγκστερικά, τότε μάλλον θα σου αρέσει πάρα πάρα πολύ.

«Τώρα τη μάθατε εσείς αυτή τη σειρά; Όταν παιζόταν το 2011 πού ήσασταν;» θα πει κάποιος απευθυνόμενος σε εμάς στο Menshouse. Δεν ξέρουμε πού ήμασταν. Δεν θυμόμαστε τι κάναμε. Ξέρουμε μόνο ότι κάλλιο αργά πάρα ποτέ.

Το Top Boy είναι μια σειρά 8 ετών, αλλά μόλις 3 σεζόν και συνολικά 18 επεισοδίων. Οι δύο πρώτες σεζόν είχαν από 4 επεισόδια και ήρθε η τρίτη στο Netflix για να την μετατρέψει σε ολοκληρωμένη σειρά. Μια σειρά στην παραγωγή της οποίας βρίσκεται ο Drake και θυμίζει Straight Outta Compton, αλλά σε ακόμα πιο γκανγκστερική κατάσταση και με πολύ πιο σκοτεινές αποχρώσεις στα storylines.

Μετά από κάμποσα χρόνια στο Λονδίνο, ο Ντουσέιν επιστρέφει στην Τζαμάικα σχεδόν με την ουρά στα σκέλια. Εκεί όμως είναι ένας ζωντανός θρύλος. Όλοι μιλούν για τα κατορθώματά του στο Ανατολικό Λονδίνο, όλοι θέλουν μια selfie με τον Top Boy.

Στην Τζαμάικα όμως τα πράγματα έχουν μηδενίσει. Άλλοι είναι τα αφεντικά εδώ και ο Ντουσέιν θα πρέπει να τους εκθρονίσει. Κι ο εκθρονισμός γίνεται μόνο με αίμα.

Η σειρά είναι ένα car trip, όπου το ραδιόφωνο παίζει μόνο gangsta rap. Μόνο που εδώ δεν υπάρχει μελωδία, δεν υπάρχει μια μουσικότητα. Είναι όλα πεζά, σκληρά, παραδίδονται στον θεατή όπως ακριβώς είναι και ανοίγουν την πόρτα σε μιαν άλλη ζωή, σε συνθήκες που τις φανταζόμαστε, τις έχουμε ξαναδεί σε ταινίες, αλλά κάθε φορά μας βάζουν σε σκέψεις.

Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες στην περιοχή. Σε όσους έχουν μπει στο δίκτυο του εμπορίου ναρκωτικών και σε όσους δεν έχουν μπει ακόμα. Στο επίκεντρο της αφήγησης είναι αυτή η δυσκολία να ξεφύγεις από μια μοίρα που μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Οι μεγαλύτεροι δεν ξέφυγαν απ΄αυτή. Γιατί να συμβεί αυτό για τους μικρότερους.

Από σειρές και ταινίες που ασχολούνται με αντιπαλότητες συμμοριών και γκάνγκστερ, τα μάτια μας έχουν δει πολλές. Και σε βάζουν σε μια διαδικασία οι προηγούμενες εμπειρίες να μην ξαφνιάζεσαι, να μην νιώθεις κάτι με την υπόθεση του Top Boy. Είναι όμως στημένη με τέτοιο τρόπο η σειρά, ώστε πετυχαίνει να σου δώσει ώθηση να ξεπεράσεις τα γνώριμα σοκάκια και να περπατήσεις στα κάπως άγνωστα.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί έχουν προβεί στον χαρακτηρισμό «σειρά της χρονιάς», κάτι που πιθανότατα δεν έχει εφαρμογή, μα δείχνει μια σύνολη αίσθηση του κοινού. Ανάμεσα στο πιστολίδι, τους νεκρούς, τις κηλίδες αίματος, τον φόβο της εκδίκησης, ζουν άνθρωποι με τον ίδιο ακριβώς φόβο. Τον φόβο της επιβίωσης.

Το Top Boy δεν είναι η καλύτερη νέα σειρά της χρονιάς. Θέτει όμως σοβαρή υποψηφιότητα. Είναι επίσης μια από τις λίγες τόσο άρτιες που έχει βγάλει το Netflix μέσα στο 2019. Φέρει όμως ένα τέτοιο βάρος και σκιαγραφεί με διαύγεια το κοινωνικό υπόστρωμα, ώστε δεν χρειάζεται παρά την απλότητα της γκανγκστερικής δράσης για να αναπτυθεί σωστά και να κερδίσει το κοινό.

Top B