The Two Popes: Μια ιερατική κωμωδία που εξελίσσεται εν μέσω ενός σκανδάλου
Βρείτε μας στο

Πολλές φορές μια θέση, ένα αξίωμα που κατέχει κάποιος, δεν του επιτρέπει να είναι άνετος στις δημόσιες εμφανίσεις του και στον τρόπο που μιλάει. Γι΄αυτό ανάγεται σε τόσο μεγάλο θέμα όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Σε επίπεδο ιερατικής θέσης και θρησκευτικού ηγέτη, ο Πάπας Φραγκίσκος είναι αυτός που έχει δείξει την πιο fun πλευρά. Δεν το έχουμε δει από Πατριάρχη για παράδειγμα ή, πολύ περισσότερο, από κάποιον μουσουλμάνο προκαθήμενο.

Αυτή η ιδιαιτερότητα είναι που φέρνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην περσόνα του Πάπα πίσω από το μπαλκόνι του Βατικανού και τις κάμερες. Είναι άλλωστε ένας από τους δύο μεγαλύτερους θρησκευτικούς ηγέτες.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, θα ήταν αδύνατο να συμβεί αυτό για πολλούς ή έστω και για λίγους. Γι΄αυτό η ταινία The Two Popes που φέρνει το Netflix στις αρχές Δεκεμβρίου έχει ένα πρώτο ενδιαφέρον. Και το ενδιαφέρον μεγεθύνεται πολύ περισσότερο όταν δει κανείς τι έχει γραφτεί για την ταινία στα φεστιβάλ του κόσμου που προβλήθηκε τους προηγούμενους μήνες. Το ταβάνι του ενδιαφέροντος προσεγγίζεται χάρη στον πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Τζόναθαν Πράις και Άντονι Χόπκινς σε ρόλο Φραγκίσκου και Βενέδικτου, του τωρινού και του πρώην Πάπα με λίγα λόγια, είναι δύο φλεγματικοί ηθοποιοί, με υψηλό χιούμορ και μια άριστη χημεία. Είναι επίσης και οι δυο σε μια στιγμή ζωής και καριέρας που μπορούν να φτάσουν στο βάθος των ρόλων όπως απαιτείται.

Στο The Two Popes οι δύο τους κάνουν ατελείωτες συζητήσεις ύστερα από το ξέσπασμα ενός σκανδάλου για την Καθολική Εκκλησία και ψάχνουν να βρουν την πορεία του ρόλου και συνολικά του δόγματος τους.

Φυσικά το σημείο τομής δεν βρίσκεται γρήγορα και η διαρκής διαβούλευση που γεννά διαφωνίες πατέρα και γιου στήνουν το κωμικό υπόβαθρο της ταινίας, το οποίο έχει μοναδικότητα, δεν είναι σαν τις συνηθισμένες κομεντί. Έχει μπόλικη δόση ευρωπαϊκής προσέγγισης, είναι ένα mainstream θέμα με μια indie λογική.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Γίνεται άλλωστε από τον Φερνάντο Μεϊρέλες. Όχι τον Πορτογάλο μέσο, αλλά έναν Βραζιλιάνο σκηνοθέτη με σημαντική πορεία στο σινεμά μέχρι σήμερα στα 64 του έτη.

Με τα όσα έχουν μεταφέρει μέσα από τα γραπτά τους οι ξένοι ανταποκριτές, το The Two Popes έχει μπει στη λίστα για να φτάσει στα Όσκαρ με κάποιον τρόπο κι αυτός πιθανότατα θα αφορά έναν από τους δύο πρωταγωνιστές.

Η τελική ετυμηγορία θα βγει στις 20 Δεκεμβρίου. Όταν θα είναι δηλαδή διαθέσιμη η ταινία στην πλατφόρμα του Netflix. Είναι πάντως απ΄αυτές τις ταινίες που δεν σε νοιάζει σκηνοθεσία, δεν σε νοιάζουν εφέ, δε σε νοιάζει τίποτα άλλο πέραν της διάδρασης των δύο πρωταγωνιστών. Σαν να βλέπεις το δίδυμο του Mupper Show με ιερατική αμφίεση!