La Casa de Papel: Η 3η σεζόν αποδεικνύει γιατί έπρεπε να έχει σταματήσει η σειρά στην 2η
Βρείτε μας στο

Ίσως δεν θα χρειαζόταν να γραφτεί αυτό το κείμενο. Ίσως θα ήταν πιο απλό να πάρουμε το κείμενο που γραφόταν τον περασμένο Μάιο, όταν ανακοινωνόταν η 3η σεζόν του Casa de Papel και να αλλάξουμε λίγες λεπτομέρειες. Το νόημα θα έμενε ίδιο πάντως.

Αυτή η σειρά έπιασε το ταβάνι της στα μισά της 2ης σεζόν και από τότε έφτασε με μια μικρή κάθοδο στο τέλος αυτού του κύκλου. Έτσι όπως είχε ολοκληρωθεί, όλα έμοιαζαν ιδανικά για να μην υπάρξει συνέχεια. Ποιος τρελός όμως αφήνει τέτοιο χρυσωρυχείο έτσι; Το Netflix επένδυσε διπλά και τριπλά ποσά για την παραγωγή της τρίτης σεζόν και είδαμε ένα αποτέλεσμα…το ίδιο μέτριο με το κλείσιμο της δεύτερης σεζόν.

Κι αφού άνοιξε και πάλι το κουτί της Πανδώρας, θα ήταν αδύνατο να κλείσει έτσι εύκολα μέσα σε μια σεζόν. Οπότε, αναγκαστικά θα περιμένουμε να δούμε τι το συνταρακτικό θα μας φέρει η 4η σεζόν που ανακοινώθηκε για τις 3 Απριλίου. Στην θεωρία η τρίτη άφησε συνταρακτικά ερωτηματικά με αυτό που έπαθε η Nairobi και αυτό που έκανε η Σιέρα στον Professor με τη Ρακέλ για να τον εκθέσει στον κόσμο.

Όπως όμως πέρασε στην πράξη αυτή η θεωρία, όλα ήταν στην καλύτερη άχρωμα και άγευστα. Η τρίτη σεζόν κρατήθηκε χάρη στα flashbacks με τον Berlin και την εμφάνιση της νέας αστυνομικού που είναι δυο κλάσεις πάνω από τη Ρακέλ. Ήρθε κιόλας να εξισορροπήσει την φλωροποίηση του Καθηγητή από τη Ρακέλ.

Από δω και πέρα πώς συνεχίζουμε και με δεδομένο ότι το teaser μας αποκάλυψε πως η Ναϊρόμπι δεν πέθανε; Το πιο προφανές σενάριο λέει πως η συμμορία θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της, να εκθέσει δηλαδή το κράτος και θα ξεφύγουν όλοι μακριά. Δεν γίνεται όμως έτσι δουλειά. Απ΄τη στιγμή που ο επαναστατικός συμβολισμός της συμμορίας έσπασε όταν ο Καθηγητής διέταξε επίθεση σε αστυνομικούς και έχασε το ηθικό του πλεονέκτημα, πλέον θα έχει απέναντι του τον λαό που τον κάλυπτε.

Άρα η 4η σεζόν μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο με έναν και μόνο τρόπο: αποδόμηση όλης της ομάδας. Κι αυτό θα γίνει μόνο με τον διαχωρισμό από την κεφαλή. Ο Καθηγητής παίρνει πάνω του όλη την ευθύνη και ζητάει συμφωνία με την αστυνομία. Να συλλάβουν μόνον εκείνον και να δώσουν χάρη στους υπόλοιπους. Η Αλίσια Σιέρρα, η αστυνομικός, καταλαβαίνει πως αν αφήσει τη Ρακέλ να κυκλοφορεί ελεύθερη, θα αναζητήσει εκδίκηση και θα επιδιώξει την ελευθερία του Καθηγητή.

Γι΄αυτό, πριν συζητηθεί αυτή η συμφωνία, έχει φροντίσει ώστε η Ρακέλ να είναι φυλακισμένη και θα αποτελέσει δικό της διαπραγματευτικό χαρτί. Η Ρακέλ προτείνει μια φυλάκιση της μαζί με τον Καθηγητή σε ειδική φυλακή και άφεση εγκλημάτων προς τους υπόλοιπους της συμμορίας. Αυτή η εθελούσια παράδοση του mastermind και του μοναδικού προσώπου που τον αποπροσανατόλισε από το στυγνό πλάνο του στις πρώτες σεζόν, είναι που δεν αφήνει και κανένα περιθώριο για συνέχεια.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Χωρίς αυτόν δεν μπορεί να οργανωθεί άλλο πλάνο απόδρασης ή ληστείας από τους υπόλοιπους. Αντιθέτως, θα είναι μια ευκαιρία για να επιστρέψουν σε μια ζωή που άφησαν πίσω τους. Όπως η Nairobi στο παιδί της.

Το μόνο που μένει να διευθετηθεί είναι ο Αρτουρίτο. Σε μια κίνηση δειλίας και πλήρους αδράνειας, ο Αρτουρίτο θα σκοτώσει τον Denver, που πολύ μας έχει κουράσει με τη φάση του, θα συλληφθεί και θα κλείσει μια για πάντα την πόρτα της Μόνικα πίσω του. Με αυτό το δεύτερο ισχυρό πλήγμα και με δεδομένο πως Rio και Tokyo δεν έχουν πια φλόγα ερωτική μεταξύ τους, η συμμορία δεν έχει πια τους τόσους δεσμούς να την ενώνει. Μόνο η φιλία του Helsinki με τη Nairobi είναι που θα συντηρήσει σε μια ζωντάνια την αλληλεγγύη στην διαλυμένη εις τα εξ ων συνετέθη συμμορία.

Αυτό το σενάριο της αποσύνθεσης οδηγεί με ακρίβεια σε ένα οριστικό τέλος της συμμορίας. Ξέρουμε όμως πως, φευ…Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα τέτοιο σενάριο. Η σειρά θα πάει λογικά και σε 5ο κύκλο και θα έχει ενδιαφέρον αν μπορέσει η παραγωγή να βρει τον τρόπο να της ξαναδώσει την ορμή του πρώτου ενάμιση κύκλου…