Είναι αυτές οι δύο καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών;
Βρείτε μας στο

Γράφει ο Μάριος Αγγελέτος

Χριστούγεννα, αυτή η μαγική εποχή του χρόνου. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και λίγη μελαγχολία είναι απαραίτητα για τους όλους. Ωστόσο τίποτα δεν συνοδεύει αυτά καλύτερα από μία καλή χριστουγεννιάτικη ταινία, και πιστέψτε μας, το «Φονικό Όπλο» και το «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει» είναι η καλύτερη επιλογή.

Δεν θέλουμε να μιλήσουμε για κλισέ, όπως το «Μόνος στο Σπίτι», ή για τους πιο νοσταλγικούς και μεγάλους «Τα Χριστούγεννα του Μίκι Μάους».

Ναι ξέρουμε, στο τέλος ο Κέβιν θα τους κάνει τουλούμι στο ξύλο από τις πολλές παγίδες και του κουβάδες με μπογιά, ενώ από την άλλη η μητέρα του κλασσικά δεν ξέρει που βρίσκεται εκείνος. Θέλουμε να αναφερθούμε σε άλλες ταινίες που μας κράτησαν συντροφιά σε αυτές τις μέρες και δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο παράδειγμα από το «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει» και το «Φονικό Όπλο».

Από την μία έχεις τον Μπρους Γουίλις, με μαλλιά ακόμα, ως Τζον Μακλέιν. Ο άνθρωπος θέλει απλώς να δει την γυναίκα και τα παιδιά του και για αυτό ταξιδεύει στο Λος Άντζελες, και καταλήγει να βρίσκεται στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της εταιρίας της γυναίκας του. Εκεί τότε κάνει την εντυπωσιακή είσοδο, ποιος άλλος, από τον Άλαν Ρίκμαν σαν Χανς Γκρούμπερ, με αυτή την υπέροχη προφορά και πιάνει τους πάντες ομήρους στο κτήριο Νακατόμι.

Τότε ο αγαπημένος μας αστυνομικός μπλέκει σε μία τρελή κατάσταση, κυνηγώντας Γερμανούς με «μικρά πόδια» και τρελαίνοντας την τοπική αστυνομία και τους απαγωγείς. Μία ταινιάρα με Χριστούγεννα, όπλα και ένα παλιό καλό Αμερικανό αστυνομικό να γίνεται «βραχνάς» σε όλους και όλα.

Από την άλλη έχεις το απόλυτο δίδυμο της αστυνομίας του Λος Άντζελες, γιατί εκεί συμβαίνουν όλα ή στην Νέα Υόρκη. Έχουμε τον λοχία Ρότζερ Μέρτο, κατά κόσμων Ντάνι Γκλόβερ, ένας τυπικός πενηντάρης με οικογένεια και με τα προβλήματα του. 

Είναι αυτές οι δύο καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Για αυτό τον λόγο σκέφτηκαν να του φορτώσουν ένα ακόμα, λογικά το μεγαλύτερο που μπορούσαν να βρουν. Τον λοχία Μάρτιν Ριγκς, για τους περισσότερους Μελ Γκίμπσον, πρώην στρατιώτης Ειδικών Δυνάμεων και την δίωξη ναρκωτικών, ή αλλιώς το πιο «καμένο» χαρτί που υπήρχε στην αστυνομία του Λος Άντζελες. Δεν αντέχουν ο ένας τον άλλο, ο ένας θέλει απλώς να βγει στην σύνταξη και ο άλλος είναι μία τρέλα με πόδια.

Αυτοί οι δύο μπλέκουν στα πόδια εμπόρων ναρκωτικών και πρώην στρατιωτικών και εννοείται πως πρέπει να τους σταματήσουν, σε μία ταινία με μπόλικη τρέλα, όπλα, έντονη δόση Χριστουγέννων και πολλά άσχημα κουρέματα. Ειδικά για το τελευταίο, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αγαπημένη φράση του Μέρτο, διότι «We are too old for this sh*t».

Δύο ταινίες ύμνος στην αμερικανική κουλτούρα και με μία έντονη δόση καλτίλας και Χριστουγέννων. Σίγουρα δεν είναι οι συνηθισμένες χριστουγεννιάτικες και οικογενειακές ταινίες, αλλά διάολε, ανήκουν στις κορυφαίες. Για όσους προτιμούν κάτι πιο χαλαρό δίπλα από το αναμμένο τζάκι με μία κούπα κακάο, υπάρχει το «Μόνος στο σπίτι».

Ωστόσο για αυτούς που προτιμούν μία βραδιά με μπύρες και παρέα, το «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει» και το «Φονικό Όπλο» είναι μονόδρομος.