X-Men: Πώς τελείωσε έτσι άδοξα το πιο διαχρονικό κινηματογραφικό superhero franchise;
Βρείτε μας στο

Σε μια δεκαετία που τα superhero franchises μεγάλωναν με ραγδαίο τρόπο στον τομέα της μυθοπλασίας, οι X-Men ξεκίνησαν με την αντίστροφη πορεία. Τελευταίο τους πολύ καλό δείγμα ήταν το 2011 με το First Class κι από τότε τίποτα.

Το Days of Future Past ήταν μάλλον ο επιθανάτιος ρόγχος του franchise που αν έχει κάτι για να περηφανεύεται σε αυτή την δεκαετία είναι το Logan που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του Wolverine, ίσως του μοναδικού που κρατούσε όρθιο το σύμπαν των X-Men. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί μέσα σε αυτή τη δεκαετία ο Χιου Τζάκμαν ήταν ο μοναδικός που εξελισσόταν μέσα κι έξω από τον ρόλο. Παράλληλα, η πιο ευφυής κίνηση ήταν η παρουσία των Πάτρικ Στιούαρτ και Ίαν ΜακΚέλεν στους ρόλους των γηραιών Τσάρλς Χαβιέ και Magneto.

Οι υπόλοιποι είτε παρέμειναν στάσιμοι είτε εξελίχθηκαν μακριά από τη μυθολογία των X-Men. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Τζέιμς ΜακΑβόι και ο Φασμπέντερ. Ο πρώτος σώζεται ισχνά χάρη στο Split, αλλά χαντακώνεται από την ερμηνεία του στο It, ενώ ο δεύτερος έχει μια 4ετία να μας δώσει κάτι αξιομνημόνευτο.

Αυτά είναι στοιχεία που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνετέλεσαν ώστε οι X-Men να οδηγηθούν σε…Days of Future Dark, για να συνδέσουμε τους τίτλους από δύο ταινίες. Η μία, όπως είπαμε, είναι το τελευταίο υποφερτό δείγμα. Η έτερη, το Dark Phoenix είναι το τελευταίο σκέτο δείγμα. Σκέτο από κάθε άποψη. Πάνω από 10 λεπτά αξίας δεν θα βρει κάποιος εύκολα στην ταινία. Κι αν για την παλιά φρουρά μπορείς να πεις ότι ένιωσε κορεσμό, όπως είχε κάνει σαφές η Τζένιφερ Λόρενς, τι να πεις για τη νέα φρουρά, δηλαδή την Σόφι Τέρνερ, τον Τάι Σεριντάν και τον Έβαν Πίτερς που δεν έδωσαν τίποτα στο κοινό;

Πολύ πιο ενδεικτικό είναι και πως οι one off εισαγωγές ηθοποιών στο franchise δεν απέδωσαν καθόλου και περισσότερο έβλαψαν τους ηθοποιούς, όπως συνέβη στην περίπτωση του Όσκαρ Άιζακ και της Ολίβια Μαν στο Apocalypse.

Κι αυτό έρχεται να θέσει το ερώτημα του τίτλου, σε συνδυασμό μάλιστα με την μετάβαση σε μια νέα εποχή που έρχεται στις 3 Απριλίου με το New Mutants. Εκεί όπου πρωταγωνιστούν 3 ελπιδοφόρα παιδιά, που όμως δεν έχουν δοκιμαστεί ιδιαίτερα. Με εξαίρεση την Άνια Τέιλορ-Τζόι που είχε την εμπειρία στο Split και το Glass, αλλά δεν κρίνεται ως επαρκής, ούτε η Μέιζι Γουίλιαμς του Game of Thrones, ούτε ο Τσάρλι Χίτον του Stranger Things δημιουργούν μια σιγουριά πως μπορούν να γίνουν οι μεταβιβαστές του legacy στη νέα εποχή με πολύ μεγαλύτερες προοπτικές.

Το New Mutants μπορεί να τη σκαπούλαρε που ακυρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι και πήρε ένα 8μηνο παράτασης, αλλά τόσο το trailer, όσο και συνολικά τα δεδομένα της ταινίας δεν προδιαθέτουν πως μπορεί να διαφοροποιηθεί η μοίρα του απ΄αυτή των X-Men.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Παρόλο που η Disney ανέλαβε να βγάλει από την ξέρα που οδηγούσε το νέο πρότζεκτ η 20th Century Fox, συνολικά η μυθολογία των X-Men φαίνεται να μην έχει κάτι άλλο να δώσει κινηματογραφικά, τουλάχιστον όχι για τα επόμενα αρκετά χρόνια και όχι σε αυτόνομη διαδρομή. Τι εννοούμε;

Ότι οι σκέψεις που ακούγονταν έντονα πριν το Infinity War για εισαγωγή τους στο MCU ίσως να είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας και εκτόξευσης του franchise που κυκλοφορεί και σε μια εν γένει μεταβατική περίοδο για τα μεγάλα στούντιο που έχουν superhero titles στη φαρέτρα τους.

Σε κάθε περίπτωση, όλους εμάς τους fans του X-Men Universe, δε μπορεί παρά να μας στενοχωρεί που το σινεμά δεν μπόρεσε να τους δώσει κάτι επικό σε αυτή τη δεκαετία που το κοινό ήταν ακόμα διατεθειμένο και φρέσκο στα επικά. Πλέον, φαντάζει αργά…