«Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών της νέας δεκαετίας»: Αυτό είναι το φαβορί για τα επόμενα Όσκαρ
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

«Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών της νέας δεκαετίας»: Αυτό είναι το φαβορί για τα επόμενα Όσκαρ

Θα κάνει πρεμιέρα μέσα στο 2020 και ήδη θεωρείται η ταινία που θα σαρώσει τα χρυσά αγαλματάκια του επόμενου έτους...

Στα μέσα των 70s, λίγα χρόνια πριν ντεμπουτάρει στο σινεμά η ιστορική πρώτη «Star Wars» ταινία και μερικά χρόνια μετά την άτυπη μεγάλη «ψυχροπολεμική» Sci Fi σύγκρουση ανάμεσα στο αμερικάνικο «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» και το ρώσικο «Solaris», o θρυλικός Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι είχε ένα μεγάλο όραμα. Ενδιάμεσα των δυο προαναφερθέντων κομβικών στιγμών για το είδος της επιστημονικής φαντασίας, ήταν ο Μεξικάνος σκηνοθέτης που ήθελε να γράψει ιστορία στο genre.

Το όνειρο του Γιοντορόφσκι ήταν να μεταφέρει στο σινεμά ένα από τα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκαν ποτέ: το «Dune» του Φρανκ Χέμπερτ, το διαστημικό έπος που γράφτηκε το 1965 και απέκτησε άπειρους φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο. Ο Γιοντορόφσκι ήθελε να μεταφέρει το ογκοδέστατο βιβλίο του Χέμπερτ στον κινηματογράφο χωρίς εκπτώσεις. Η προεργασία για την ταινία ξεκίνησε, ο Γιοντορόφσκι ήρθε σε συμφωνία με τους Pink Floyd για το σάουντρακ, έδωσε τρελά και παλαβά λεφτά και άπειρες ελευθερίες στον Σαλβαντόρ Νταλί για να υποδυθεί έναν βασικό χαρακτήρα και έγραψε ένα σενάριο που αντιστοιχούσε σε έξι ώρες ταινίας. Πανικοβλημένοι οι παραγωγοί ακύρωσαν το πρότζεκτ άρον-άρον υπό τον φόνο της τρελής αποτυχίας και το όραμα του Γιοντορόφσκι μπήκε στο συρτάρι και μετουσιώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα «What if» του παγκοσμίου σινεμά.

Μερικά χρόνια αργότερα, το «Dune» μεταφέρθηκε στο σινεμά αλλά -δυστυχώς- υπό μορφή ξεπέτας. Οι 700 σελίδες του βιβλίου στριμώχτηκαν μέσα σε 1,5 ώρα ταινίας, η παραγωγή ήταν μέσα στη φτήνια και το αποτέλεσμα υπήρξε μια πραγματική απογοήτευση και δεδομένα η χειρότερη στιγμή στην καριέρα του Ντέιβιντ Λιντς που υποσχέθηκε στον εαυτό του να μην ασχοληθεί ξανά με τόσο εμπορικά είδη. Εν τέλει, η προοπτική μιας μεγαλοπρεπούς και πρωτοκλασάτης κινηματογραφικής μεταφοράς για το «Dune» απέκτησε χαρακτηριστικά όνειρου θερινής νυκτός. Η αντίληψη πως το Sci Fi αριστούργημα του Χέμπερτ είναι μη κινηματογραφίσιμο επικράτησε. Μέχρι πριν περίπου δυο χρόνια…

«Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών της νέας δεκαετίας»: Αυτό είναι το φαβορί για τα επόμενα Όσκαρ

Η ανακοίνωση πως ο Ντένις Βιλνέβ ανέλαβε, 30 και βάλε χρόνια μετά το φιάσκο με την υπογραφή του Λιντς, να μεταφέρει στο σινεμά το «Dune» προκάλεσε τρελές προσδοκίες και μαζικά, παγκόσμια nerdgasm. Ο Βιλνέβ άλλωστε, εκτός από σκηνοθέτης-αποκάλυψη για την δεκαετία των 10s, είναι αυτή τη στιγμή μάλλον και ο ιδανικότερος δημιουργός για μια Sci Fi δημιουργία, αντάξια των προσδοκιών που κουβαλάει το βαρύ σαν ιστορία όνομα του «Dune»: το ανατριχιαστικό «Arrival» του 2016 και το αριστουργηματικό «Blade Runner 2049» του 2017, δυο από τις καλύτερες Sci Fi ταινίες της περασμένης δεκαετίας, έχουν άλλωστε την υπογραφή του Καναδού σκηνοθέτη και οι προσδοκίες ότι με το «Dune» θα κάνει το 3 στα 3 είναι μάλλον εύλογες.

Ο Βιλνέβ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως η ταινία θα αποτελείται από δυο μέρη, τα οποία και θα αφηγούνται ολόκληρη την ιστορία του Χέμπερτ. Το πρώτο μέρος αναμένεται να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα τον Δεκέμβρη του 2020 και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως είναι η πιο πολυαναναμενόμενη ταινία της χρονιάς. Για να το πούμε όπως ακριβώς έχει: δεν κρατιόμαστε, σε αναμμένα κάρβουνα καθόμαστε προκειμένου να το δούμε και το γεγονός ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβρη για να δούμε την ταινία στη μεγάλη οθόνη στέλνει σε δυσθεώρητα ύψη την ανυπομονησία μας.

«Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών της νέας δεκαετίας»: Αυτό είναι το φαβορί για τα επόμενα Όσκαρ

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Τα γυρίσματα της ταινίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ο Βιλνέβ ενδεχομένως να προσθέσει μερικές τελικές πινελιές στο τελικό αποτέλεσμα αλλά σε γενικές γραμμές, η πολυαναναμενόμενη ταινία του είναι έτοιμη. Πρόσφατα έγινε στις ΗΠΑ μια ειδική προβολή για κάτι λίγους τυχερούς παραγωγούς και κριτικούς κινηματογράφου. Αν και υπήρχε όρος ανάμεσά τους να μην υπάρξει κανένα δημόσιο σχόλιο για την ταινία, ορισμένα μικρά σχόλια μέσω Twitter (τα οποία κατέβηκαν μετά από λίγο…) έγιναν. Σε αυτά έγινε λόγος για ένα πραγματικό έπος, για μια ταινία με μεγαλοπρέπεια και λάμψη ισάξια της φήμης του βιβλίου. Το χαρακτηριστικότερο σχόλιο έλεγε πως αυτή η ταινία προορίζεται να γίνει «ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών της νέας δεκαετίας».

Τα Όσκαρ για το 2020 μόλις δόθηκαν αλλά πριν καλά – καλά προλάβει να καταλαγιάσει η φασαρία γύρω από αυτά, στο Χόλιγουντ σιγοψιθυρίζεται πως η ταινία που θα κάνει πάταγο στα Όσκαρ του 2021 θα είναι αυτή του Βιλνέβ. Αναπόφευκτα, η αναμονή είναι στα ύψη.