Το νέο «Game of Thrones»: Η αρχαιοελληνική σειρά του HBO που διαλύει τον ανταγωνισμό
Βρείτε μας στο

Την ώρα που όλος ο κόσμος πανηγυρίζει για το reunion των Friends, το οποίο, να μας συμπαθάτε, θα είναι από τα πιο αδιάφορα πράγματα που έχουν συμβεί, κάποιοι άλλοι κοιτάζουμε με απείρως μεγαλύτερο ενδιαφέρον ένα άλλο πρότζεκτ του HBO.

Ως γνωστόν, το HBO ετοιμάζει την πλατφόρμα του HBO Max, που θα είναι έτοιμη για κυκλοφορία στις ΗΠΑ τον Μάιο.

Στο πλαίσιο αυτής της εισαγωγής του στο streaming με τους όρους που έθεσε πριν 6-7 χρόνια το Netflix, το HBO έχει στα σκαριά τόσο ένα επετειακό επεισόδιο για τα Φιλαράκια, όσο και κάποιες σειρές που παρουσιάζουν υψηλότατο ενδιαφέρον.

Στα δικά μας μάτια η σειρά Κίρκη ή Circe είναι αυτή που συγκεντρώνει την περισσότερη συζήτηση και ελπίδα, αν θέλετε. Ελπίδα γιατί η ελληνική μυθολογία είναι μια δεξαμενή περιεχομένου που προσφέρεται για μεγαλούργημα σε επίπεδο κινηματογραφικής αποτύπωσης, ιδίως ως προς τα εφέ και παραμένει αναξιοποίητη εδώ και καιρό. Το τελευταίο άξιο αναφοράς πόνημα ήταν το sequel των 300, αν δεν μας απατά η μνήμη μας.

Μετά και την απογoήτευση από την τριλογία Clash of the Titans-Immortals-Wrath of the Titans, δεν έχει υπάρξει τίποτα να μας συγκινήσει. Ήρθε και το ακόμα χειρότερο Troy σε BBC και Netflix πριν δύο χρόνια περίπου και το…πικρό έδεσε, γιατί γλυκό δεν ήταν με τίποτα.

Η Κίρκη είναι ένα πρόσωπο που μυθολογικά ενδείκνυται για τρομερά storylines και παραπάνω από μία σεζόν, με το HBO να έχει παραγγείλει 8 επεισόδια στους δημιουργούς Αμάντα Σίλβερ και Ρικ Τζάφα, ένα ζευγάρι σεναριογράφων που έχουν βάλει το χεράκι τους στα Jurassic World, Rise of the Planet of the Apes και στο επερχόμενο live-action Mulan, μεταξύ άλλων.

Μέσα στην ελληνική μυθολογία η Κίρκη μας συστήνεται μέσα από την Οδύσσεια, με την επικράτεια της να είναι ένας από τους σταθμούς που περνάνε ο Οδυσσέας με το πλήρωμα του στην δεκάχρονη περιπλάνησή τους κατά την επιστροφή από το Ίλιον στην Ιθάκη. Καθώς τα πλοία του Οδυσσέα έχουν προσαράξει στην Αιαία, στέλνονται για ανίχνευση του εδάφους πρώτα κάποιοι από τους άντρες, τους οποίους σαγηνεύει η Κίρκη, τους καλεί για δείπνο και τους μετατρέπει σε χοίρους, εκτός από έναν, τον Ευρύλοχο, που προλαβαίνει να ειδοποιήσει τον Οδυσσέα.

Κάποιες μυθολογικές πηγές αναφέρουν πως η Κίρκη ερωτεύεται τον Οδυσσέα ακριβώς επειδή καταφέρνει να ξεφύγει από τα μάγια της, κι αφού επαναφέρει τους άντρες του, περνάνε μαζί ένα διάστημα και καταφέρνει να μείνει έγκυος σε τρεις γιους, για τα ονόματα των οποίων οι απόψεις διίστανται.

Η σειρά βεβαίως θα πατήσει πάνω στην παρουσίαση της ιστορίας της μέσα από το βιβλίο της Μαντελάιν Μίλερ, όπου η Κίρκη βρίσκεται στο επίκεντρο του θυμού των θεών και κατόπιν ορισμένων γεγονότων θα πρέπει να αποφασίσει αν θα σταθεί στο πλάι του Δία ή αν θα υπηρετήσει με τη μαγεία της τους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους περιπλανιέται.

Δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει γνωστά ονόματα σκηνοθετών και καστ, είναι απίθανο να δούμε τη σειρά νωρίτερα από το τέλος του χρόνου. Φυσικά το διακύβευμα εδώ δεν είναι η ταχύτητα, αλλά να κάνει το HBO μια παραγωγή αντάξια της εικόνας που έχουμε όλοι, ακόμα και στο εξωτερικό, για την ελληνική μυθολογία.