Ο Άντι Σέρκις είναι η φωνή που θα αναγνώριζες παντού και πάντα
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Ο Άντι Σέρκις είναι η φωνή που θα αναγνώριζες παντού και πάντα

Μπορεί ένας άνθρωπος να υποδυθεί με την ίδια επιτυχία έναν εξελιγμένο πίθηκο, ένα βασανισμένο τέρας και έναν διαγαλαξιακό τύραννο;

Γράφει ο Μάριος Αγγελέτος

Ο Άντι Σέρκις είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές και το έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές.

Μπορείς ένας ηθοποιός να γίνει γνωστός μόνο από μία λέξη; Ή μάλλον από έναν ήχο; Η απάντηση είναι ναι. «Γκόλουμ», μία λέξη που όταν την άκουγες για πρώτη φορά ανατρίχιασες. Ένα πλάσμα πέρα για πέρα βασανισμένο, με τη αγάπη του για το «πολύτιμό» του δαχτυλίδι να έχει οδηγήσει στην αρχή στην καταστροφή του και τέλος στον ίδιο του τον θάνατο.

Ο Σέρκις ενσάρκωσε τον Σμίγκολ, ή Γκόλουμ, στον μαγικό κόσμο του Τόλκιν στις ταινίες του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», όπως και στο «Χόμπιτ» πολλά χρόνια αργότερα. Μπορεί ποτέ το αληθινό του πρόσωπο να μην φάνηκε σε καμία από τις ταινίες, όμως η απόκοσμη φωνή και οι κραυγές του Γκόλουμ θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στην μνήμη όσων έχουν παρακολουθήσει τις ταινίες. Μετά από χρόνια αποκάλυψε ότι το Γκόλουμ ποτέ δεν έφυγε από μέσα του, ήταν κάτι που πάντα θα έχει μαζί του. Κάτι που τον βοήθησε άλλωστε όταν χρειάστηκε να τον ενσαρκώσει ξανά, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά.

Ο Άντι Σέρκις είναι η φωνή που θα αναγνώριζες παντού και πάντα

Άραγε πόσο εύκολο είναι να κάνει μία στροφή 180 μοιρών, και από ένα τέρας να υποδυθείς έναν χαρακτήρα σε παιδικές ιστορίες; Μάλλον αρκετά εύκολο για τον Άγγλο, ο οποίος «έδωσε» το 2011 την φωνή του στον πιστό φίλο του Τεν Τεν, Κάπτεν Χάντοκ, στην μεταφορά του παιδικού ήρωα πολλών γενιών στην μεγάλη οθόνη. Η εικόνα του μέθυσου, γκαφατζή, αλλά και παράλληλα αξιαγάπητου Χάντοκ, ξύπνησε πολλές αναμνήσεις, με τον Σέρκις να τα καταφέρνει και με το παραπάνω να ενσαρκώσει τον ήρωα του Ζορζ Ρεμί.

Παρ’ όλα αυτά δεν ήταν η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να δώσει την φωνή του σε ένα παλαιότερο χαρακτήρα, αυτή την φορά πολύ πιο ιδιαίτερου. Το 2014 στην «Αυγή του Πλανήτη των Πιθήκων», στο remake της ταινίας του 1968, έδωσε την φωνή του στον Σίζαρ, έναν εξελιγμένο χιμπατζή που ηγείται την μεγάλη εξέγερση των πιθήκων, εν μέσω μίας πανδημίας.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Μέσα σε βάθος τριών ταινιών δείχνει την εικόνα ενός χαρακτήρα, ο οποίος είναι φυσικός ηγέτης, κοιτάζει πάντα το καλό του λαού του, χωρίς ωστόσο να χαρίζεται στους ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να βλάψουν τον ίδιο και την οικογένεια του. Ενδιάμεσα πέρασε και στο σύμπαν δύο πολύ διάσημων franchise ταινιών.

Ο Άντι Σέρκις είναι η φωνή που θα αναγνώριζες παντού και πάντα

Αρχικά τον είδαμε να υποδύεται τον Γιουλίσις Κλο στους «Εκδικητές: Εποχή του Ούλτρον» και στον «Μπλακ Πάνθερ», απατεώνα, κλέφτη και διακινητή στην μαύρη αγορά. Μπορεί ο ρόλος του να μην ήταν τόσο μεγάλος όσο σε άλλες ταινίες, ωστόσο η τρέλα του χαρακτήρα του και η οξυδέρκεια του, έδειξε ότι δεν χρειάζεται πάντα πολύ χρόνο για να δείξεις το ταλέντο σου.

Στην συνέχεια κλήθηκε να «γεμίσει» τα παπούτσια των Νταρθ Βέιντερ και αυτοκράτορα Πάλπατιν ως Ανώτατος Ηγέτης Σνοκ, αόρατος ηγέτης του Πρώτου Τάγματος και στην πραγματικότητα ανδρείκελο του ίδιου του αυτοκράτορα, ο οποίος ήταν ακόμα ζωντανός.

Ενώ είχε δημιουργηθεί μεγάλο μυστήριο γύρω από την πραγματική δύναμη και τον ρόλο του Σνοκ, τελικά αποδείχθηκε από τον τρόπο που τον «ξεφορτώθηκαν», πως ήταν τίποτα παράπονα από βιτρίνα του Πάλπατιν. Μάλιστα ο Σέρκις δήλωσε πως ήταν ο πρώτος ρόλος, στον οποίο δεν ήξερε πώς θα είναι η τελική εικόνα του χαρακτήρα του, καθώς του το κρατούσαν ως μυστικό.

Ο Άντι Σέρκις είναι η φωνή που θα αναγνώριζες παντού και πάντα

Ο ίδιος δεν δείχνει όμως να περιορίζεται μόνο στην ηθοποιία, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει πολλά βήματα και πίσω από την κάμερα. Στις δύο τελευταίες ταινίες «Χόμπιτ» λειτούργησε μάλιστα και ως βοηθός σκηνοθέτη, ενώ το 2011 δημιούργησε την δική του εταιρία παραγωγής με όνομα «The Imaginarium Studios».

Το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης έγινε το 2017 με το «Breathe», με την ταινία να λαμβάνει μέτριες κριτικές και να έχει απώλειες ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν έδειξε να πτοείται σε καμία περίπτωση, αφού έκατσε πάλι στην θέση του σκηνοθέτη για το «Μόγλης: Ο θρύλος της ζούγκλας» το 2018, ενώ υποδύθηκε και τον Μπαλού, πιστό φίλο και προστάτη του Μόγλη.

Ωστόσο η μεγάλη ευκαιρία για τον ίδιο βρίσκεται πλέον μπροστά του, καθώς αποφασίστηκε να είμαι αυτός που θα σκηνοθετήσει το «Venom 2», με πρωταγωνιστή τον Τον Χάρντι. Η τεράστια παραγωγή των Columbia και Marvel μπορεί να αποδειχθεί η ευκαιρία για τον Άγγλο, εκτός από ηθοποιός, να εδραιωθεί πλέον και ως ικανός σκηνοθέτης.