Θα μας πάρει τα μυαλά: Η ταινία που περιμένουμε πως και πως όταν επιτέλους, ανοίξουν τα σινεμά
Βρείτε μας στο

Ανάμεσα στις πολλές αναταραχές που προκάλεσε η εμφάνιση της πανδημίας στις ζωές μας, ήταν και εκείνη που είχε να κάνει με το σινεμά τις ταινίες που περιμέναμε πως και πως να δούμε. Διότι μπορεί το σοκ του απότομου εγκλεισμού μέσα στα σπίτια μας να συνδυάστηκε με τη μία θέαση ταινίας μετά την άλλη, μπορεί το Netflix και οι άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες να έζησαν στιγμές δόξας, αλλά όπως και να το κάνουμε, όλα αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν τη λαχτάρα αναφορικά με τις ταινίες που έρχονται προσεχώς και που μετράμε αντίστροφα να τις δούμε.

Ευτυχώς πάντως, αν και δεκάδες ταινίες άλλαξαν ημερομηνία εξόδου στα παγκόσμια σινεμά, αν και η μια αναβολή ερχόταν μετά την άλλη σαν ντόμινο, η πιο πολυαναναμενόμενη ταινία της χρονιάς δεν άλλαξε ημερομηνία πρεμιέρας. Και με δεδομένο πως στις αρχές Ιουνίου ανοίγουν εκ νέου τα σινεμά και άρα θα παίζονται ταινίες για όλο το καλοκαίρι, μάλλον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως στις 15 Ιουλίου, οπότε και γίνεται και η πρεμιέρα μιας ταινίας που την περιμένουμε με την αγωνία στα ύψη, θα βρισκόμαστε σε μια κινηματογραφική αίθουσα.

Μιλάμε φυσικά για την νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν και η αλήθεια είναι πως κάπου εδώ θα μπορούσε να τελειώσει κάθε επιπλέον εξήγηση. Ζούμε σε κινηματογραφικές εποχές άλλωστε που ελάχιστοι δημιουργοί του Χόλιγουντ μπορούν να συνδυάζουν μια πιο εγκεφαλική και σκεπτόμενη ματιά με μια ξεκάθαρα μπλοκμπάστερ αισθητική και ο Νόλαν είναι ένας από αυτούς. Απόλυτα δικαιωματικά, κάθε φορά που ο τύπος κυκλοφορεί μια νέα ταινία, είναι λόγος να περιμένουμε πως και πως.

Η ταινία που από τώρα ξέρουμε πως θα δούμε μόλις την πρώτη μέρα της προβολής της και φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Νόλαν, είναι το «Tenet» και βλέποντας το trailer που βγήκε στη δημοσιότητα πριν κάτι μήνες, είναι απόλυτα ξεκάθαρο: όλο το κινηματογραφικό στιλ που αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν του Βρετανού σκηνοθέτη βρίσκεται εκεί. Φυσικά, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά που ο Νόλαν βγάζει ταινία, λεπτομέρειες όσον αφορά την πλοκή όχι απλά δεν ξέρουμε, αλλά το ίδιο το trailer φροντίζει να μας προκαλέσει περισσότερα ερωτήματα παρά να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Σε πολύ γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα φιλμ που τιμά την παράδοση των ταινιών Τζέιμς Μποντ, έχει έντονο το στοιχείο του κατασκοπικού είδους αλλά ταυτόχρονα, είναι εμβολιασμένο με ένα fantasy στοιχείο. Πρόκειται μάλλον για μια κατασκοπική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και αν αναλογιστεί κανείς πόσο ελκυστικός συνδυασμός είναι αυτός αλλά και το γεγονός ότι υλοποιείται δια χειρός Νόλαν, δεν χρειάζεται και πολύ για να ενθουσιαστεί.

Ήδη οι φήμες αναφορικά με το περιεχόμενό της δίνουν και παίρνουν σε όλο το διαδίκτυο. Άλλοι λένε πως πρόκειται για μια κρυφή Τζέιμς Μποντ ταινία, άλλοι πως πρόκειται για μια ιστορία που εξελίσσεται στο σύμπαν του «Inception», ταινία του 2010 του Νόλαν που έχει παρόμοια αισθητική, και θα αποκαλυφθεί κατά τη διάρκειας της ταινίας πως πρόκειται για σίκουελ. Γνωρίζοντας πάντως τον κύριο Νόλαν, μάλλον τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Είναι με τις εκπλήξεις μεν, αλλά δεν είναι του στιλ του τέτοια κόλπα.

Το «Tenet» μάλλον θα είναι μια αυτόνομη δημιουργία προορισμένη να παίξει με το μυαλό μας και να της πούμε και ευχαριστώ. Αυτό κάνει άλλωστε με συνέπεια εδώ και δυο δεκαετίες ο Κρίστοφερ Νόλαν και για μια ακόμα φορά, ανυπομονούμε.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της