Space Force: Πώς γίνεται μια καλή κωμωδία να απογοητεύσει και να «κατακεραυνωθεί» από τους κριτικούς;
Βρείτε μας στο

Καλώς ή κακώς το μάρκετινγκ που γίνεται σε ένα προϊόν δημιουργεί συγκεκριμένες προσδοκίες. Κι όταν αυτές δεν επαληθεύονται, τότε η εικόνα του προϊόντος γίνεται πολύ πιο άσχημη από την πραγματικότητα.

Αν κάποιος σου πουλήσει ένα προϊόν λέγοντας σου πως δίνει 3 επιπλέον χρόνια ζωής και θεραπεύει την φαλάκρα, αλλά το δεύτερο είναι ψέμα, τότε δεν πρόκειται να σε νοιάξει που θα ζήσεις 3 χρόνια παραπάνω. Θα σε ενοχλήσει που είσαι ακόμα χωρίς μαλλιά και σε έπιασαν κορόιδο.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τη σειρά Space Force που είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή στην πλατφόρμα του Netflix. Στιβ Καρέλ πρωταγωνιστή είδαν όλοι, Γκρεγκ Ντάνιελς στην παραγωγή και το σενάριο είδαν όλοι, σκηνικό The Office σε εκδοχή διαστημική ήταν η υπόσχεση στον τρόπο που πλασαρίστηκε και βάσει αυτού, απέτυχε. Απέτυχε όμως στον συγκεκριμένο στόχο, όχι ως σόου γενικά.

Το The Office πάτησε πάνω σε μια βαρετή συνθήκη και χρησιμοποίησε το χιούμορ σε κάθε χαρακτήρα ώστε η σειρά να γίνει μια laugh out loud sitcom. Πώς ήταν το Ρετιρέ; Ακριβώς αυτό, αλλά καμία απολύτως σχέση, γιατί το The Office είχε χιούμορ.

Αντιθέτως, το Space Force θεώρησε πως έχει αρκετά δυνατό premise και δεν χρειάζεται να τραβήξει από τα μαλλιά τα κωμικά στοιχεία για να πετύχει. Είναι κι αυτός ένας δρόμος πάνω στον οποίο έχουν πετύχει κι έχουν αποτύχει σειρές. Όπως κάθε επιλογή, έχει κέρδη και έχει και απώλειες. Δεν είναι σίγουρα λόγος για να φτάσει κανείς στο συμπέρασμα πως, αφού δεν πέτυχε με την ίδια ένταση αυτό το premise όσο η δομή των χαρακτήρων στο Office, το Space Force δεν βλέπεται.

Κάτι τέτοιο γράφουν οι κριτικοί στα μεγάλα μέσα της Αμερικής από το μεσημέρι της Παρασκευής, ίσως γιατί είναι μαθημένοι σε κάτι διαφορετικό και κυρίως γιατί είναι δεσμευμένοι από τις προσδοκίες τους.

Ναι, το Space Force δεν είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία. Ποντάρει στην πλοκή και στο ότι θα έχει απήχηση στην αμερικανική κοινωνία μιας και σατιρίζει με το γάντι την διαχείριση Τραμπ ως προς την Διαστημική Υπηρεσία, με τις ομοιότητες να είναι πολλές. Πάλι όμως υπάρχουν αρκετά αστείες στιγμές, ο Στιβ Καρέλ διαπλέκει αυτή τη φορά και κάπως πιο δραματικές προεκτάσεις του για να στήσει έναν διοικητή, ενώ ιδιαίτερη είναι η συμβολή του Τζον Μάλκοβιτς στο ρόλο ενός επιστήμονα με έντονο το νερντ στοιχείο, ιδίως ως προς την προφορά και την σωματική κίνηση.

10άρι με τεχνική και φαρμακερό αριστερό: Ο Έλληνας που εντυπωσίασε Σίτι, Μίλαν και Άγιαξ ίσως είναι το επόμενο asset της Εθνικής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 10άρι με τεχνική και φαρμακερό αριστερό: Ο Έλληνας που εντυπωσίασε Σίτι, Μίλαν και Άγιαξ ίσως είναι το επόμενο asset της

Είναι μια αλήθεια πως η σειρά φαίνεται να έχει σημεία όπου το γκάζι δεν πατιέται, αλλά αυτό δεν λέει απαραίτητα πολλά για τη σειρά. Λέει αρκετά και για το είδος κωμωδίας στο οποίο είμαστε συνηθισμένοι και στο τι γούστα έχει ο καθένας. Αν είσαι φανατικός με το χιούμορ του Office ή του Brooklyn Nine Nine, τότε το Space Force δεν θα σου αρέσει καθόλου, όσο κι αν σου αρέσει ο Καρέλ.

Αν πάλι είσαι φαν σειρών όπως το Arrested Development, τότε είναι πιθανό να δεις πολύ ευχάριστα το Space Force, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα φτάσεις και στο άλλο άκρο να το υπεραποθεώσεις.

Η σειρά πάντως θα έχει και δεύτερη σεζόν, με το Netflix να ποντάρει προφανώς στο ότι οι δημιουργοί θα αυξήσουν κάπως το volume των ξεκαρδιστικών στιγμών και των χιουμοριστικών punchlines.