Lovecraft Country: Ίσως η πιο υποσχόμενη νέα σειρά του καλοκαιριού
Σειρές - Ταινίες

Lovecraft Country: Ίσως η πιο υποσχόμενη νέα σειρά του καλοκαιριού

Θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο και έχει στην παραγωγή ζηλευτά ονόματα.

Το ποιος είναι ο Λάβκραφτ και ποια η σημασία των έργων του για τον κόσμο του horror fiction, δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς, που στο κάτω κάτω δεν μας λες και απόλυτους γνώστες του είδους.

Αρκεί να ρωτήσει κανείς ανθρώπους που παθιάζονται με αυτή τη λογοτεχνία και θα καταλάβει.  Όλοι μας πάνω κάτω γνωρίζουμε τον Κθούλου και τα «καινά δαιμόνια» που εισήγαγε με την γραφή του ο Λάβκραφτ, αν και στην πορεία των ετών, με πιο καθαρή ματιά, έγινε εμφανές πως ο Λάβκραφτ είχε έντονες ρατσιστικές αντιλήψεις, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι ποια η αξία μιας τέτοιας κρίσης για έναν άνθρωπο που μεγάλωσε σε εποχή που δεν υπήρχε η λέξη ρατσισμός και η υποτίμηση των μαύρων θεωρείτο φυσιολογική. Οπότε όταν ο τίτλος μιας σειράς φέρει το επώνυμό του, δεν μπορεί παρά να μας ιντριγκάρει και να μας «αναγκάσει» να την δούμε.

Δέκα ημέρες πριν, θα μπορούσαμε να συζητάμε για αρκετές αράδες για τον μεταφυσικό τρόμο που μας προϊδεάζει το trailer ότι θα έχει η σειρά και να επιχειρούμε να βρούμε συσχετισμούς  με τη μυθολογία του Λάβκραφτ ή με το βιβλίο του Ματ Ραφ από το οποίο εμπνεύστηκαν οι παραγωγοί τη σειρά.

Όμως κάθε έργο τέχνης, ιδίως μια σειρά ή μια ταινία που είναι πρωτίστως της στιγμής, της εποχής που κυκλοφορούν και δεν απλώνονται όπως οι πίνακες ή άλλες παραστατικές τέχνες, φωτίζεται από την ίδια την εποχή του. Δεν διαβάζεται μόνο ως δημιούργημα της στιγμής, όμως η ανάγνωση του σε μία στιγμή δύσκολα επαναλαμβάνεται.

Με τον Τζόρνταν Πιλ να βρίσκεται στην παραγωγή και το trailer να μας αποκαλύπτει πολλά στοιχεία από την ανθολογία του στο horror, δηλαδή από το Get Out και το Us, το Lovecraft Country είναι μια σχηματική απεικόνιση της ιστορικής διαδρομής των κοινωνικοπολιτικοοικονομικών συνθηκών της ζωής των μαύρων στις ΗΠΑ, με επίκεντρο την περίοδο Τζιμ Κρόου, τότε που ίσχυε δηλαδή ο διαχωρισμός στις νότιες πολιτείες.

Κεντρική φιγούρα ο απόμαχος Άττικους Φρίμαν – διόλου τυχαία επιλογή επωνύμου – που, έχοντας επιστρέψει από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, εισάγεται μετά της φίλης του και του θείου του σε ένα ταξίδι τόπων σε όλη την έκταση των ΗΠΑ, όπου μέσα από τα μάτια τους γίνεται μια καταγραφή της θέσης των μαύρων στην κοινωνία, καθώς αναζητούν τον αγνοούμενο πατέρα του. Μια καταγραφή που δεν έχει ντοκιμαντερίστικη υφή, αλλά μια horror αφηγηση με πολλά μεταφυσικά στοιχεία και μεταφυσικές εμπειρίες των πρωταγωνιστών να αναδύονται.

Με λίγα λόγια, ο ρατσισμός αποτυπώνεται μέσα από το πλαίσιο μιας λαβκραφτιανής οπτικής, που ούτως ή άλλως ήταν σφόδρα ρατσιστική

Η ατμόσφαιρα που μας δείχνει το trailer, μοιάζει απολύτως πειστική και σίγουρα προκαλεί αγωνία στους φαν του horror και αξίζει να αναφερθεί πως εκτός από τον Πιλ, στο κομμάτι της παραγωγής είναι και ο Τζ. Τζ. Έιμπραμς, μα κυρίως η Μίσα Γκριν, που έχει ήδη ένα παράσημο κυριολεκτικής αφήγησης στο κομμάτι της μαύρης Ιστορίας με τη σειρά Underground που μας μετέφερε στην εποχή της δουλείας – η πρωταγωνίστρια Τζέρνι Σμόλετ ήταν άλλωστε και πρωταγωνίστρια στο Underground.

Η σειρά αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Αύγουστο, κι ειλικρινά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια εικόνα θα έχει ως τότε, πού θα έχει οδηγηθεί-καταλήξει η σημερινή κατάσταση και τι αντοχές θα έχει ο μέσος τηλεθεατής για να συνεχίσει μια τόσο επιτακτική κουβέντα.