«Θα προκαλέσει παγκόσμια συζήτηση»: Το νέο σίριαλ του Netflix θέλει να ταράξει τα νερά για τα καλά
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

«Θα προκαλέσει παγκόσμια συζήτηση»: Το νέο σίριαλ του Netflix θέλει να ταράξει τα νερά για τα καλά

Ένα πολιτικό θρίλερ έξι επεισοδίων από την Αυστραλία αναμένεται να γίνει μια από τις πιο πολυσυζητημένες δημιουργίες του καλοκαιριού.

Είναι αναμφισβήτητο και όσες φορές και αν ειπωθεί παραμένει εύστοχο: ζούμε την χρυσή εποχή της τηλεόρασης, την εποχή όπου μεγάλα και πρωτοκλασάτα ονόματα του κινηματογράφου «μεταναστεύουν» στην μικρή οθόνη διότι πλέον έχει να ζηλέψει τίποτα από το κινηματογραφικό πανί.

Το τελευταίο δείγμα περί αυτού είναι η συνεργασία της Κέιτ Μπλάνσετ με το Netflix για ένα μίνι σίριαλ που όπως όλα δείχνουν θα κάνει σούπερ πάταγο μέσα στο καλοκαίρι.

Ο λόγος για το λεγόμενο «Stateless», το οποίο αποτελεί προσωπικό στοίχημα της Μπλάνσετ, η οποία επέστρεψε στην γενέτειρά της, την Αυστραλία προκειμένου να γυρίσει το συγκεκριμένο σίριαλ, στο οποίο μάλιστα έχει και έναν μικρό πλην χαρακτηριστικό ρόλο.

Η σειρά, που αποτελείται από μόλις έξι επεισόδια, έχει ήδη παιχτεί στην Αυστραλία και στο Netflix θα κάνει πρεμιέρα στις 8 Ιουλίου. Ήδη ωστόσο έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη και συνοδεύεται από τρελές προσδοκίες.

Η υπόθεση του «Stateless» βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Κορνίλια Ράου, μιας αεροσυνοδού με έντονα τα πρώτα σημάδια ψυχικής νόσου, η οποία τον Μάιο του 1998, ενώ βρισκόταν σε άδεια τεσσάρων μηνών από τη δουλειά της και έκανε διακοπές, έμπλεξε με μια αίρεση του Σίδνεϊ που ονομάζεται Κένζα.

Η Ράου κατάφερε να δραπετεύσει από την αίρεση, ωστόσο πολύ σύντομα βρέθηκε σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην ενδοχώρα της Αυστραλίας, όπου και γνώρισε και αλληλεπίδρασε καθοριστικά με τρεις ανθρώπους: έναν Αφγανό πρόσφυγα, έναν νεαρό πατέρα παγιδευμένο σε αδιέξοδο και έναν γραφειοκράτη στα πρόθυρα ενός εθνικού σκανδάλου.

 

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Μπορεί το βασικό στόρι της σειράς να έχει να κάνει με μια ιστορία που έλαβε χώρα πάνω από είκοσι χρόνια πριν, ωστόσο γίνεται κατανοητό από το (ομολογουμένως εντυπωσιακό trailer) πως η σειρά στοχεύει στο να αποτελέσει έναν σύγχρονο κοινωνικό σχολιασμό αναφορικά με τη συγκυρία γύρω από το προσφυγικό ζήτημα: ο καθορισμός της δυτικής πραγματικότητας από τα προσφυγικά κύματα ανθρώπων και η εδραίωση χώρων για αυτούς, που πολιτικά ορθά ονομάζονται δομές φιλοξενίας αλλά επί της ουσίας είναι πραγματικά στρατόπεδα, μοιάζει να μπαίνει στο στόχαστρο του «Stateless» και να γίνεται ο βασικός κοινωνικός καμβάς πάνω στο οποίο ξεδιπλώνεται η πλοκή ενός θρίλερ.

Το έχουν παραδεχθεί άλλωστε και οι ίδιοι οι δημιουργοί του. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή τους, οι Κέιτ Μπλάνσετ, Τόνι Άιρες και Ελίσα Μακ Κρίντι τόνισαν:

«Το Stateless ήταν ένας μακροχρόνιος στόχος μας και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι από το γεγονός πως θα προσεγγίσει ένα διεθνές κοινό μέσω Netflix. Τα θέματα που εξετάστηκαν στη σειρά είναι παγκόσμιας σημασίας, αλλά έχουν αγνοηθεί συστηματικά και κάθε συζήτηση αναφορικά με αυτά καλύπτεται από φόβο και παραπληροφόρηση. Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η σειρά θα δημιουργήσει μια παγκόσμια συζήτηση γύρω από τα συστήματά προστασίας των συνόρων και τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα μας έχει επηρεαστεί από αυτά».

 

 

Δεν χρειάζονται παραπάνω επιχειρήματα. Για την ακρίβεια, αρκούσε απλά το trailer για να μας κάνει να ψηθούμε άγρια γύρω από την έλευση του «Stateless».

Ωστόσο, η φιλοσοφία των δημιουργών του και ο τρόπος ξεδίπλωσης του σκεπτικού τους είναι μια ακόμα ώθηση να το περιμένουμε πως και πως: τα πολιτικά θρίλερ είναι πάντα ενδιαφέροντα όταν γίνονται καλά αλλά όταν φιλοδοξούν και να αποτελέσουν σχολιασμούς, πρόκειται για είδος με μεγάλες δυνατότητες.