Ζει περίεργες στιγμές ο καπιταλισμός τα τελευταία δέκα και βάλε χρόνια. Το σύστημα που κάποτε έμοιαζε να είναι ο μονόδρομος των κοινωνιών παγκοσμίως, φαίνεται πως απέχει πολύ από το να είναι το ιδανικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που διαρκώς προκύπτουν δημιουργίες κριτικού τύπου όσον αφορά το πως λειτουργεί το σύστημα, το πως συσσωρεύονται κέρδη, το πως παράγεται μαζική υπεραξία. Μπόλικες τέτοιες σειρές και ταινίες με αυτό το ύφος έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Αλλά, να την πούμε την αμαρτία μας, τόσο διεισδυτική κριτική όσο το «Dirty Money» δεν έχουμε ξαναδεί.
Πρόκειται για ένα σίριαλ-ντοκιμαντέρ του Netflix, που έκανε ντεμπούτο στη συνδρομητική online πλατφόρμα στις αρχές του 2018 και έκανε κόσμο και κοσμάκη να παραμιλάει με αυτά που έδειχνε. Δεν είναι τυχαίο πως το «Dirty Money» αποτελεί ένα από τα ελάχιστα προγράμματα που έχουν συγκεντρώσει σκορ 100% στο Rotten Tomatoes, κάτι μάλιστα που παραμένει αμετάβλητο και μετά τη δεύτερη σεζόν του.
Πρόκειται για δυο κύκλους, που αποτελούνται από έξι επεισόδια ο καθένας και κάθε ένα από τα επεισόδια καταπιάνονται με τον σκοτεινό κόσμο του χρήματος, με το πως προκύπτουν αμύθητες περουσίες και κυρίως, το πως το να βγάλεις άπειρα λεφτά και να εξασφαλιστείς για όλη σου τη ζωή έχει ως βασική προϋπόθεση ότι κάποιοι άλλοι θα πρέπει να τα στερηθούν και μάλιστα, με πολύ επιθετικούς όρους.
Πρωτοστάτης των ερευνών αλλά και παραγωγός (το «κεφάλι» με άλλα λόγια) είναι ο δημοσιογράφος Άλεξ Γκίμπνεϊ, βραβευμένος με Όσκαρ στο παρελθόν και φημισμένος στις ΗΠΑ για το πόσο βαθιά «σκάβει» στις έρευνες που κάνει και το πόσοι πολλοί έχουν τσαντιστεί μαζί του. Ο Γκίμπνεϊ -η «αδερφή ψυχή» του Τζούλιαν Ασάνζ όπως εύστοχα έχει αποκληθεί- μέσα από το εξαιρετικό «Dirty Money» κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο: ακολουθεί το χρήμα, ξεσκεπάζει την πορεία του και εν τέλει αποδεικνύει πως είναι αδύνατο να μείνει καθαρό, είναι -αντίθετα- νομοτελειακό να γίνει βρώμικο.
Πως οι μεγάλες πολυεθνικές ξεπλένουν λεφτά; Με ποιες από αυτές νταλαβερίζονται τα καρτέλ ναρκωτικών. Ποιες οργανωμένες θρησκείες και οι εκκλησίες τους είναι μπλεγμένες σε όλη αυτή την ιστορία; Αλλά και άλλες πολλές θεματικές περνάνε από το στόχαστρο του «Dirty Money»: οικονομικοί δολοφόνοι, δάνεια – απάτες που στόχο έχουν να παραπλανήσουν τους ανθρώπους και να τους φάνε τα λεφτά, στημένοι έλεγχοι για τις εκπομπές καυσαερίων, τοξικά πλαστικά, τραπεζικά σκάνδαλα, κτηματομεσιτικές κομπίνες, ακόμα και μια αποκάλυψη για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ (στο με διαφορά καλύτερο επεισόδιο και των δυο σεζόν), μπαίνουν στο στόχαστρο του Γκίμπνεϊ και του ντοκιμαντέρ του.
Με την πρώτη και τη δεύτερη σεζόν να έχουν σαρώσει εκμεταλλευόμενες στο έπακρο την δημιουργική ελευθερία των δημιουργών που δίνει το εξασφαλίζει το Netflix, το «Dirty Money» ανανεώθηκε και για τρίτη σεζόν και δεν μπορούμε να κρατηθούμε για το ντεμπούτο της. Πρόκειται άλλωστε -να το ξαναπούμε- για το show που εδώ και δυο σεζόν απολαμβάνει ένα καταπληκτικό 100% στο Rotten Tomatoes! Γενικότερα, όποιος θέλει να δει κάτι πολύ ουσιαστικό, που να μην κάνει ποτέ κοιλιά και ταυτόχρονα, είναι εθιστικό, απλά ας τσεκάρει αυτό το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ: θα τον καθορίσει τόσο πολύ που θα «καταπίνει» το ένα επεισόδιο μετά το άλλο.