«Εφάμιλλο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»: Ένα θρυλικό βιβλίο έρχεται (επιτέλους) στην οθόνη
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

«Εφάμιλλο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»: Ένα θρυλικό βιβλίο έρχεται (επιτέλους) στην οθόνη

Για χρόνια υπήρξε διακαής πόθος του Χόλιγουντ αλλά ποτέ δεν προχώρησε.

Πάνε πια οι εποχές που ακούγαμε για fantasy δημιουργίες, οι οποίες είχαν να κάνουν με μετα-Αποκαλυπτικά περιβάλλοντα, με μια μελλοντική Γη όπου το ανθρώπινο είδος έχει πρόβλημα επιβίωσης, όπου ο πλανήτης έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο, άδειο τοπίο με ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους, και στο άκουσμα όλων αυτών γουστάραμε. Η πανδημία του κορωνοϊού μας έχει κάνει να σκεφτόμαστε πιο «σκοτεινά», στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει η πιθανότητα πως όλα αυτά ίσως να μην περιορίζονται στον τομέα του Φανταστικού, αντί να απολαμβάνουμε τέτοια σενάρια πλέον τα ψιλοφοβόμαστε.

Ίσως υπό μια έννοια λοιπόν, η live action μεταφορά του θρυλικού «The Stand» του Στίβεν Κινγκ να έρχεται την καταλληλότερη στιγμή. Σε μια στιγμή που απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις ενεργοποιείται το ανθρώπινο δέος και όχι η βαρεμάρα για αναμασημένες ιδέες της ποπ κουλτούρας. Το «The Stand» άλλωστε αποτελεί από μόνο του ένα υλικό που μόνο δέος του αναλογεί να το συνοδεύει. Ο ερχομός του στους τηλεοπτικούς μας δέκτες τον προσεχή Δεκέμβρη θα ήταν λόγος ενθουσιασμού. Σε αυτή τη συγκυρία, με το «The Stand» να είναι πιο επίκαιρο και να μοιάζει πιο προφητικό από ποτέ, είναι λόγος αναμονής για την ενεργοποίηση δέους μεγάλων διαστάσεων.

Τοποθετημένο σε έναν κόσμο, ο οποίος έχει πληγεί από μια θανατηφόρα πανδημία που προκάλεσε μεταλλαγμένο στέλεχος ιού της γρίπης και όπου μια βιβλικών διάστασεων, αισθητικής και φιλοσοφίας σύγκρουση ανάμεσα στο Καλό και το Κακό αναμένεται να καθορίσει την τύχη του, το «The Stand» θεωρείται από πολλούς το καλύτερο που βιβλίο που έγραψε ποτέ ο Στίβεν Κινγκ και για χρόνια υπήρξε μεγάλο απωθημένο του Χόλιγουντ καθώς αν εξαιρεθεί μια απίστευτη αδύναμη και πρόχειρη τηλεοπτική του μεταφορά, θεωρήθηκε αδύνατο να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

Όταν έχουμε δει βέβαια τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» να γίνεται κινηματογραφική τριλογία, το να θεωρείται αδύνατο να μεταφερθεί το οτιδήποτε στο σινεμά μοιάζει άστοχο. Είναι δεδομένο ωστόσο πως μόνο υπό μορφή συνεχειών θα μπορούσε να γυριστεί το «The Stand». Και αφού τα στούντιο του Χόλιγουντ, για αδιευκρίνιστους λόγους δεν ψήθηκαν ποτέ να πριμοδοτήσουν μια τριλογία βασισμένη στο εν λόγω βιβλίο του Κινγκ, όλες οι προσπάθειες, με χαρακτηριστικότερη όλων μια του Μπεν Άφλεκ, έπεσαν στο κενό.

Τα εννιά επεισόδια από τα οποία θα αποτελείται το τηλεοπτικό «The Stand», μια εννιάωρη εξιστόρηση με άλλα λόγια, είναι μάλλον η ιδανική μορφή για τη live action μεταφορά της ιστορίας. Η σύγκριση με τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» άλλωστε δεν είναι ακριβώς τυχαία: υπήρξε βασική επιδίωξη του Στίβεν Κινγκ η δημιουργία ενός βιβλίου με τη βαρύτητα και κατ’ επέκταση τον όγκο του έπους του Τόλκιν. Το 1978 μάλιστα που το τελείωσε, ο εκδοτικός οίκος θεώρησε πως οι 1450 σελίδες του θα το καταδίκαζαν σε εμπορική αποτυχία και απαίτησε από τον Κινγκ να «ψαλιδίσει» ένα κομμάτι του περιεχομένου του.

Απρόθυμα, ο Κινγκ μείωσε το περιεχόμενο του βιβλίου στις χίλιες σελίδες αρνούμενος να κόψει έστω και μια σελίδα παραπάνω και το 1990, 12 χρόνια μετά την αρχική του έκδοση, ο Κινγκ εξέδωσε την uncut εκδοχή της δημιουργίας του και οι 1450 σελίδες προκάλεσαν ίλιγγο στους αναγνώστες και τόνους ηδονής για τον συγγραφέα που είδε επιτέλους το μεγάλο του όραμα να βρίσκεται στα ράφια ολοκληρωμένο, όπως ακριβώς ο ίδιος το είχε φαντασιωθεί.

Φυσικά, για να βρει την live action μεταφορά που του αναλογούσε έπρεπε να περάσουν ακόμα παραπάνω χρόνια – κοντά στα 30 (είπαμε: η καλτ μίνι σειρά του 1994 δεν πιάνεται). Η λογική λέει πως την βρήκε αλλά η οριστική απάντηση θα δοθεί τον προσεχή Δεκέμβρη στις τηλεοπτικές μας οθόνες…

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της