Dune: Καλώς ορίσατε στο μεγαλύτερο (;) έπος του σινεμά των τελευταίων ετών
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Dune: Καλώς ορίσατε στο μεγαλύτερο (;) έπος του σινεμά των τελευταίων ετών

Το πρώτο επίσημο trailer δημιουργεί προσδοκίες που δεν θυμόμαστε να έχει προκαλέσει άλλη ταινία στο πρόσφατο παρελθόν.

Έχει να συμβεί σίγουρα από το Star Wars Force Awakens. Ενδεχομένως, αν τα βάζαμε σε ένα ισοζύγιο, να έγερνε η πλάστιγγα προς την μεριά του Dune.

Όπως καταλάβατε, μιλάμε για την ταινία με την οποία ο Ντενί Βιλνέβ έχει αναλάβει να απευθυνθεί με μεγαλοπρέπεια στο όραμα του Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι και να κλείσει, με τρόπο υπέρμετρα ικανοποιητικό, τον κύκλο ενός μύθου που υπήρχε στο σινεμά όπως ο Σάουρον: το πνεύμα του είχε αντοχές, αλλά χωρίς δαχτυλιδι δεν μπορούσε να κυριαρχήσει ξανά στη Μέση Γη.

Έτσι και με το Dune για το οποίο ο Ντενί Βιλνέβ φαίνεται πως θα είναι και το δαχτυλίδι, μα και το Γκόλουμ που θα πέσει με το δαχτυλίδι στη φωτιά του Χαμού.

Έχοντας από καιρό γίνει γνωστό πως το Dune θα χωριστεί σε δύο μέρη 2 και πλέον ωρών, το πρώτο και επίσημο trailer της Warner Bros ήρθε για να μας δώσει μια μεγάλη κινηματογραφική ελπίδα, έστω και στο φινάλε του ταραγμένου 2020.

Με το Tenet να έχει ήδη κάνει μια αρχή-μανιφέστο για το ίδιο το σινεμά, ό,τι και να του προσάπτουν οι κατάφωρα άδικοι κριτικοί, η δεύτερη από τις τρεις μεγάλες ταινίες που περιμέναμε φέτος, ετοιμάζεται για το κινηματογραφικό της ταξίδι από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά.

Στο trailer έχουμε την ευκαιρία να δούμε κάτι που η μόνη περιγραφή που μπορεί να το αποτυπώσει κάπως σωστά είναι το «όταν Blade Runner 2049, Mad Max:Fury Road και Star Wars έπεσαν στο κρεβάτι και γέννησαν ένα παιδί». Ε, αυτό το παιδί είναι το Dune.

Σκηνές με τεράστιους στρατούς, τεχνολογία εξωγήινη και διαπλανητική, απέραντες έρημοι, έντονα φορτισμένοι διάλογοι, ένα saga που τα έχει όλα και μάλιστα επενδεδυμένα με όρους μυσταγωγίας προς την 7η τέχνη, από έναν auteur που δεν μπορεί παρά να τοποθετείται ήδη στο πάνθεον του sci-fi με τα Blade Runner και Arrival.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Με το Dune είναι πολύ πιθανό να δώσει στο είδος ένα ορόσημο που δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα ξεπεραστεί στο μέλλον. Το αμέσως επόμενο στάδιο θα ήταν μια ταινία που να έχει όντως γυριστεί σε άλλους πλανήτες. Για τέτοιο είδος έπους μας προϊδεάζει το trailer.