Soul: Το φινάλε του 2020 μας έδωσε ένα από τα καλύτερα animation της δεκαετίας
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Soul: Το φινάλε του 2020 μας έδωσε ένα από τα καλύτερα animation της δεκαετίας

Θυμίζει Inside Out, Coco και είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να δεις για το ξεκίνημα του 2021.

Την περιμέναμε τον περασμένο Ιούνιο. Τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε δεν ήταν επικερδές να κυκλοφορήσει στις αίθουσες ένα τόσο υποσχόμενο πρότζεκτ για τη Disney. Έτσι, το Soul μπήκε στον κυκεώνα των αναβολών.

Διάστημα που να πληροί τις εμπορικές προϋποθέσεις για να έχει η ταινία την καλύτερη δυνατή πορεία σε επίπεδο εσόδων δεν εμφανίστηκε κι έτσι η Disney αποφάσισε να την κρατήσει για την εποχή που όλοι θα ήθελαν να την δουν: την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η κατ΄εξοχήν ημέρα του χρόνου για animation, πολλώ δε για μια ταινία που έφερε μαζί της χαρακτηριστικά που θυμίζουν το καταπληκτικό Inside Out, το για πολλούς καλύτερο animation της δεκαετίας που ολοκληρώθηκε, προσφερόταν για μια πιο ανοιχτή και προσηλωμένη θέαση του Soul.

Κι αυτό που μένει στο τέλος της θέασης είναι πως ακόμα και με ένα κεφάλι γεμάτο σκοτούρες, με διάθεση μηδέν, με πολλά ψυχολογικά βαρίδια να σε αποσπούν εν πάση περιπτώσει, το Soul έχει τη δύναμη να απομακρύνει τα πάντα και να σε παρασύρει στα τόσα όμορφα μηνύματα που έχει.

Ο Τζο Γκάρντνερ είναι ένας καθηγητής μουσικής σε σχολείο, όμως η μουσική του ανατροφή στα μονοπάτια της τζαζ, τον έχουν κάνει να ονειρεύεται την ημέρα που θα εμφανιστεί η ευκαιρία του να κάνει συναυλίες και να προσφέρει το πάθος του στον κόσμο.

Μέσα σε μια ημέρα η ζωή του φέρνει δύο επιλογές: από τη μία μονιμοποίηση στο σχολείο κι από την άλλη μια ευκαιρία στο πλάι της Ντοροτέα, φημισμένης τζαζίστριας με δικό της κουαρτέτο που παίζει σε γνωστό τζαζ κλαμπ. Η οντισιόν του πάει καταπληκτικά και η χαρά του είναι απερίγραπτη.

Τόσο που γίνεται απρόσεκτος και μιλάει στο κινητό περνώντας από δρόμους, από πεζοδρόμια που γίνονται έργα κτλ. Αλλά τη γλυτώνει σε όλα αυτά. Μέχρι που πέφτει σε ένα ανοιχτό φρεάτιο. Πέφτει σκοτάδι. Όταν ξυπνάει, είναι ένας άλλος, είναι ένα μικρό φωσφοριζέ φάντασμα κι όχι ένας μαύρος στη Νέα Υόρκη.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Η ψυχή του Τζο βρίσκεται στο Great Beyond, στο Υπερπέραν και μια κινούμενη σκάλα τον κατευθύνει στο τεράστιο φως που θα τον φέρει στο χωνευτήρι του τεράστιου φωτός. Εκείνος όμως δεν θέλει να τελειώσει η ζωή του πριν παίξει με την Ντοροτέα. Η ψυχή τρέχει προς τα πίσω καθώς εμφανίζονται κι άλλες ψυχές. Ο Τζο πέφτει στο κενό και καταλήγει στο Great Before, δηλαδή στο σημείο διαμόρφωσης της ψυχής λίγο πριν σταλεί στη Γη για να ζήσει.

Με έναν άκρως πλατωνικό τρόπο, η Pixar και ο τρομερός Πιτ Ντόκτερ στήνουν το ταξίδι της ζωής στοχεύοντας στην διάπλαση της ψυχής και αποτυπώνουν με πανέμορφο τρόπο το πώς δημιουργούνται τα χαρακτηριστικά μας, τα πάθη μας, ενώ δε λείπουν και οι καταραμμένες ψυχές που εγκλωβίζονται στη ζωή και καταλήγουν στη Ζώνη. Όπως υπάρχουν και οι ψυχές που δεν ταιριάζουν με τίποτα με τη ζωή και αποφεύγουν τη συνηθισμένη πορεία.

Με μια τέτοια ψυχή θα μπλεχτεί η ψυχή του Τζο με σκοπό να λειτουργήσει ως μέντορας της και να την πείσει. Πρόκειται για την ψυχή νούμερο 22. Είναι η 22η ψυχή που υπήρξε και για αιώνες δεν έχει βρεθεί κανείς να την πείσει. Μαρία Τερέζα, Κοπέρνικος, Καρλ Γιουνγκ είναι κάποιοι από τους μέντορες της.

Ο Τζο μέλλει να είναι αυτός που θα της αλλάξει τα μυαλά, μα αυτό δεν θα γίνει δίχως να αντικρύσουν και οι δύο μια αλήθεια που δεν την είχαν φανταστεί. Ιδίως ο Τζο.

Το Soul έχει όλα τα βαθιά συγκινητικά στοιχεία που διέθεταν το Inside Out και το Coco, αλλά αυτό δε σημαίνει πως αντιγράφει επιτηδευμένα ή καθίσταται κλισέ. Όχι. Λέει πράγματα που κάπου βαθιά μέσα μας τα γνωρίζουμε και περιμένουν την κατάλληλη φωνή για να μας γίνουν πιο ορατά. Κι αυτή η φωνή είναι το Soul.

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως όσα εξηγεί για το ταξίδι της ψυχής θα έκαναν μέχρι και τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη να δακρύσουν από ικανοποίηση!