Τρομακτική ομοιότητα: Η σειρά του Netflix που προφήτευσε με ανατριχιαστική ακρίβεια την εισβολή στο Καπιτώλιο (Vid)

Από το βράδυ της Τετάρτης όλος ο κόσμος έχει στρέψει το βλέμμα στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, εκεί όπου η μετάβαση από την εποχή Τραμπ στην εποχή Μπάιντεν συνοδεύτηκε από μερική κατάλυση της δημοκρατίας.

Γιατί αυτό συνέβη, όχι μόνο με την εισβολή των rednecks και κάθε ρατσιστικής καρυδιάς καρύδι που σέρνει ο ανεκδιήγητος, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και με την διόλου ανεξήγητη στάση των σωμάτων ασφαλείας που έκαναν πλακίτσα με τους εισβολείς και έβγαζαν selfies. Κάτι πολύ λογικό, αφού ήταν λευκοί που είχαν όπλα, έκαναν πλιάτσικο, κατέστρεφαν δημόσια περιουσία.

Δεν ήταν τίποτα μαύροι που γονάτιζαν μπροστά τους φωνάζοντας μόνο Black Lives Matter, κάτι απείρως πιο επικίνδυνο. Άλλωστε, πόσοι έχουν δολοφονηθεί από όπλα; Ελάχιστοι σε σχέση με όσους έχουν πάθει στιγμιαία κώφωση από τις φωνές των μαύρων (sic).

Το σκηνικό που εκτυλίχθηκε και εκτυλίσσεται τα τελευταία 4 χρόνια στις ΗΠΑ, δε θα ήταν παράξενο αν κάποια στιγμή αποκαλυπτόταν πως ήταν ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης και διχασμού που έστησε κάποιος Ρεπουμπλικάνος.

Ακόμα όμως κι αν αυτό μοιάζει μια χαμηλή πιθανότητα, το μυαλό μας δε γινόταν παρά να πάει στη σειρά που περιέγραψε πριν από 3 χρόνια κάποια γεγονότα στη λογική μυθοπλασίας, τα οποία έγιναν grosso modo πραγματικότητα σε αυτή την 4ετία και δη στο τελευταίο 24ωρο.

Για πολλούς το House of Cards είναι η σειρά που περιγράφει απόλυτα την αμερικανική πολιτική σκηνή. Μόνο που εκεί μιλάμε για λόμπι, για το πώς επηρεάζεται το αποτέλεσμα σε μια δημοκρατία, όχι πώς παραλύει το πολίτευμα.

Υπάρχει μια άλλη σειρά που το αποτύπωσε με τρόπο που τότε φαινόταν τραβηγμένος από τα μαλλιά. Το Designated Survivor με τον Κίφερ Σάδερλαντ βασίζεται σε αυτόν τον κανόνα του υπουργικού συμβουλίου στις ΗΠΑ, όπου ορίζεται ένα πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει την προεδρία σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεχτεί επίθεση και εξοντωθούν ανώτατα στελέχη της. Αυτό το πρόσωπο μάλιστα είναι το πρώτο που θα σπεύσουν να σώσουν οι άνθρωποι ασφαλείας στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Ο Σάδερλαντ είναι ο 12ος στην ιεραρχία όταν μια τρομοκρατική ενέργεια αφανίζει σχεδόν ολοσχερώς τους βουλευτές και τους γερουσιαστές και καταστρέφει τα δύο βασικά κτήρια της αμερικανικής δημοκρατίας, το Κογκρέσο και αυτό της Γερουσίας.

Στις τρεις σεζόν που διήρκεσε η σειρά, βλέπουμε ανυπακοή προς τον πρόεδρο από ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες πολιτειών, με τον Τομ Κέρκμαν, τον χαρακτήρα του Σάδερλαντ, να οδηγείται στην ακραία λύση να στείλει πολιτοφυλακή για να πειθαρχήσει ο κυβερνήτης. Δε θα μας ξάφνιασε αν το χθεσινοβραδινό ήταν μια ενορχηστρωμένη κίνηση για να εξωθήσει κάποιος τον Μπάιντεν σε μια απόφαση που μπορεί να κατέρριπτε την ηθική του απόσταση από τον Τραμπ.

Στο Designated Survivor αποδεικνύεται κάπου στη δεύτερη σεζόν ότι όλα έχουν οργανωθεί από έναν πλούσιο τύπο, τον Πάτρικ Λόιντ, που χρηματοδοτεί τη στυγνή τρομοκρατία του προέδρου, της δημοκρατίας και της χώρας, προς τέρψιν μιας αμερικάνικης εκδοχής του Γ΄Ράιχ. Ο Λόιντ δεν απέχει ούτε από τον Τραμπ ως περσόνα, ούτε από ανθρώπους που είναι στο επιτελείο του και τώρα τους αποκηρύσσει, καλή ώρα ο Μάικ Πενς.

Η σειρά βρίσκεται στο Netflix για να την δεις και νομίζουμε πως σε κάθε επεισόδιο θα βρεις κάτι που μπορεί να αναχθεί σε γεγονότα που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, όπως ας πούμε και ο λόγος που είχε ξεκινήσει πριν ένα χρόνο διαδικασία impeachment για τον Τραμπ, εξαιτίας της συνεργασίας του με την Ουκρανία και της προσπάθειας του να «προδώσει» τον Μπάιντεν και τον γιο του, δύο αμερικανούς πολίτες.

Μπορεί να μην έχει το Designated Survivor τις ερμηνείες ή το βάρος που διαθέτει το House of Cards με Σπέισι και Ρόμπιν Ράιτ συν τους άλλους ηθοποιούς, μπορεί να τραβιέται αρκετά, είναι εν τούτοις μια απεικόνιση που προσομοιάζει στα όσα συμβαίνουν και σε αρκετά σημεία διατηρεί το ενδιαφέρον και την αγωνία.