Οι 7 καλύτερες σκανδιναβικές σειρές: Κυριαρχεί το νουάρ, τις 5 θα τις βρεις στο Netflix

Αν κάνετε ποτέ μια κουβέντα με ανθρώπους που εργάζονται σε εκδοτικούς οίκους, θα σας πουν ότι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων τα τελευταία 3-4 χρόνια είναι τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Με μια πρόχειρη αναζήτηση, θα δείτε πως κυρίαρχα είναι αυτά εκ Σκανδιναβίας.

Είτε μιλάμε για Σκανδιναβούς συγγραφείς είτε για ιστορίες που τοποθετούνται σε κάποια πόλη της Νορβηγίας ή της Σουηδίας ή της Δανίας – λιγότερο της Φινλανδίας – το σκανδιναβικό νουάρ είναι μια κατηγορία μόνο του.

Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να διαφέρει και στο κομμάτι της τηλεοπτικής μυθοπλασίας για τις χώρες του μακρινού βορρά. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο και το μεγάλο άνοιγμα που έχει κάνει το Netflix προς τα εκεί για να εξασφαλίσει τέτοια σενάρια. Από κοντά στο νουάρ είναι και οι σειρές sci-fi που περιγράφουν δυστοπίες στο μέλλον ή σε κάποια παράλληλη διάσταση.

Αφού λοιπόν υπάρχει ρεύμα και κοινό αναγνωστικό, υπάρχει σίγουρα και κοινό τηλεοπτικό που ενδιαφέρεται για τέτοιες σειρές που εκτυλίσσονται γύρω από την ομίχλη του χιονιά στη σκανδιναβική χερσόνησο. Βρήκαμε 7 που θεωρούμε τις καλύτερες που έχουμε δει – κι έχουμε δει αρκετές – και το θετικό είναι πως τις μισές εξ αυτών μπορείς να τις βρεις στο Netflix.

The Bridge

Κατά τη γνώμη μας η καλύτερη από αυτές τις λίστας και αυτές που έχουμε δει. Συμπαραγωγή Δανίας-Σουηδίας, το The Bridge έχει δύο σεζόν, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε έκταση 7 ετων και η ιστορία ξεκινάει από την ανεύρεση ενός πτώματος στη γέφυρα που ενώνει τη Σουηδία με τη Δανία. Καθώς το πτώμα αγγίζει δύο διαφορετικές χώρες, υποχρεωτικά θα πρέπει να επιληφθούν ντετέκτιβ κι από τις δυο, με τη Σάγκα και τον Μάρτιν να καλούνται να βάλουν νερό στο κρασί τους και να σεβαστούν ο ένας τη μεθοδολογία του άλλου. Το Bridge ουσιαστικά συνδυάζει το νουάρ μαζί με τις προσωπικές σχέσεις σε πολύ καλό βαθμό.

Norsemen

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε, πολλοί θεώρησαν ότι θα είναι μια κακή κόπια του Vikings. Τελικά, η νορβηγική σειρά των Μάριαν Άρσκι-Άντερσεν και Οντ Γκούναρ-Ίβερσεν πήρε μια αρκετά διαφορετική πορεία επιλέγοντας να αφαιρέσει το δραματικό στοιχείο, το μπλεγμένο με επικολυρικά χαρακτηριστικά, και επέλεξε το μονοπάτι μιας πιο κωμικής αποτύπωσης των ανθρώπων της περιοχής εκείνης, που σήμερα λέγεται Νορβηγία, στον 8ο αιώνα. Δυστυχώς η σειρά ολοκληρώθηκε στην 3η σεζόν, παρόλο που υπήρχε προγραμματισμός και για τέταρτη.

Caliphate

5 γυναίκες που οι ζωές τους δεν πολυσυναντιούνται, με διαφορετικές καταβολές, θρησκεία και συνολικά πολιτιστικό background, θα βρεθούν ενωμένες και μπλεγμένες σε μια υπόθεση τρομοκρατίας, καθώς ο ISIS ετοιμάζεται να επιτεθεί στη Σουηδία. Μια απ΄αυτές θα βρεθεί στο στόχαστρο, άλλες θα προσπαθήσουν να την προστατεύσουν και ως τελικό αποτέλεσμα έχουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα σύζευξη προσωπικοτήτων και ρόλων.

Deadwind

Η μοναδική εκπρόσωπος των Σουόμι στη λίστα και γενικά δε νομίζουμε ότι υπάρχει άλλη φινλανδική σειρά που να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνήθειες ενός θεατή που παρακολουθεί πολύ αμερικανικές σειρές και κινηματογράφο. Είναι δεδομένα αρκετά μακριά η σκανδιναβική κουλτούρα της μυθοπλασίας, όμως το Deadwind κερδίζει με την απλότητα του και την προσέγγιση του.

Η Σοφία είναι μια ντετέκτιβ που δύο μήνες μετά από μια σοκαριστική απώλεια, καλείται να σκάψει βαθιά στα σκοτάδια, ώστε να βρει ποιος δολοφόνησε μια γυναίκα που συνδεόταν με μια κατασκευαστική εταιρεία.

Trapped

Η δεύτερη αγαπημένη μας από τη λίστα. Το Trapped έχει ένα πολύ έξυπνο σενάριο, λογοτεχνικό θα λέγαμε. Σε μια από τις συχνές κρουαζιέρες από τη Δανία προς την Ισλανδία, ένα πλοιάριο θα βρεθεί εγκλωβισμένο στη θάλασσα ύστερα από μια φοβερή χιονόπτωση και χιονοστιβάδα, σαν κινούμενη πόλη στα παγωμένα νερά.

Καθώς οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη δύναμη της φύσης, ένα πτώμα που ξεβράζεται, θα προκαλέσει έναν πανικό στα 300 άτομα που επιβαίνουν στο σκάφος, αφού είναι βέβαιο ότι ένας φόνος έχει διαπραχθεί μόλις πριν λίγες ώρες. Ενόσω είναι απρόσιτοι από την αστυνομία, έχουμε πλοκή σε δύο μέτωπα, με ένα σωστά σχηματισμένο χάος σε δύο ταμπλό. Δύο είναι και οι σεζόν της σειράς.

Borgen

Εδώ δεν έχουμε κάποιο έγκλημα ή κάτι αντίστοιχο, αλλά μια νορβηγική εκδοχή του Veep, σε δραματικό όμως τόνο. Με τον γνωστό μας Πίλου Άσμπαεκ από το Game of Thrones να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον, το Borgen απλώνει σε τρεις σεζόν την απότομη τοποθέτηση και προσπάθεια της Μπιργκίτε Νίμποργκ στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας, ούσα η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση. Θα το βρεις στο Netflix, οπότε το ΣΚ είναι μια καλή ευκαιρία για binge watch.

Equinox

Αν είχε τύχει να διαβάσεις στις αρχές του έτους το review μας, τότε θα αναρωτιέσαι τι θέλει σε αυτή τη λίστα το Equinox ή αν έχουμε πάθει αμνησία.

Equinox: Το Netflix μας υποσχέθηκε Dark και μας το έδωσε για ένα επεισόδιο μαζί με 5 φουλ αδιάφορα επεισόδια

Όχι, είμαστε μια καλά…συγγνώμη, μια χαρά στα μυαλά μας. Απλώς με το Equinox συμβαίνει κάτι ακατανόητο για εμάς. Στο IMDB έχει βαθμολογία 6.1 που πρακτικά σημαίνει 5 και κάτω. Κι όμως στο Rotten Tomatoes έχει 100%. Δεν μπορούμε με τίποτα να το εξηγήσουμε. Είμαστε όμως μεγάλες καρδιές και δεν θεωρούμε πως η δική μας άποψη πρέπει να είναι κάποιο θέσφατο. Γι΄αυτό τη βάζουμε στη λίστα, ελπίζοντας πως θα την δεις και θα έρθεις να συμφωνήσεις μαζί μας, γιατί ειλικρινά αυτό που υποσχέθηκε να μας δώσει η σειρά από τη Δανία, δεν το παρέδωσε.