Oxygen: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Netflix είναι το μεγαλύτερο του στοίχημα για τη γαλλική αγορά
Βρείτε μας στο

Η επένδυση που έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο το Netflix στη γαλλική αγορά παραγωγής περιεχομένου μυθοπλασίας, αρχίζει να φαίνεται τους τελευταίους μήνες, αφού όλο και πληθαίνουν οι σειρές και ταινίες γαλλικής παραγωγής.

Μετά το Lupin, το Sentinelle και μερικά ακόμα, έχουμε ενδεχομένως εκείνο το προϊόν που μπορεί να εκτοξεύσει τόσο γρήγορα την επενδυτική επιθυμία και προώθηση της πλατφόρμας των γαλλικών παράγωγων ή να αποθαρρύνει κάπως την επαφή του κοινού, που η αλήθεια είναι δεν έχει βρει ακόμα κάτι να υπερενθουσιαστεί.

Το Oxygen…might be the deal, που θα έλεγε και μια αμερικανική φράση, κάτι που το κάναμε επί σκοπού, καθώς πρόκειται για γαλλοαμερικάνικη παραγωγή με σκηνοθέτη τον Αλεξάντρ Αζά και σε σενάριο της Κρίστι ΛεΜπλανκ.

Η ταινία, κρίνοντας κι από το πρώτο της teaser αλλά και τις περιγραφές του Αζά, ενός σκηνοθέτη με 15ετη συνεισφορά στο είδος του horror, το Oxygen θα έχει κάτι από Buried, απλώς το σκηνικό εδώ δεν θα είναι ένας τάφος χωμένος στη γη, αλλά μια κάψουλα κρυογονικής σε ένα εργαστήριο.

Κι αυτή η αναλογία δεν είναι επίσης τυχαία, καθώς στο Buried είχαμε τον Ρέινολντς, ενώ στο Oxygen έχουμε μια συμπρωταγωνίστρια του στην ταινία 6 Underground για το Netflix. Η Μελανί Λορέν (Inglurious Basterds) υποδύεται μια αγνώστων στοιχείων γυναίκα που βρίσκεται εγκλωβισμένη στην κάψουλα και τυλιγμένη με σένσορες και καλώδια.

Η μνήμη της είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, καθώς μόλις έχει ξυπνήσει. Αντιλαμβάνεται όμως γρήγορα ότι θα πρέπει να τα βάλει με τον χρόνο, αφού το οξυγόνο της τελειώνει, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε ένα μέλλον όπου ούτως ή άλλως ο αέρας δεν είναι και πολύ…αναπνεύσιμος. Μάλλον τοξικός. Άρα θα κληθεί να ελευθερωθεί από την κάψουλα και να βρει τρόπο να πάει σε ένα περιβάλλον που δεν θα της τελειώσει τις αναπνοές.

Κάποια στιγμή, μια φωνή ακούγεται. Μια γυναικεία φωνή. Της εξηγεί ότι δε μπορεί να την ελεθερώσει, αλλά μπορεί να τη βοηθήσει να ανακτήσει σιγά σιγά κομμάτια της μνήμης της, ώστε να μπορέσει να βγει από την κάψουλα. Στο τέλος αυτού του λαβύρινθου, όπου Εκείνη είναι σαν ένα ινδικό χοιρίδιο, μπορεί και να σοκαριστεί.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Χωρίς να έχουμε ιδέα πώς καταλήγει η ταινία, μόνο και μόνο η ιδέα ότι μπορεί τελικά να έχει καταστρώσει πριν χρόνια ένα σχέδιο η ίδια ώστε να βρεθεί στην κάψουλα και η γυναικεία φωνή που την βοηθάει να είναι η δική της, το Oxygen μάλλον μας εξάπτει πολύ τη φαντασία. Κι αυτό, αν είναι τα πράγματα όπως φαίνονται, μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί και να είναι από εκείνα τα θρίλερ που θα συζητηθούν περισσότερο απ΄αυτό που τους αναλογεί, ακριβώς γιατί θα έχει μεγαλύτερη δόση από το στοιχείο του σοκ.

Αν και είμαστε αρκετά δύστροποι στο κόνσεπτ γαλλική γλώσσα-θρίλερ και δε μας κάθεται πολύ καλά, αφού έχουμε συνηθίσει το γαλλικό σινεμά σε δράμα και φλεγματικές κομεντί, το teaser μας έπεισε να του δώσουμε μια γερή ευκαιρία. Βέβαια, η ενημέρωση λέει πως η ταινία θα είναι διαθέσιμη σε 35 γλώσσες, άρα μπορεί και να έχει γυριστεί και στα αγγλικά. Οπότε τι μένει; Να έρθει η 12η Μαΐου, ημέρα κυκλοφορίας της ταινίας.

Για το τέλος κρατάμε την παρότρυνση του Αζά σε συνέντευξή του στο Collider πριν 2 εβδομάδες: «Πάρτε μια βαθιά ανάσα»!