Είναι τέτοια πια η εποχή που διανύει η μυθοπλασία σε παγκόσμιο επίπεδο, τέτοιο το πλέγμα πάνω στο οποίο δημιουργείται, που μια παραγωγή θα πρέπει να υπολογίζει και ζητήματα που δε σχετίζονται με τα γυρίσματα, το σενάριο, το καστ κτλ.
Στην περίπτωση της σειράς του Lord of The Rings, του prequel που θα μας πάει στις απαρχές της Δεύτερης Εποχής της Μέσης Γης, περί τα 2.000 χρόνια πίσω σε σχέση με το χρόνο που συνέβησαν τα γεγονότα του Hobbit και του Lord of The Rings, οι παράμετροι που προστίθενται στην εξίσωση είναι το κοινό που γνωρίζει καλά τα βιβλία και φυσικά το παρελθόν, με τις δύο τριλογίες.
Η τριλογία του LoTR είναι τοποθετημένη στο ύψιστο επίπεδο του παγκόσμιου σινεμά και η σειρά φέρει ένα βάρος αντίστοιχο με το βάρος του Δαχτυλιδιού για τον Φρόντο. Άρα δε μπορεί να βγει χωρίς να διευθετηθεί κάθε λεπτομέρεια.
Φτάνουμε λοιπόν στην τέταρτη χρονιά από την εποχή που έγινε γνωστό πως το Amazon αγόρασε τα δικαίωματα των βιβλίων του Τόλκιν για τη μεταφορά τους σε τηλεοπτικό πεδίο και τα γυρίσματα της πρώτης σεζόν του prequel δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ το σενάριο να δούμε τη σειρά να κυκλοφορεί το φθινόπωρο, τούτη τη στιγμή φαντάζει αρκετά δύσκολο, ως σενάριο φαντασίας.
Μπορούμε πάντως να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ως προς την πλειοψηφία των στοιχείων της σειράς, αν πάρουμε ως βασικό κριτήριο τα έξοδα του πρώτου κύκλου σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού της Νέας Ζηλανδίας στο Hollywood Reporter, κ. Στούαρτ Νας. Πρόκειται άλλωσε για ένα υπουργείο που κάποτε λεγόταν υπουργείο Lord of The Rings, τότε που οι ταινίες είχαν αυξήσει τη δημοφιλία της χώρας και χτίστηκε ένα ολόκληρο πλάνο εκμετάλλευσης τουρισμού που συνεχίζει ως σήμερα.
Ο κ. Νας ανέφερε πως το συνολικό κόστος της σεζόν αγγίζει τα 465 εκατομμύρια δολάρια. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος, το κόστος των 8 σεζόν του Game of Thrones ήταν σχεδόν στα 750 εκατομμύρια. Κι από τη στιγμή που δεν είναι γνωστός ο αριθμός επεισοδίων του prequel, αν πάρουμε μια μέση τιμή ως υπόθεση και πούμε ότι θα αποτελείται από 13-14 επεισόδια, μιλάμε για 30-40 εκατομμύρια το κάθε επεισόδιο. Ιλλιγιώδης αριθμός!
Αν μάλιστα βάλουμε στην εξίσωση και τα 500 εκατομμύρια που ξόδεψε η Amazon για να αγοράσει τα δικαιώματα με στόχο να παράξει τουλάχιστον 3 σειρές, τότε έχουμε αναμφίβολα την ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία της τηλεόρασης παγκοσμίως και με την προοπτική αυτό το κόστος να αυξηθεί για τη δεύτερη σεζόν, εφόσον η επιτυχία της πρώτης φέρει και έσοδα αλλά και αυξήσει ραγδαία τους συνδρομητές του Amazon Prime, όπως εκτιμάται.
Αξίζει να αναφερθεί πως αυτά τα νούμερα έχουν φέρει μια αναστάτωση στην κοινωνία της Νέας Ζηλανδίας, καθώς η χώρα έχει έναν νόμο επιστροφής φόρου στις ξένες παραγωγές και με αυτά τα δεδομένα η παραγωγή του prequel θα λάβει πίσω περί τα 114 εκατομμύρια δολάρια. Σε μια εποχή όμως πανδημίας και πολλών αστάθμητων παραγόντων, μια αναποδιά να τύχει, μπορεί να εκθέσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση το ευκταίο είναι να ολοκληρωθεί η παραγωγή, η Νέα Ζηλανδία να αποκομίσει τα οφέλη που της πρέπουν, όπως το κάνει 20 χρόνια τώρα, και το κοινό να απολαύσει μια σειρά άρτια τόσο ως προς τα εφέ, όσο κυρίως ως προς την πιστότητα της αφήγησης με τις όποιες αναγκαίες προσαρμογές που θα κάνουν την ιστορία πιο συμβατή τηλεοπτικά.
Με ένα καστ ως επί το πλείστον άγνωστο στο ευρύ κοινό, θα είναι σίγουρα πιο εύκολο να βρούμε ταύτιση με χαρακτήρες, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το πώς θα αποτυπώσουν οι δημιουργοί της σειράς, Πάτρικ ΜακΚέι και Τζον Πέιν, τοπία που δεν είδαμε στις δύο τριλογίες, όπως το νησί του Νούμενορ και άλλες περιοχές πιο δυτικά από τη Μέση Γη, όπου ξεκίνησε η ανάδυση του Σάουρον.
Το πλάνο της Amazon λέει ότι το φθινόπωρο η σειρά θα πρέπει να κυκλοφορήσει, αλλά όλα μπορούν να ανατραπούν, γι΄αυτό εμείς το μόνο που θα πούμε είναι ότι το αργότερο ως τις αρχές Ιουνίου θα γνωρίζουμε και επίσημα, αφού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό τα γυρίσματα και να ετοιμάζεται trailer με poster.